Gilbert Burns Krönika

KRÖNIKA: Gilbert Burns blir världsmästare på lördag

Det var inte mer än 17 månader sedan som Gilbert Burns bestämde sig för att ta klivet upp i welterviktsdivisionen, och efter endast fyra matcher i sin nya viktklass är Burns nu redo att ta sig an mästaren. Han är nu en vinst ifrån att förändra sitt liv för alltid, och mannen som står i hans väg är den forne lagkamraten Kamaru Usman. 

Burns är farlig på marken

I grappling världen har Gilbert Burns länge varit betraktad som en av de absolut bästa. Han vann sitt första världsmästerskap i BJJ redan 2010, och samma år vann han även Abu Dhabi som är en av de mest eftertraktade titlarna inom sporten. Totalt har Burns vid 34 års ålder hunnit vinna tre stycken världsmästartitlar i BJJ. Trots sina framgångar utanför UFC hade Burns det svårt att få allt att falla på plats inne i oktogonen. Potentialen fanns alltid där men det var inte förens han bestämde sig för att gå upp en viktklass som vi verkligen fick se just hur pass bra han faktiskt är. 

Den senaste tidens dominans

Sedan flytten till welterviktsdivisionen är Gilbert Burns obesegrad och i sina två senaste matcher har han besegrat två av divisionens bästa, och det på ett minst sagt spektakulärt vis. Han började med att besegra Demian Maia som har slagits om titeln i både mellanvikt och weltervikt, och som har gått fem ronder mot både Colby Covington och Kamaru Usman. När Maia ställdes mot Burns tog det inte mer än 2,5 minut för matchen att brytas. Burns landade en perfekt tajmad vänsterkrok som fick Maia att falla till marken, efter att ha först ha lyft upp sina händer i segergest avslutade Burns matchen genom vild ground and pound. Därefter tog han sig an den förre detta mästaren Tyron Woodley. Burns tog matchen på kort varsel och dominerade Woodley i samtliga fem ronder. Efter en sådan prestation fick vi konstatera att Burns är i nivå med de absolut bästa, på lördag kommer vi att få reda på om han är den absolut bästa. 

Hur matchen blev gjord

Anledningen till att Burns befinner sig i en position där han får slåss om titeln är dock inte enbart den senaste tidens resultat. Tanken var att Jorge Masvidal skulle utmana Usman för titeln på UFC 251 men då Masvidal ansåg att pengarna som erbjöds inte räckte till valde han att tacka nej. Istället erbjöds Burns den matchen istället och från hans håll fanns det inga tveksamheter kring huruvida han skulle acceptera den eller inte. Matchen bokades in och 2020 såg ut att bli hans år. Men när han bara 6 dagar innan matchen testat positivt för covid-19 blev det till mångas glädje ändå Masvidal som fick slåss om titeln. Nu är matchen återigen planerad och den här gången är det i Las Vegas. Till skillnad från många andra så är Burns inte särskilt fokuserad på summan pengar han tjänar. Hans främsta mål är att bli världsmästare, pengarna är helt enkelt en bonus. Idag går fler och fler fighters in med målet att tjäna så mycket pengar som möjligt, och det är förståeligt. Det är en tuff sport som inte erbjuder någon pensionsplan. Men det är ändå uppfriskande med killar som Burns, vars fokus fortfarande är det sportsliga. Nämligen drömmen att bli världsmästare. 

Min prediction

Nu har Burns siktet inställt på Kamaru Usman, och det är ingen hemlighet att de har varit träningskamrater under ett antal år. Usman har etablerat sig som en legitim mästare och det är inte många experter som ger Burns någon större chans på lördag. Men jag är inte lika säker. Usman är känd för att vara en duktig brottare, men mot en trefaldig världsmästare i BJJ tror jag inte vi får se Usman ta något rekord i antal nedtagningsförsök. Den avgörande faktorn blir därför strikingen. Burns striking har imponerat så pass att jag förutspår att Burns kommer lyckas med det som endast en man gjort tidigare, nämligen att besegra “The Nigerian Nightmare” Kamaru Usman. På lördag blir Gilbert Burns världsmästare, vänta och se. 

Läs redaktionens tankar om Otto Wallins match här!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer