Krönika

Semestertips: Kampsportsträning på resande fot

Jo, vi vet – vi har varit asdåliga både på uppdateringar och nyhetsbevakning under sommaren. Men, det är så att man inte kan leva på kampsport allena, man behöver ju semester också. Eller så kan man göra som Fighter-medarbetaren Elin Bladh och kombinera delar av sin semester med klubbesök. Låt dig inspireras och klubba runt på din nästa resa.

*ring*
– Hallå!
– Tjena! Du jag tänkte på en sak inför vår bilsemester.

– Okej?

– Ja, du vet ju hur jag blir när jag inte tränar.

– Mjo… det gör jag.

– Så jag tänkte att jag skulle träna på alla ställen vi besöker.

– Det låter som en bra idé.

Samtalet ovan utspelade sig mellan mig och min vän Mikaela några dagar innan vi skulle ge oss iväg på vår bilsemester i södra Sverige. En relativt planlös historia där vi mest tänkt gå på feeling och lösa saker som boende och destination allt eftersom. När självinsikten om hur mycket trevligare sällskap jag blir om jag får träna slog ned, så fanns det plötsligt en bra anledning att börja planera rutten lite mer noggrant.

Hur gör man då för att sätta ihop en klubbturné? Vissa saker underlättar, till exempel kontakter. Jag har varit i kampsportsvängen under många år nu och har på vägen lyckats knyta kontakter till kampsportare över stora delar av landet, så de trådarna började jag rycka i först. Resten av lösningen stavas klubbregistret på budokampsport.se samt Facebook. Praktiskt taget alla klubbar har en Facebook-sida eller en grupp där du snabbt kan få kontakt och artigt fråga om du får dyka upp på ett pass och träna med dem.

I två av fallen, när jag besökte GBGMMA i Göteborg samt när jag besökte Apex i Kalmar, fanns det inga pass de dagar jag skulle vara på plats, men det visade sig inte vara något större problem. Joakim Engberg, huvudcoach på GBGMMA, bjöd in mig till en gruppchatt där jag kunde fiska fram någon som ville rulla med mig, och i Kalmar fick jag svaret ”Vi fixar det” när jag frågade om träning på fredagen. Kampsportare är ett lösningsorienterat släkte.

Mitt andra stopp, på Halmstad MMA, blev verkligen en upplevelse. Fem minuter innan passet skulle dra igång, efter att jag hälsat på gänget som var där och presenterat mig, fick jag frågan om inte jag ville hålla i passet. Jag tackar hellre ja än nej till saker, så hjärnkontoret gick på högvarv under några minuter när jag i blixtfart fick sätta ihop ett pass för en MMA-grupp med blandade erfarenhetsnivåer. Och det blev hur kul som helst, även om det är lite skrämmande stora skor jag fick klampa in med när jag plötsligt skulle ta kommando och styra träningen för en (för mig) helt ny grupp. Snäppet utanför min komfortzon, men motiverande bilder på Instagram brukar ju påstå att det är där man utvecklas…

En av de finaste sakerna när jag besökte dessa klubbar var att jag fick uppleva någonting jag inte känt på väldigt länge – pirr i magen och lite nervositet innan ett pass. När man har sin hemmaklubb (min är Berserk MMA, kom gärna och hälsa på hos oss!) och dag ut och dag in spenderar tiden på samma matta med samma människor så blir man förr eller senare bekväm där. Inga större överraskningar dyker upp och du vet vilken nivå du kan vänta dig av vem. Att kliva utanför den tryggheten och besöka en klubb som du aldrig varit i kontakt med förut, med nya människor och en ny plats och en ny kultur – det är lite nervkittlande på ett väldigt härligt sätt.

Jag gjorde fyra stopp på min lilla turné. Jag besökte industrilokalen i Majorna där GBGMMA håller till en regnig söndagsförmiddag och sparrade, drillade och delade tekniker med en trevlig kille vid namn David. Jag höll ett snabbimproviserat pass på Halmstad MMA. Jag besökte en brottarkällare i Svarte utanför Ystad där Mañana BJJ håller till och sparrades till skånsk rock. Och jag återförenades med en av mina allra första coacher, Niko Kalcidis, som flyttat till Kalmar när jag besökte Apex där, och spenderade en fredagskväll med många tuffa ronder på mattan.

Jag har några extra viktiga takeaways från den här upplevelsen. Den första, kliv alltid in med en glad och ödmjuk attityd, det vinner du på. Den andra, det är artigast att fråga först innan man börjar gå på heelhooks. Den tredje, glöm för guds skull inte nagelklipparen hemma (det gjorde jag).

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer