Artikel

Svenska MMA-stjärnorna 2019

Få länder kan stoltsera med att ha så många MMA-stjärnor som Sverige. Vilse bland namnen? Vi hjälper dig orientera bland svenska MMA-giganter, morgondagens stjärnor, topptalanger och pensionerade pionjärer.

Du har precis börjat läsa en sammanställning av svenska stjärnor på MMA-himlen 2019. Om du vill blicka i backspegeln: här hittar du motsvarande artikel från 2016, här är dito från 2017.

Att vara stjärna är mer än att vinna matcherna. Punkt slut. De som strålar starkast genom skärmarna hittar du i den första kategorin, superstjärnorna. Därefter får du bekanta dig med svenskarna med större internationella framgångar eller stjärnkvalité, som Idoljuryn skulle säga. Nästa del är topptalangerna som bubblar under ytan, som debutant eller för revansch. I Sverige finns många lovande kampsportare som inte nämns på listan – skicka ett mejl om den som du tycker saknas. Sist men inte minst: hall of fame med utvalda pensionerade proffs.

SUPERSTJÄRNORNA

Störst, bäst och vackrast – här är svenskarna som strålar starkast på den internationella MMA-scenen just nu.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson

Ingen mäter sig med The Maulers stjärnglans, än. Han är den enda svensk som gått titelmatch (tre, till och med), han är stadig på topp fem i lätt tungvikt och är förstås mannen bakom en av tidernas bästa matcher – det första mötet med Jon Jones. Fjolåret avslutades tyvärr med en andra förlust i returmatchen mot densamme. Denna skrivande stund är en plågsam väntan på hans kommande match mot ungtuppen Anthony Smith, inplanerat då UFC-tåget besöker Stockholm den 1 juni. Här har rutinerade Alexander Gustafsson tillfälle att bevisa sin hunger och relevans i snacket om nästa titelutmanare i viktklassen.

Zebaztian ”The Bandit” Kadestam

Han är titelinnehavare i weltervikt i asiatiska organisationen One FC. Det gör honom till den första och enda svensk som kan ståta med titel i en av de stora världsorganisationerna. Hans enda förlust i One är mot obesegrade, ständiga samtalsämnet Ben Askren. Under 2019 gjorde Zebaztian ”The Bandit” Kadestam sitt andra framgångsrika försvar av titeln. Han genomled ett hemskt camp inför matchen och lyckades hålla huvudet kallt när motståndaren inleddde matchen ”guns blazing”. Efter den andra ronden ville inte motståndaren ifråga vara med längre.

Ilir ”The SledgehammerLatifi

Lyftkranen från Rosengård är numera topp tio i lätt tungvikt. Under 2018 fick den starka brottaren Ilir ”The Sledgehammer” Latifi kampsportsälskande svenskar att vråla i sofforna, när han ströp ut hajpade och farliga Ovince St. Preux med en stående giljotin i första ronden. Under 2019 ser vi Ilir möta Volkan Oezdemir under UFC i Stockholm. Ilir Latifi är mer än kraftpaketet du ser i buren – han är också en förebild med stor integritet och socialt patos.

Jack ”The Joker” Hermansson

Jokern från Uddevalla briljerar med tidiga avslut och har nyligen seglat upp på topp tio i middleweight. Han draperar sig med Sveriges och Norges färger eftersom han är baserad i vårt kära grannland (trots att fullkontakt är olagligt i Norge). Så länge vi lever kommer vi minnas hans heroiska vändning mot Thales Leites under 2018: Jacks revben var av, ansiktet förvridet av smärta, men på något magiskt sätt får han ett avslut i sista ronden. Jack inledde året med en imponerande giljotin på David Branch som tvingade motståndaren att klappa efter blott 49 sekunder. Snart väntar karriärens tuffaste utmaning: han hoppar in mot Ronaldo Souza i UFC-galans huvudmatch den 27 april. Jack Hermanssons underhållande och effektiva fighting kan ta honom ännu längre.

Pannie ”Banzai” Kianzad

Hon har fin fanbase och är rutinerad. Pannie har redan hanterat medgångar och tuffa motgångar i kampsportskarriären, där hon varit föredömligt öppen om psykisk ohälsa. Berg- och dalbanan har fortsatt för ”Banzai”. Under fjolåret såg vi Pannie visa sin vassa verktygslåda i MMA-buren under The Ultimate Fighter, där hon som första svensk gick till final (men förlorade mot Macy Chiasson). Då bestämde sig UFC för att inte förnya hennes kontrakt trots att TUF-finalister vanligen får fler chanser – oväntat snålt och orättvist, tycker Fighter Magazine. ”Jag tycker hon är en av de allra bästa i världen, hon måste bara få chansen att visa det”, sa TUF-coachen Kelvin Gastelum. Ryktet är att Pannie behöver två segrar utanför UFC för att välkomnas tillbaka. Vi tror att Pannie än en gång kommer resa sig som en Fågel Fenix.

David Teymur

Ena halvan av brödraparet som framgångsrikt gått från thaiboxning till MMA. I UFC har lättviktaren David just nu sex vinster och en färsk submissionförlust mot Charles Oliveira. Under matchen drog han på sig en fraktur i okbenet som kommer hålla honom borta uppåt ett halvår. På sitt CV har han flera mästerskapsguld i thaiboxning, deltagande i The Ultimate Fighter och kammade dessutom hem Fight of the Night för vinstmatchen mot Lando Vannata på UFC 209. Här är en riktigt bra intervju med David.

Daniel ”Kid Dynamite” Teymur

Den rutinerade thaiboxaren och kickboxaren startade proffskarriären i MMA starkt, men Daniel Teymur förlorade tyvärr sitt kontrakt med UFC vid årets början. Nätsupportrar drog igång ett uppror för att ge Daniel en ny chans i samband med att UFC kommer till Sverige, det ryktas om att han kan få möta den obesegrade koreanen Jo Sungbin. Om inte, så lär ”Kid Dynamite” snart synas i en annan organisation.

Lina ”Elbow Queen” Länsberg

Forna thaiboxaren Lina Länsberg blev 2016 den första svenska kvinnan i UFC. Hon har hittills gått fem matcher i UFC med blandat resultat: tre vinster och två förluster. Första dagen på UFC-jobbet var tufft: ett möte med den då obesegrade Cris Cyborg. När UFC besöker Stockholm den 1 juni möter hon ännu en tuff och rutinerad räv: Tonya Evinger. Vi ser fram emot att återse Lina ”Elbow Queen” Länsberg, som tar med sig vassa armbågar och varmt hjärta – precis som kampsport ska vara.

Sadibou Sy

Här har du förmodligen MMA-Sveriges bästa sparkar. Huvudsparken han utdelade som svar på showboating under SC i oktober 2016 lämnade ett evigt spår på tittarnas näthinnor (och blev viral). Nu är han knuten till PFL, vi ser fram emot att se denna vassa striker igen. Random fact: Sadibou har gått majoriteten av sina matcher delvis blind och hade 20-30 procents syn fram tills i februari förra året, 2017. Numera har han linser som gör att han inte längre har problem med synen. Räkna med fler klockrena träffar från Sy.

 

STJÄRNORNA

Internationella karriärer, heta bubblare och rutinerade rävar – det här är stjärnorna 2019.

Oliver ”The Future” Enkamp

”The Future” har karate i blodet, kompetent grappling i ryggraden, väldekorerad i diverse stående sporter, paketerat med en ödmjuk personlighet. Vi gillar den lediga stilen och auran av traditionella kampsporters värderingar som han tar med sig till buren – en ”class act” som amerikanska kommentatorer skulle säga. Åtta raka vinster ledde honom till UFC, där han mötte två förluster och tyvärr släpptes av organisationen. Lyckligtvis var Bellator smarta nog att signa Enkamp.

Bea ”Bad News Barbie” Malecki

Bea, som än så länge mest känd som thaiboxare där hon har vunnit både VM- och EM-guld, deltog i The Ultimate Fighter under 2018, nu har hon fått UFC-kontrakt. Bea har mästerskapsmedaljer i thaiboxning och tre vinster i MMA på sitt record. När UFC kommer till Stockholm i juni gör hon sin debut i organisationen mot nykomlingen Duda Santana från Brasilien.

Malin ”Herminator” Hermansson

Flugviktaren ”Herminator” debuterade i Bellator under 2019, där hon inledde matchen starkt, men fastnade i en småsnöplig armbar. Nu väntar nya tag och vi ser fram emot vad en revanschsugen Malin Hermansson kan göra i Bellator.

Karl ”King” Albrektsson

Efter två vinster i Superior Challenge syns karismatiska Kalle återigen i den japanska organisationen Rizin, där han går match igen den 21 april. Han bjuder på skön stil, många avslut och spås en bländande framtid – att Kalle blir nästa svensk i UFC är en lågoddsare. Själv har han ingen brådska och vill förlänga vinstsviten innan han kliver ut på den största kampsportsscenen.

Reza ”Mad Dog” Madadi

Att följa karismatiska ”Mad Dogs” liv är rena dramaserien: rubriker med hans starka åsikter, fängelsedom, vinst mot Michael Johnson… Inte konstigt att Reza blev föremål för en dokumentär. Denna brottare var i UFC mellan 2012 och 2017, där han kommer ifrån två raka förluster. Det tisslas om att denna 40-åring kommer göra comeback i något MMA-sammanhang.

David ”The Brazilian Swede” Bielkheden

”The Brazilian Swede” är ihärdigast av dem alla med ett record på 26-12. Redan 2001 gick 40-åringen sin första proffsmatch, vi har sett honom i UFC och Cage Warriors, i modern tid har han slagits i lång och trogen tjänst hos Superior Challenge.

Amir ”The Prince” Albazi

Som 14-åring såg han en repris på en UFC-gala en sen kväll. Det ändrade Amirs liv. Nu är ”The Prince” obesegrad proffsfighter som marscherat in i 2019 med elva vinster, tio av dem via (oftast tidiga) avslut. Han har vinster i Bellator och har nyligen läkt en axelskada – i april går han match i Brave. Han pendlar mellan Bredäng och London där han tränar, tävlar och pluggar sportvetenskap på heltid. Vi tror snart på ett samtal från UFC.

Nicholas ”Nico” Musoke

Smarta och sympatiska allroundfightern Nico har både vinster och förluster i UFC, han har gått till decision mot ingen mindre än Kelvin Gastelum. I slutet av 2018 fick vi se Nico på hemmaplan igen, där han vann på domslut under Superior Challenge 18.

Simon ”The Gentleman” Sköld

”The Gentleman” (9-6) är en av de första och största ”posterpojkarna” för svensk MMA. Simon har byggt en folklig bro mellan en missuppfattad sport och gemene man – Simon och frun Camilla Läckberg syns ständigt i fredagsunderhållning och skvallertidningar.

 

TOPPTALANGERNA & BUBBLARNA

Sveriges klubbar kryllar av spännande namn för framtiden inom MMA – se bara på de fina framgångarna som amatörlandslaget krigar ihop. Här är topptalangerna som börjat vada ut i proffshavet och en avstämning med flera av gårdagens framtidshopp.

Tobias ”Bad Intention” Harila

”Bad Intention” är en underhållande avslutsmaskin med nyttig och ordentlig erfarenhet i amatör-MMA. Under 2018 gick han fyra proffsmatcher på åtta månader – pust! Lyckligtvis tog alla slut i första ronden. Grymt jobbat, vi syns i framtiden.

Guram Kutateladze

Lättviktaren Guram har redan samlat på sig 10 vinster och blott två förluster som proffs. Han har i princip tävlat i alla relevanta kampsporter för MMA, redan som nioåring (!) gick han en MMA-match, ett arrangemang som föga förvånande möttes av hård kritik från omvärlden. Vi hoppas att han lyckas hålla sina otaliga skador i schack, förlänger vinstsviten till åtta raka och får ett spännande samtal från en internationell organisation.

Fannie Redman

Stråviktare och svartbälte i judo med fina amatörmeriter, Fannie vann proffsdebuten i december 2018 med en prima armbar i första ronden. I april ser vi henne i CW.

Christopher Jeanpier Basauri Corrales

”El Toro” har också en bakgrund inom amatör-MMA men förlorade proffsdebuten på domslut mot Adam Westlund. Vi återser en revanschsugen ”JP” då han möter Robin Roos på Superior Challenge 19 den 11e maj i Stockholm.

Papy ”Makambo” Abedi

Vi har sett honom i UFC, han är brunbälte i BJJ och har svart bälte i judo. Papys vassa stil och sköna personlighet har gett honom fans, men mycket tyder på att 40-åringen nu fokuserar mer på träna andra (de senaste sex åren har han bara gått två proffsmatcher).

Andreas ”Real Steel” Ståhl

”Real Steel” förlorade tyvärr bägge sina matcher i UFC. Senast såg vi honom i ACB i januari 2018, där han vann med knockout efter blott en minut och 24 sekunder. I skrivande stund är hans record 11-4. På återseende under 2019?

Diego Gonzalez

Flitig proffsfighter: 20-13 hopsamlat från bland annat Cage Warriors, BAMMA och Superior Challenge. Året inleddes med en domslutsförlust.

Max Nunes

Har redan ett record på 17-5, men två förluster under 2017 är det sista vi sett av honom, så här långt. Vi hoppas denna ödmjuka och fokuserade avslutsmaskin är vid ritbordet för nya satsningar.

Rostem ”Kurdimus Prime” Akman

Hungrig, självsäker och högintressant. ”Kurdimus Prime” har en framgångsrik historik i amatör-MMA och fem raka vinster med (tidiga) avslut som proffs i Superior Challenge. Snart ringer internationella organisationer!

Jonatan Westin

Skön personlighet, ödmjuk approach till proffstillvaron och lovande fighter, som under 2018 stötte på två förluster på raken. Gissningsvis är Jonatan (10-4) i skrivande stund i Allstars källare och filar på att stärka sitt game ytterligare.

Gabriella Ringblom

Tidiga pionjären Gabriella är klok, ödmjuk och generös med sin kampsportskunskap. Hon är ruskigt rutinerad inom bland annat boxning och amatör-MMA: 2016 blev hon första svensk att vinna VM-guld i amatör-MMA. Debuten 2017 blev en förlust via delat domslut, där hon tyvärr drog på sig en allvarlig ögonskada. Vi hoppas Gabriella repar sig och får chans på revansch som proffs.

Cornelia ”Conny Future” Holm

Brottare, spårvagnsförare och stor talang i MMA. ”Conny Future” har ett fint record från sin tid i MMA-landslaget och 1-1 i proffsrecord i Cage Warriors. Vi ser härliga Cornelia i buren igen i april, mot meriterade judokan Morgane Ribout (4-1).

Irman ”The Peoples Champ” Smajic

Tungviktaren gör skäl för sitt smeknamn The People’s Champ. Tänk dig en vanlig snubbe som gnetar med jobb och familj, började med MMA efter 30-strecket, och lyckats göra en strålande insats i MMA-landslaget. Där har du Irman. Han vann sin proffsdebut – i maj 2019 kommer uppföljningen i form av proffsmatch i Linköping mot Ivan Vicic (7-14).

Martin ”Mr. Handsome” Akhtar

Ruskig rutin på kampsport: explosiva Martin (11-5) har en bakgrund inom världseliten i striking, vilket syns på hans höga grad av stående avslut. Nu syns Martin Akhtar ofta Superior Challenge och i april går han tillbaka till thairötterna, genom en thaimatch bokad mot Filip Waldt på Bulldog Media Fight Night.

Elin Öberg

Har bakgrund inom wushu, thai- och kickboxning. Föredömligt snygg striking, vann proffsdebuten mot Anna Astvik med via knockout sex (!) sekunder in i matchen. Star quality!

Victor Cheng

Utmärker sig med fina submissionvinster (record 11-3). Synts i Cage Warrior, men på sistone har det blivit allt mer glest med matcher. Kom tillbaka!

Anton Turkalj

Fina meriter från amatörtiden, två vinster som proffs. Debuten vann han efter blott 35 sekunder genom ground and pound. Ung supertalang som vi kommer få se mer av i april på Bulldog Media Fight Night, mot Julian Borisov (2-4).

Herdem Alacabek

Hos Herdem (5-0) hittar vi grymma ingredienser för nästa nivå i MMA: karisma, skarpt sinne och sylvass förmåga att avsluta. Samtliga fem proffsmatcher har varit vinster med tidiga avslut. Under 2019 vill vi se honom förlänga sin vinstsvit, gärna i en större organisation.

Fernando Gonzalez

Var aktuell för TUF men kunde inte delta av personliga skäl. Denna talang har 9-2 och vann två matcher under 2018. Snart ringer någon av de större organisationerna!

Michel ”Bane” Ersoy

Fjäderviktaren ”Bane” har börjat samla på sig erfarenhet: ett record på 7-4 med snygga vinster och lärorika förluster. Bra fighter, skön personlighet och chans att gå långt.

Frantz Slioa

Han har redan besegrat den största motståndaren av dem alla: nu är han tillbaka som proffs med en vinstsvit på sex raka segrar i bland annat Cage Warriors och ACB.

Alexander Bergman

Tysta, ödmjuka och råstarka brottaren Alexander har radat upp sex proffsvinster och två förluster, bland annat en snygg tre-i-rad med RNC i första ronden. Prydligt! Tyvärr har vi inte sett honom sedan Superior Challenge i april 2017, förhoppningsvis är ny match på gång.

Martin Fouda

Veteran med härlig personlighet, men katastrofalt record (5-12). I slutet av april ser vi honom igen mot proffsdebuterande Amir Malekpour.

Jonathan Svensson

Skyr inte en tuff utmaning. Hans record är 7-6 vilket han byggt i diverse mindre organisationer. Året började tyvärr med en domslutsförlust.

Binh Son Le

Har värvats av Bellator, där vi ser honom göra premiär i maj 2019. Vi hoppas att han debuterar starkt med sitt första avslut i karriären. Record är 5-2 i skrivande stund.

Fernando Flores

Hade ett motigt fjolår med tre raka förluster. Vi hoppas ”El Toro” (5-5) reser sig från askorna under 2019.

Carlos Prada

Talang som glidit undan: de senaste fem åren har han bara gått en match (vinst på domslut i ACB).

Zvonimir Kralj

Tuff före detta boxare med meriter i grappling. Record på 2-3 och inte gått match sedan 2017.

Camila Rivarola

Forna kickboxaren var flitig 2018, då hon gick tre proffsmatcher med två domslutsvinster och en oavgjord sådan.

Joel Moya

Boxare med många matcher i amatör-MMA, som under 2017 börjat proffsbanan försiktigt. Han har två förluster och en RNC-vinst.

Bartosz Wojcikiewicz

Ny förmåga som debuterade som proffs i fjol med tre raka vinster, senast en domslutsvinst mot armbar-fenan Nazariy Danylyuk. Att se honom köra över motståndet på SC var ytterst tillfredställande (RNC i första ronden). Remember his name!

Adam Westlund

Gjorde proffsdebut i december 2018 med delat domslut-vinst. Welterviktaren har samlat rutin genom tillvaron i MMA-landslaget, hans stil och pannben jämförs med hårdkokta MMA-bröderna Diaz. Tvingades tyvärr dra sig ur en bokad match mot Robin Roos till följd av skada.

Serdar Altas

Huvudsparken på Superior Challenge i maj 2018 fick även publikens hakor att slå golvet. Har nu tre raka vinster som proffs och även en världsmästartiteln i amatör-MMA att skryta med.

Robin ”Pretty Boy” Roos

Har samlat tävlingserfarenhet via tillvaron i MMA-landslaget, uppväxten har tillbringats i allehanda stående sporter – enligt ryktet är hans lowkicks otäcka. 24-åringen gjorde en prydlig proffsdebut vid årets början, där han avslutade matchen med slag i rond 2. Skulle mött Adam Westlund i april, men matchen ställdes in utan ställs istället mot ”JP” på kommande Superior Challenge 19.

Sirwan ”Zohan” Kakai

”Zohan” har 12-5, har synts i UFC och Bellator men senaste tre matcherna har slutat med tre snöpliga förluster. Han var bokad till en ACB-gala 2018 som ställdes in – det är oklart om Sirwan fortfarande är på tävlingshugget.

Hamza Bougamza

En av Sveriges bästa thaiboxare vann sin MMA-debut 2016. Sedan dess har han kämpat med skador, inställda matcher och brist på motståndare. I början av 2019 återsåg vi honom i MMA men tyvärr förlorade han sitt livs andra proffsmatch i MMA. Vi hoppas grymma Hamza reser sig igen, starkare än någonsin!

Andreas ”Bane” Gustafsson Berg

Har brottarbakgrund och gjort en lovande start på MMA-karriären, där han gått fem amatörmatcher och en proffsmatch i Cage Warriors. ”Bane” är obesegrad och har avslutat alla motståndare i första ronden med kreativa submissions. Högintressant namn att hålla ögonen på!

Bruno ”B.C.” Carvalho

”B.C.” är svartbälte i BJJ med ett MMA-record på 15-11, men inte gått proffsmatch sedan 2016. Det sista vi hört från ”B.C.” är att han åter tävlar BJJ och är coach på MMA-klubb i norra Thailand.

Arman Popal

Shootfightingmästaren från 2013 har tidigt avslutat alla tre matcher han gått för Superior Challenge. Den senaste proffsmatchen i november 2018 blev en förlust, vi hoppas Arman reser sig igen.

HALL OF FAME

Framgångsrika fighters som numera lagt handskarna på hyllan.

Omar Bouiche

Det var tack vare pionjären Omar Bouiche som MMA kom till Sverige. Omar började sin kamsportskarriär med judo som sexåring och på 80-talet blev det karate och taekwondo. På 90-talets gav Omar sig ut i världen i sökandet efter den ultimata kampsporten och i USA lärde Omar känna legendarer som Rickson Gracie, Erik Paulson och Bas Rutten. 1996 startade Omar Sveriges första MMA-klubb, Pancrase Gym. 1998 gick resan mot Japan där Omars främsta tävlingsbedrift kom med bara två matcher i bagaget, då han ställdes mot storfavoriten Minoru Suzuki som vid tillfället hade ett record på 25-15. Omar chockade alla genom att strypa ut japanen på 45 sekunder och denna bedrift gjorde att Omar blev topp-3-rankad i världen. Förutom de egna meriterna och erfarenheterna från tränings- och tävlingsvärlden så har Omar även vid något tillfälle coachat majoriteten av våra starkast lysande MMA-stjärnor som till exempel ONE-mästaren Zebaztian Kadastam, samt MMA-proffsen Karl Albrektsson, Sadibou Sy, Nico Musoke och Oliver Enkamp för att nämna några… Läs mer om Omars resa här.

Joakim Engberg

Joakim ”Jocke” Engberg började med Judo i mellanstadiet och därefter blev det kung fu och thaiboxning. På 90-talet kom en vän hem till Jocke en tidning som hette ”UFC 1 och 2” där alla matcher fanns beskrivna i text. ”Jag visste direkt att detta var något jag ville göra!” Strax därefter startade August Wallen en Shootfighting-grupp. Jockes MMA-karriär går tillbaka till 1997 och som amatör gick han 17 raka vinster av 18 matcher och ärefter blev det proffsmatcher bland annat på Rumble of the Kings. 2004 startade Jocke sin klubb GBG MMA och 2011 gick han sin sista match – därefter började han att satsa fulltid som MMA-tränare. Några utav de mest namnkunniga fighters som Jocke har coachat är Alistair Overeem (2011 stod Jocke i Overeems ringhörna då han besegrade Brock Lesnar i Las Vegas), Magnus Cedenblad, Akira Corassani, Assan Nije, Sirwan Kakai och Domingos Mestre. Jocke stod även i ringhörnan då Per Eklund fick den första Svenska UFC-vinsten. Idag bygger Jocke ett nytt gym i Göteborg och försörjer sig på heltid som MMA-instruktör. Här är en intervju med Jocke.

