Sveriges bästa boxare Artikel

Sveriges 10 bästa proffsboxare 2021

Proffsboxningen kan tyckas vara otydlig och svårnavigerad. Men när 2020 går över till 2021 har Sverige ett flertal proffsboxare som fightas på en hög nivå. Här nedan gör vi på Fightermag ett försök att presentera en topp 10 ranking för Sveriges proffsboxare.

1. Badou Jack

Mycket har hänt sedan Badou Jack för 11 år sedan gjorde sin proffsdebut i den svettiga idrottshallen i Tidaholm. The Ripper är redan en levande legendar inom svensk boxning. För efter den oglamorösa starten på proffskarriären är han numera en av Floyd Mayweathers stalls största stjärnor. Med flertalet VM-titlar under bältet är det också omöjligt att inte få in han i diskussionen om Sveriges bästa boxare genom tiderna, men karriären ser ut att fortsätta ytterligare några år. Nu senaste fightades han på Mike Tysons stora comebackgala och det var hans första fight utan ett VM-bälte på spel sedan 2015. Numera bor han i Las Vegas, tränas av stortränaren Jonathon Banks och ser ut att få sitt efterlängtade returmöte mot Jean Pascal om WBA:s VM-titel under kommande året. Allt detta gör Badou Jack till Sveriges klart bästa proffsboxare.

2. Otto Wallin

Otto Wallin

Otto Wallin blev i och med sin seger mot Adrian Granat 2018 hela Sveriges tungviktskung. Efter att flyttlasset gått över Atlanten till Manhattan har han nu istället börjat bli en stor spelare även på den globala scenen. Det är många som hemma i Sverige och framförallt Sundsvall vetat om Wallins höga nivå länge, men 2019 blev det bevisat för hela vida världen. Otto fick på relativt kort notis chansen att gå upp emot britten Tyson Fury och valde att ge det ett helhjärtat försök. Matchen var en tight sådan och efter ett hårt slag fick Fury upp ett stort jack ovanför ögonbrynet, som mycket väl kunnat få matchen avbruten. Istället gick den samtliga ronder och trots att såret krävde 47 stygn, var det Fury som tilldelades segern. Därefter har Wallin fortsatt växa in i den internationella kostymen med en imponerande seger via TKO mot erfarne Travis Kauffman. Under 2021 ser det ut att kunna bli högkvalitativt motstånd redan från start, då det ryktats om en match mot tidigare VM-utmanaren Dominic Breazele i februari.

3. Anthony Yigit

2020 var ett mardrömsår för Hammarbyboxaren Anthony Yigit. Efter att ha brutit sitt kontrakt med Team Sauerland och istället signat kontrakt med en ny manager, skulle proffssatsningen växla upp med flera nya matcher. Istället blev 2020 ett år helt utan matcher och det måste ha varit en jobbig tid för Yigit. Han hade träningsläger i både Spanien och USA, för att till slut komma fram till att fortsätta sin satsning på hemmaplan. Med denna utgångspunkt får vi hoppas på ett mer lyckat 2021, men med eller utan match är han solklart en av Sveriges tre bästa boxare. Anthony blev 2017 Sveriges första EM-mästare sedan ”Lillen” Eklund vann bältet 30 år tidigare. Som amatör tog han under OS i London 2012 Sverige första OS-seger på 16 år och 2018 var han en del av Team Sauerlands storsatsning Muhammad Ali Trophy. Så ni hör själva. Anthony Yigit har uppnått stora framgångar i första delen av sin karriär.

4. Oscar Ahlin

Oscar Ahlin kan mycket väl vara en av Sveriges mest hårslående fighters. Efter att svenska boxningspubliken inte fick se Ahlin fightas på över ett och ett halvt år, var det en efterlängtad comeback som tog plats i oktober. Då avslutade Oscar sin motståndare i Bryssel redan i den andra ronden och två månader senare dröjde det bara till sjätte ronden innan Ondrej Budera var utslagen. Motståndet under 2020 var långt ifrån Oscars nivå och utan någon stor promotor i ryggen blir det svårt att få gå matcher om de stora titlarna. Men om knockoutvinsterna fortsätter levereras finns alltid chansen att någon organisation snappar upp hans namn och ger han en chans på deras titel under 2021. För Oscar Ahlin som nyss fyllt 31 år lär vara i sin atletiska prime.

5. Pezhman Seifkhani

Pezhman är just nu aktuell som skurk i senaste Beck-filmen, men hans huvudsakliga sysselsättning är att avsluta sina motståndare i ringen. Efter att han tog den förhållandevis okända organisationen RBO:s världsmästarbälte 2019, blev 2020 helt utan matcher. Pezhman var tidigare en respekterad amatörboxare där flera vinster mot Otto Wallin är en tydlig kvalitetsindikator. Efter ett längre uppehåll valde han att 2015 bli proffs med Kamran Kabinejad vid sin sida. Därefter har han radat upp 10 vinster, men då de stora motståndarna uteblivit är jag nu spänd på att se han testas mot världstoppen. Då han ska ha varit jämn i sparring med stjärnan Trevor Bryan har han stora förutsättningar att bli en ny svensk tungviktsstjärna.

6. Shady Gamhour

Växjökillen Shady Gamhour har utan tvekan boxningssveriges mest glamorösa huvudtränare. Förre detta superstjärnan Roy Jones Jr som senast var aktuell som Mike Tysons comebackmotståndare är en av 2000-talets största boxare. Men Shady är ännu inte ens i närheten av sin tränares meriter. Han blev proffs förhållandevis sent då han fyllt 26 innan sin första match. Samtliga matcher har tagit plats utanför Sveriges gränser och även om han radat upp 12 raka vinster har motståndet varit av en lägre kvalitet. Men med Roy Jones Jr i sin hörna finns alltid chansen till att få möta större namn, och det är allt dags nu.

7. Ahmed Rossi

Ahmed Rossi befäste sin plats som Sveriges bästa Super-welterviktare när han tog SM-titeln i segern mot Armands Krajncs boxare Simon Henriksson. Därefter besegrade han irländaren Jay Byrne via domslut, för att sedan likt många andra, gå hela 2020 utan någon match. Alla matcher förutom hans senaste har varit på mindre galor i Sverige och nu får vi hoppas på större utmaningar under de kommande åren.

8. Robin Sirwan Sarfar

Här har vi ytterligare en boxare som försöker nå lyckan borta i proffsboxningens mecka, nämligen USA. Cruiserviktaren Sarfan håller numera till i Las Vegas och har så här långt hunnit gå 3 matcher på den nordamerikanska kontinenten. Men som så många andra var han under förra året helt utan matcher, och därför går han in på den här listan på grund av tidigare prestationer. En rankingplats hos Boxrec som 115:e bästa cruiserviktaren i världen i kombination med 7 avslut på sina 10 vinster gör att han lyckas knipa sin plats på listan.

9. Hampus Henriksson

Hampus lyftes upp som ett stort framtidsnamn när han 2015 debuterade som proffs i Nyköping. Han hade innan dess haft en lång och framgångsrik amatörkarriär som skruvade upp förväntningarna. Men efter att Team Sauerland lämnade Skandinavien stod Hampus utan promotor och match under en långdragen treårsperiod. Efter en flytt till Hamburg och kontrakt med nygamla promotorn Universum är han nu tillbaka som proffsboxare och en oavgjord match mot tufft motstånd samt en seger i september gör att förre detta stortalangen Hampus Henriksson utan tvekan är en av Sveriges 10 bästa proffsboxare.

10. Oliver Flodin

Smålandsbördige Oliver Flodin är ännu ung i branschen. Oliver som försökte kvala in till OS i Rio 2016 utan framgång, valde därefter att bli proffs som 21-åring. Han är sannerligen inte en knockoutboxare då ingen av hans proffsmatcher blivit avslutad i förtid. Oliver har också blandat och gett under matcherna då han åkte på en kostsam förlust mot Abdul Khattab 2019. Man ska dock komma ihåg att han har åldern på sin sida, men aktiviteten måste upp. För snart har det gått 2 år sedan hans senaste match och det är ett allt för långt uppehåll i början av ens karriär. Finns ännu inga uppgifter om nya matcher, men de tidigare erfarenheterna räcker ändå för att avrunda den här listan, och betygsättas som Sveriges 10:onde bästa proffsboxare.

 

Läs här om Pezhman Seifkhanis nya match!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer