Sommaren 2017: 34 svenska kampsportsnyheter

Har du missat något som hände i sommar inom svensk kampsport? Här kan du läsa om nästan allting som hänt.

Sommar innebär inte bara semester och ledighet. Det innebär också fler stora kampsportstävlingar och galor. Här följer många av de nyheter som rör svenska fighters ute i vida världen och på hemmafronten.

Svenska kampsportsnyheter under sommaren (scrolla ner för nyheter om MMA)

Svenske Badou Jack (21-1-2) är klar för att möta Nathan Cleverly (30-3) om boxningens WBA (regular) lätta tungviktsbälte då de fightas på underkortet i Las Vegas på galan där Floyd Mayweather Jr möter Conor McGregor.

HEMA på SM-veckan blev något av en succe även om undertecknad också hade lite kritik. Det är imponerande hur HEMA-scenen alltid styr upp bra arrangemang och att de visar att de olika grenarna (vapenslagen främst men även brottningen sk. Ringen) är kul att titta på och att utöva.

Det togs ut en svensk VM-trupp i kickboxning inför VM och det var onekligen många spännande namn med på listan där Reber Alwand och Bianca Antman kanske sticker ut lite extra? Men alla som är uttagna till K1-klassen är riktigt bra fighters: Bianca Antman, Zina Djelassi, Gabriel Tutak, Oliver Axelsson och Reber Alwand.

Fredrik Widgren firade idag sin 23-årsdag. Och vilken present han gav sig själv. Widgren vann EM-guld i jujutsu i -77-kilosklassen efter att ha besegrat fransmannen Percy Kunsa.

Svenskarna Odilon Tilly-Sardou och Olle Lindström slutade sexa på VM i Shorinji Kempo och de var därmed bästa ”västerlänningar”. I klassen tredje dan (på Shorinjo Kempo-VM) slutade Arnaud Tiquet och Jonatan Sundemo på sjunde plats – vilket också Hanna Svedberg och Yanlu Wang gjorde i sin klass.

Den 26:e augusti är det återigen aikidons dag. Det är ett evenemang tänkt som en samlande dag för all aikido i Sverige och klubbarna planerar just nu en rad olika aktiviteter runt om i landet till dagen.

Den 26:e augusti är det dags för thaiboxningsmatcher vid templet i Haninge utanför Stockholm. Och världsmästaren från Minsk Patricia Axling är klar för match där. Hon möter Sophie Hawkswell från England.

Det blev ett tungt svenskt VM i taido, som avgjordes i Japan 30 juli. Det blev ingen svensk vann medalj, något som landslaget mäktat med både 2009 och 2013. Närmast var Oskar Sjöberg, som förlorade matchen till semifinal i hokei.

Thaiboxning: Den svenska superstjärnan Sofia Olofsson tog ännu en triumferande vinst i -54 kilosklassen när hon vann guldet på World Games. Olofsson gick enkelt genom turneringen och ställdes i finalen mot ryska Valeriya Drozdova som hon skickligt besegrade genom vassa och precisa tekniker.

Thaiboxning: Constantino Costas Nanga tog silver på World Games där han i finalen förlorade på poäng mot den turkiske fightern Ali Dogan. Costas fortsätter att vara en av vår tids mest talangfulla stående fighter i Sverige.

Sverige tog dubbla bronsmedaljer i ju jutsu under World Games-tävlingarna i Wroclaw, Polen. Den välmeriterade Fredrik Widgren besegrade fransmannen Percy Kunsa och det nya stjärnskott, 20-årige William Seth-Wenzel, utklassade Junior David Cabezas Quinones från Colombia i sin match. De två svenskarna möttes faktiskt i en SM-final under SM-veckan och där stod William som segrare med mycket liten marginal.

Thaiboxning: På World Games blev det förlust för Isa Tidblad Keskikangas i kvartsfinalen i -60-kilosklassen mot ryskan Svetlana Vinnikova.

Max Hederström tog en fjärdeplats på World Games i ju-jutsu newaza. Efter en övertygande resa genom kvarts- och semifinaler förlorade tyvärr Max Hederström bronsmatchen mot belgaren Florent Minguet med 0-4. Max mötte belgaren redan i den första kvartsfinalen och vann då med 3-0 innan han ströp ut tysken Malte Meinken i den andra. I semifinalen gjorde Max en stark insats när han ställdes mot Faisal Al Ketbi från Förenade Arabemiraten, rankad 1:a i världen. Men efter en intensiv bronsmatch fick Max nöja sig med en hedersam fjärdeplats.

Karate: Det blev tufft för Sverige på VM i Kyokushin för Sara Hägge och Simon Pålsson, de lär komma tillbaka starkare.

En av de första eldsjälarna inom aikidon har gått ur tiden, Stig Forsberg var en pionjär och hade ett stort intresse för de japanska kampsporterna. Han var bland annat delaktig i Svenska Judoförbundets uppstart och han engagerade sig vid Svenska Aikidoförbundets stämmor långt efter sin pension -87.  Under många år var han förbundskonsulent i Svenska Budoförbundet och år 2011 mottog han Svenska Budo- & Kampsportsförbundets hederspris, samma år som han fick Aikidoförbundets 6:e förtjänsttecken. Året därpå blev han tilldelad 1:a dan Aikikai av Aikidoförbundet.

Thaiboxning: En av svensk thaiboxnings allra största stjärnor på damsidan, Elina Nilsson, gjorde comeback i ringen igen efter nästa två års frånvaro. MMA- och thaiboxningspionjären Nilsson, som vunnit medalj i alla EM och VM hon ställt upp i och dessutom vunnit två VM-guld, vann i Lund på galan Queen of the ring över portugisiskan Micaela Varela.

Karate: Klart för Svenska Mästerskapen i Kyokushin Karate 2017. Svenska Karateförbundet i samarbete med Svenska Kyokushin och Fullkontaktkarate Förbundet kommer den 25:e november 2017 att arrangera Svenska Mästerskapen i Kyokushin Karate.

SM i Boxning på SM-veckan hade följande vinnare: Mariusz Gnas (herr 75 kg), Stephanie Thour (dam 64 kg), Micha Tabagoua (herr 91 kg), Adolpe Sylva (herr 69 kg), Helena Envall (dam 54 kg), Ali Yusefi (herr 60 kg), Lise Sandebjer (dam 51 kg), Zvonimir Kralj (herr +91), Dennis Kauffer (herr 81 kg), Yohannes Berhane (herr 64 kg), Erika Martinsson  (dam 81+ kg), Marianne Ahlborg (dam 69 kg) och Linda Larsson (dam 57 kg). Bästa klubb blev IF Linnéa.

Sommaren inom svensk MMA

Jack Hermanssons vann ännu en match i UFC och det över Bradley Scott i Mexiko. Jack Hermansson ser otroligt vass ut och säger sig nu sikta mot toppen.

Carlos Pradas vinst i Tjetjenien vann på kort varsel och dedikerade vinsten till sin nyligen bortgångne far och vi beklagar givetvis sorgen.

Alexander Gustafsson vill möta Jon Jones men både Jones och Cormier verkar inte vilja möta honom. Det är väldigt tyst från både Cormier och Jon Jones angående Alexander Gustafsson. Ingen tycks riktigt vilja möta Alex. Samtidigt är Volkan på väg upp och det med stormsteg.

Karl Albrektsson med stor vinst i Japan. Kalle håller på att bli en riktig storstjärna i Japan och han har verkligen allting för att bli just det. Karl Albrektsson är en unik individ och ruggigt underhållande att titta på både före och under match.

Zebaztian Kadestam möter Ben Askren (16-0) den andra september i Shanghai. Kadestam går in som en jättelik underdog och den rutinerade världsklass-brottaren Askren är självsäker, men som vi såg sist kan man aldrig räkna bort en Kadestam!

Niklas Bäckström förlorade domslut på ACB 65 och bröt därmed sin vinstsvit. ”King in the north” hade vunnit tre i rad men förlorade på domslut mot Fisher som gick till 16-8 i record.

Kan Kenneth Bergh vara nordens nästa stora stjärna? Det är onekligen frågan. Nu är förvisso inte Kenneth svensk, men en norrman värd att lyfta är just han då han känns riktigt bra. Då detta rör en norrman så räknas det inte in bland de 34 nyheterna (som alltså egentligen är 35)

Reza Madadi skrev inte på nytt kontrakt med UFC då han menade att det inte var någon bra deal. Reza har fortsatt att träna och det tycks inte som att han slutat sin karriär.

Daniel Teymur förlorade domslut i UFC-debuten och att den var på kort varsel lär ha spelat in. Daniel pajade handen i fighten och lär komma tillbaka dubbelt så starkt när han läkt ihop och kan göra sig redo i godan ro.

Gabriella Ringblom, Tobias Harila, Heytham Rabhi och Irman Smajic vann guld på IMMAF Asian Open.

Fernando Gonzalez förlorade match i Polen och vi hoppas på att han snart är tillbaka. Fernando är en väldig talang som tyvärr varit på sidlinjen ett tag. Han kommer tillbaka!

Herdem Alacabek vann match på Legacy Fighting Alliance. Äntligen gick den charmiga tänkaren Herdem en fight och gick till 3-0.

Håkon Foss bröt vinstsviten på fyra raka. Dessvärre så förlorade svenske Håkon Foss och han lär snart vara tillbaka.

Irman Smajic gör sig redo tränar för att vinna ett andra VM-guld. Den här fightern går inte annat än att gilla och kille som gick till MMA-klubb för att gå ner i vikt jagar nu att försvara sitt VM-guld. Imponerande.

Tobias Harila blir proffs 2018 och går supermatcher som amatör. Tobias är hypad men verkar ta det med ro. Han är bokad för något av en superfight nu snart men det är som amatör. 2018 säger han sig vilja bli proffs.

Max Nunes förlorade mot Luke Barnatt på ACB 63.

Ilir Latifi klar för att möta Tyson Pedro på UFC 215 9onde september. Det är alltid en fröjd att se Ilir Latifi gå match och nu hoppas vi på en vinst för Ilir i september!

Not: Givetvis har det hänt betydligt mer än dessa 34 nyheter. Vi kommer garanterat diskutera sommarens kampsport i Fighterpodden som återkommer snart.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer