Nyhet

Männen bakom ”Käftsmällspodden” berättar om sin passion, har MMA-sporten manövrerat ut boxningen även i Danmark? Snack med Santiago Nieva

Jag är ju, vid sidan om kampsportintresset, en stor podd-konsument och letar ständigt efter nya spännande poddar med intressanta ämnen att lyssna på. Förra veckan hittade jag ”Käftsmällspodden” med Oscar Ahlin i ett utav avsnitten. Det passade som ni förstår mig alldeles utmärkt, och det var också ett väldigt bra program. I vanlig ordning blev jag nyfiken fenomenet och upphovsmännen kring podden så jag kontaktade dem och frågade om de hade lust att berätta lite mer om sin produkt. En kortare intervju (Q&A) helt enkelt. Ta del av den här nedan!

 Q&A ”Käftsmällspodden”

När startade podden och vad var tanken med den? 

Första avsnittet släpptes 26 Juni 2020. Den huvudsakliga tanken med podden är att öka intresset för kampsport och dess utövare, vilka idag inte får den massmediala uppmärksamhet de förtjänar.

Vilka är ni som jobbar med podden? Kan ni berätta i korthet om er själva! 

Andrés Viracca och Kristjan Dogar, vi är två barndomsvänner vilka som unga tränat kampsport och utvecklat ett brinnande intresse och en livslång kärlek till fighting. Tillsammans skapar vi en dynamisk och dyadisk enhet där vi utgör varandras motsatts, vilket i rätt sammanhang kan vara både undehållande och informerande.

Det finns ju ett tydligt kampsportstema i namnet,  är kampsport en röd tråd i podden? 

Kampsport är temat och förutom boxning ligger mycket fokus på mma, då mma är en bra inkörsport till övriga kamsporter, och att Sverige internationellt sätt håller en hög standard inom sporten. Förutom atleterna så intresserar vi oss även på de människor som befinner sig i periferin runt sporten bl. a. livspartners, domare, promotors, managers och övriga som på ett eller annat sätt kan tänkas vara involverade. Ett exempel är Dogge Doggelito från The Latin Kings som berättar om sin kärlek till boxningen.

Jag lyssnade på avsnittet med Oscar Ahlin, har ni haft fler kampsportare med i programmet?

Vi har har gästas av bl. a. Mikaela Laurén, Tobias Harila och Pannie Kianzad samt ett flertal andra svenska MMA-fighters. Vi åkte även på en turné till Västerås, Gävle och Umeå för att podda inför Harila vs. Westlund vilken ju gick av stapeln på ”Superior Challenge 21”. Turnén var planerad att omfatta fler destinationer men rådande pandemi har gjort att dessa planer skjutits upp.

Hur ofta kommer podden ut?

För ofta ”skratt”, under etableringsfasen har vi pumpat ut ett flertal avsnitt under veckorna men kommer försöka ge ut två avsnitt i veckan.

Har ni koll på hur många lyssningar ni har och prenumeranter? 

Vi har stadiga lyssningar på 2.000-2.500 veckan på vanliga avsnitt och mellan 4.000-6.000 på specifika gästavsnitt

På vilka plattformar kan man hitta podden?

Spotify, Podcaster Apple,  Podbean, Podme, Acast,  Poddtoppen mm..

Slutligen. Har ni några fler spännande gäster från kampsports-Sverige bokade till podden framöver?

Vi har som ambition att följa upp avsnittet med Oscar Ahlin i form av  ”Att leva med en fighter”, sitta ner med Oscar och hans fru och höra hennes perspektiv och hur det fungerar i vardagen för en familj, där pappa arbetar som professionell boxare …

Vi hoppas även inom en snar framtid få besök av Zebastian Kadestam, den mest framgångsrika svensken inom mixed martial arts och f.d welterviktmästare i den asiatiska organisationen ONE.

Inför FCR 8 (Fight Club Rush) 6 Mars kommer vi i så stor utsträckning som möjligt bygga upp ”storys” och skapa en hype kring de fighters som innehar de karaktärsdrag och attribut som krävs för att attrahera en publik, detta då FCR blir historiska i form av den första svenska mma-promotorn att  distribueras genom UFC Fight Pass.

Foto: Jessica Palmqvist

Uppdatering från Förbundstränaren Santiago Nieva (45)

Hallå där Santiago Nieva f.d. Landslagsboxare och numera omsusad, internationell amatörboxningstränare, jag  blev lite nyfiken på hur det är med dig nuförtiden. Är du fortfarande kvar som förbundstränare i Indien?

Hej Teddy!
Jo, det är bra. Jag är kvar i Indien och har förlängt över OS. Vi har kvalat in fem herrar och fyra damer och förhoppningsvis kan vi få med någon till i sista kvalet. Vi körde igång campen igen efter nyår och har planerat in flera internationella turneringar och läger innan OS.

Coolt, lycka till med det, skall bli spännande att följa! Vad gör brorsan (Fabricio) nuförtiden? Är han kvar i Sverige?

Tack, Nej, Fabricio är förbundskapten i Argentina sedan några år tillbaka. De förbereder sig också för OS och har kvalet på hemmaplan i Buenos Aires i maj.

Det är ju otroligt coolt, så potentiellt skulle ni kunna mötas i motsatta ringhörnor som tränare på Kommande OS alltså? 

”Skratt”, ja det är lite häftigt. Vi hade några möten på India Open förra året men det vore stort om det hände på OS.

Onekligen, ha det fint nu så hörs vi av!

Det gör vi, ha det gött!

Cecilia Braekhus uppmärksammad av SVT – Petter Öhrling intervjuade 

SVT:s förnämlige kampsportsjournalist, Petter Öhrling åkte i förra veckan till Oslo för att träffa, Cecilia Braekhus inför dennes returmatch mot Jessica McCaskill senare i vår. Kolla in det reportaget på denna länken

Fulton spräckte Leos nolla 

Stephen Fulton avancerade till 19-0 och kröntes till ny WBO-mästare i superbantamvikt via ett enhälligt domslut över Angelo Leo på ”The Mohegan Sun” i Uncasville, Connecticut förra helgen, och spräckte därmed dennes obrutna segerrad, nu 20-1. Se höjdpunkter från den showen här nedan där även ett annat obesegrat ”boxnings-par” på samma vikt kolliderade om WBA:s interimtitel, Vic Pasillas vs Raeese Aleem, där den senare avgick med segern på TKO och rodde åt sig bältet. Blir det Aleem vs Fulton härnäst mån tro? 

Minskar intresset för boxning i Danmark till förmån för MMA-sporten? 

Jag har på senare år känt mig lite brydd (oroad) över den stolta proffsboxningstradition som vi kunnat se och njuta av i grannlandet, Danmark genom åren, men som mer och mer verkar ha luckrats upp, eller kanske t.o.m. söndrats om jag får utrycka mig så bryskt. 

Jag har upplevt det som att det finns krafter (främst inom media) som vill motverka proffsboxningen i Danmark och förpassa den till samma sorgliga position /status som den har i Sverige, där den varit marginaliserad under många, många år. 

Är det så, eller är det bara en känsla jag har? Jag kontaktade Henry Rasmussen, erfaren skribent-kollega i grannlandet, initiativtagare, och chefredaktör på danska webbsidan, Boksenyt.dk, för att höra mig för om proffsboxningen är på ”dekis” p.g.a. MMA:sporten även i Danmark. Är det så?

Boxningen har utmaningar

Generellt har boxningen utmaningar  i Danmark. I alla fall tävlingsboxningen, för det finns många motionsboxare. Men antalet godkända amatörboxare  har sjunkit, och ännu mera det senaste året när det har varit begränsningar i träning och tävlingar. 

För proffsboxningen är det en utmaning att TV-pengarna har blivit mindre. Der är så mycket underhållning och många andra tjänster att konkurrera med så det är ingen som vill betala de 2 miljoner kroner per gala, som Mogens Palle fick för 20 år sedan. Den store eran slutade redan omkring 2002.

TV:s ointresse har skadat boxningen

Så arrangörerna skall vara kreative och duktiga för att få det att gå ihop ekonomiskt. Palle har tappat många miljoner på ”Danish Fight Night”, och TK Promotions är tvungna till att kämpa för att få det att gå runt ekonomiskt med galor visade på Ekstra Bladet EB.dk (stor kvällstidning i Danmark) 

Men det är ingen mening at tala om att MMA ”överträffar ” boxningen. Det er en MMA-vinkel, och MMA-sporten vill ju mycket gärna stå på axlarna  till boxningen. På Viaplay Fighting prövade man ju också listigt nog at locka till sig boxningsfans så man kunde få dem till att titta på MMA, medans man så sakteliga började att fasa ut boxningen. Och du kan ju se, hur missnöjda boxningsfansen nu är över detta – de känner sig lurade. Den strategin  kanske fungerar i Sverige där brottningstraditionen är stor, men i Danmark är det en annan sport tilldelad en annan målgrupp.

Antalet klubbar och medlemmar är fler inom boxningen

År 2019 var det enligt uppgift 200 MMA-fighters godkända för kamp, i båda könen och i alla åldersgrupper, och cirka 2700 medlemmar i 22 MMA-klubbar i Danmark. Vi har 114 boxningsklubbar med knappt 13.000 medlemmar. Jag har inte överblick över hur många som har godkända startböcker just nu men att du väl kan multiplicera 200 med 2-3 stycken.

Tack Henry för den insiktsfulla upplysningen, det finns hopp ändå
!

Långfilm med Olle Tandberg på SVT i veckan

SVT visade komedifilmen med boxningstema från 1943 ”Prästen som slog knockout” på SVT1 nu i veckan, den gick måndag kl 14:20, men kan förstås även ses på SVT Play fram till den 24:e februari.  Före detta europamästaren i tungvikt, Olle Tandberg medverkar i filmen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer