Nyhet

Helgens streaming-tips, Jamie Munguia vs. Kamil Szeremeta på DAZN lördag 19:e juni

En TV-vänlig tid på allas vårt DAZN direkt från El Paso Texas, USA hör inte till vanligheterna men denna helg 19:e juni skall ni absolut ratta in nämnda streamingtjänst, klockan 21:30 då en av Mexikos största talanger går upp i ringen. Det handlar förstås om 24-årige punchern, Jaime Munguia (36-0) som försvarar sitt interkontinentala WBO-bälte mot polske Kamil Szeremeta (21-1-0) 31 år gammal men förstås en kraftig underdog till den hårdslående mexikanen i denna matchen. 

ArtikelNyhet

Smått och Gott från kampsportsvärlden – Från Australien till London

Kampsporten är i ständig rörelse och ”blågula utövare” visar framfötterna lite varstans i världen. Man kan med fog säga att svensk kampsport frodas, lever och är i ständig utveckling framåt. I dessa Internettider med sociala Medier och streamingtjänster högt och lågt är det omöjligt att hinna med allt som sker av svensk intresse men jag skall försöka uppdatera er lite om det senaste i spalten nedan! 

Nyhet

Boxaren som klev av när han var som bäst – Intervju med Erick Roth

Erick Roth tillhörde ett av de mest framgångsrika JVM-gängen som Sverige någonsin skickat iväg på ett dylikt mästerskap. Året var 2002 och veckans intervjuobjekt åkte iväg tillsammans med Naim Terbunja (som tog brons), Modoh Sallah, och Bashir Hassan till Santiago, Kuba. Samtliga tog sig vidare till kvartsfinal. Erick vann två matcher, först mot turken Bozkurt och sedan mot Rivan från Kamerun. I kvarten stötte han på blivande mästaren Michel Sarria från Kuba, han torskade på poäng men tog med sig hem nyttig erfarenhet. Seniorboxandet tog fart och Erick skördade stora framgångar nationellt (och internationellt), förutsättningarna var goda för en magnifik karriär men proffskarriären blev kort och Roth försvann från det pugilistiska rampljuset, varför? Vad kom emellan? Om det och mycket annat handlar denna djupgående intervjun med en av Sveriges största talanger på senare år. Läs mer om detta i ”utfrågningen” undertill. Erick är generös med sin historia i ringen!

Krönika

Leif Karlsson: Boxarlivet byttes ut mot löpartillvaro

Det var på centralstationen i Göteborg som jag av en slump stötte ihop med min gamla klubbkompis och träningskollega på Redbergslids BK, Leif Karlsson. Jag var på väg till jobbet och han var på väg ner till Köpenhamn för att springa ett maraton-lopp. Vi hade inte setts på flera år. Leif såg ut att vara i god form. Inte så långt ifrån den vikt jag minns honom från när vi sparrades vildsint i lokalen på 80-talet, ungefär 60 kg lite drygt  vägde han då – jag var yngre men några kilo tyngre. Vi hade heta duster och jag minns att han ofta sa till mig, ”du skall inte gå in och kriga med mig, jag är äldre och starkare” jag brukade lyssna på vad han sa men sedan strunta i det och kriga på ändå. Det gav mig självförtroende och erfarenhet som junior att tampas ordentligt med de äldre, mer erfarna boxarna. Han var en renodlad fighter. Vi samspråkade lite där på tåg-stationen, om den gamla goda tiden, men mest om långdistanslöpning ett intresse vi delar. Jag brukar gilla (och kommentera) hans dagbok-liknande berättelser från olika Maraton-lopp i Sverige och utomlands på Facebook. Det är fascinerande. Hans fysik imponerar. Jag har förstått att boxningen är ett avslutat kapitel i hans liv och att löpningen ersatt den biten och tagit stor plats. Idag springer han för Solvikingarna, och springer oavbrutet  sommar som vinter. I ur och skur. Leif har aldrig slutat springa. Jag kontaktade honom nyligen för en Intervju. Det blev lite boxning och massor utav löpning i storyn undertill! 

Krönika

Niclas om sin tid i HAIS: ”Vi hade ett fint gäng i mitten på 90-talet”

Jag minns att jag stötte på honom frekvent ute på mästerskap och turneringar som en uppskattad och respekterad ledare genom åren när jag var ute och besökte evenemang som skrivande reporter. Det kändes som om det var ordning och reda på hans klubb (Halmstad AIS). HAIS möttes överlag med respekt från de andra klubbarna, de kanske inte var bäst alla gånger men det var en klubb att lita på, utövarna stod oftast för bra insatser och teamet kändes sammansvetsat och nästan ”hel-ylle” för att använda en sliten fras (på ett positivt och ödmjukt sätt). Jag vet inte om det var dagens intervjuobjekt, f.d. HAIS-tränaren Niclas Ekeroth som var den som odlade den positiva andan utav ordentligt uppträdande och sportslighet, men han presenterade den i alla fall för omvärlden, och har varit en stark kraft i halländsk boxning. Jag approcherade Niclas för några veckor sedan om en intervju och det var OK. Min Q&A med f.d. boxningstränaren Niclas Ekeroth finner ni här nedan!

Nyhet

Junior VM i boxning i Polen precis avslutad – Indien blev bästa nation

Juniorvärldsmästerskapen i boxning (AIBA) för boxare födda (2002 och 2003) 17-19 år, har precis gått av stapeln i Kielce, Polen mellan den 13- 23 april och lite anmärkningsvärt så var det på senare tid starkt framrusande Indien som blev bästa nation med hela åtta guld och tre bronsmedaljer (11 medaljer). 414 tävlande från 52 nationer deltog (dock inga deltagande från Sverige) Finland, Island och Danmark var med i turneringen och representerade Norden. Mästerskapet har gått att följa på YouTube och jag skall villigt erkänna att det varit näst intill omöjligt att följa allting. Jag har gjort sporadiska ”tittningar” men blivit väldigt imponerad av vad jag sett, framförallt av det indiska landslaget som varit ruggigt starkt speciellt på damsidan. Ryssland, Uzbekistan, Ukraina och Kazakstan var i vanlig ordning dominerande nationer. Märkligt nog så fick vanligtvis starka Kuba bara med sig tre medaljer (1 guld och två brons) från detta världsmästerskap. Slutsatsen är dock att framtiden ser ljus ut för boxningen. 

Artikel

Intervju med boxningstränaren Alex Da Silva – ”Det är under Bulldogs flagga vi fightas”

Att ha ett starkt stöd i sin ringhörna är viktigt, kanske rent av avgörande för många boxare. Trollhättans, Marianne Ahlborg har funnit en bra samarbetspartner i hennes coach Alex Da Silva som helhjärtat går in för att föra henne mot toppen eller åtminstone så långt det bara går. Båda två är hungriga efter framgång och än så länge så har det gått som smort. Tre fighter och tre segrar. Naturligtvis är det främst Marianne som ”gör jobbet i ringen” men Alex rutin och erfarenhet spelar högst sannolikt en stor roll i sammanhanget. Jag är ju av naturen väldigt nyfiken på människor. Speciellt sådana  med ett starkt driv och engagemang och så upplever jag Alex att vara som person. Han verkar vara en ”doer”, en sådan som får saker och ting gjorda. Denne skribent fick tag på Da Silva  mitt under ett pågående träningsläger för hans boxare Marianne Ahlborg  på Gran Canaria, Spanien, nyligen och ställde lite frågor. Ta del av intervjun här undertill! 

ArtikelNyhet

Love Holgersson – Starkt OS-hopp i boxning för Sverige, om att bli proffs, ”Tanken har slagit mig!”

Första gången jag riktigt tog notis om Love Holgersson var på SM 2015 när hon besegrade världsboxaren och dubble olympiern, Anna Laurell Nash i finalen och blev SM-drottning i mellanvikt. De två har mötts åtskilliga gånger genom åren och Laurell Nash har mestadels gått segrande ur deras bataljer. Världsmästar-Anna kan ha haft lite flyt med domarna några gånger då det varit jämna matcher. Holgersson är en ypperlig tekniker med lång räckvidd och bra tryck i slagen. Helt olik nämnde Laurell Nash är hon faktiskt inte. Nu är den betydligt äldre Laurell Nash pensionerad och Holgersson har tagit över.

Nyhet

Caleb Plant tog övertygande seger över Truax – Canelo härnäst?

IBF-mästaren, i supermellanvikt, Caleb Plant avancerade smidigt till 21-0 genom en rapp, övertygande seger över f.d. IBF-mästaren, Caleb Truax på ”Shrine Auditorium and Expo Hall” i Los Angeles, Kalifornien på lördagskvällen. Därmed röjde Plant undan det sista hindret för en penningstinn superfight mot världsstjärnan, Saul ”Canelo” Alvarez.