Akira Corassani

Akira började karate när han var sex år gammal och tog vid 14-årsålder svart bälte i taekwondo. Därefter blev huvudfokuset på Allsvensk ungdomsfotboll som högerytter iIFK Göteborg och sedan GAIS tills Akira i 22-årsåldern hittade tillbaka till kampsporten och började träna MMA. 2007 började Akira tävla professionellt och i sin proffsdebut utmanade Akira den holländska tungviktaren Dion Staring (då Akira steg upp på vågen vägde han 76 kg och hans motståndare vägde 102 kg!). Akira byggde snabbt upp ett rekord och slog några toppnamn i Europa innan han som första svensk kom med i i TV serien ”The Ultimate Fighter”. Akira kom till semifinal i serien och hans prestationen gav honom ett UFC-kontrakt. UFC-debuten kom 2012 och Akira gick 3-3. Akira har möten med stora namn på sitt record: under 2014 testade han sina krafter mot Max Holloway och Dustin Poirier, sistnämnda matchen fick han bonus för. 2015 att Akira drog sig tillbaka från tävlandet och startade klubben Redline tillsammans med bland andra MMA-veteranen Arben Latifi. Här är en intervju där Akira blickar tillbaka på karriärens ljus och mörker.

Magnus Cedenblad

”Jycken” har ett facit på 14-5, snygga insatser i UFC och en historia med envisa skador, vilket slutligen fick honom att lägga handskarna på hyllan. Lyckligtvis slipper vi sakna hans sköna personlighet och kloka analyser – vi får dem genom hans jobb som kommentator på Viaplay. Tack för det!

Per Eklund

Per (14-5) hade framför allt läckra submissions i rockärmen. Han är historisk: 2008 blev han den första svenska fightern i UFC och snart den första svensken att vinna en UFC-match. Här kan du läsa mer om pionjären Per Eklund.

Tor Troéng

Tor Troéng har bland annat tävlat i de svenska organisationerna The Zone FC och Superior Challenge samt i de internationella organisationenerna UFC och K-1. Med 24 proffsmatcher i bagaget, där 16 av dem varit vinster varav 12 på avslut, har Tor varit en av de största svenska pionjärerna inom sporten. 2014 meddelade Tor att han la handskarna på hyllan, men bara för att Tor själv inte längre är proffsfighter så betyder det inte att han helt kopplat sig loss från MMA-världen. I stället är han coach på hemmaklubben Renyi i Umeå och har klivit in i rollen som galaarrangör för Battle of Botnia, samt satt i SMMAFs styrelse under en period. Tor är utbildad civilingenjör i teknisk fysik och jobbar idag som IT-konsult och driver bolag i bryggeribranschen.  Du kan läsa mer om Tor här.

August ”The Strangler” Wallén

August Wallén har sedan länge gjort sig känd inom svensk kampsport. Han var en av de som tog MMA till Sverige, har varit aktiv inom idrottsrörelsen professionellt och på ideell basis. Han var med i den numera kända trion (Michael Sjölin och George Sallfeldt) som ledde arbetet med att få MMA godkänt enligt lag i Sverige, var en av grundarna av Svenska MMA-Förbundet (SMMAF) och blev även det förbundets första ordförande. August var även en grundarna för det Internationella MMA-Förbundet (IMMAF) där han från början var ordförande. August har även suttit i styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet har han varit sedan 2006 och nu senaste tiden som Ordförande. August är känd för sitt engagemang inom idrottsrörelsen, för sina framgångar inom politiken kring MMA och inte minst för sitt arbete i Göteborg med Gladius MMA samt Fighter Center. Sedan slutet på 80-talet så har August tävlat framgångsrikt inom MMA.

Martin Svensson

Kompetenta grapplern Martin (15-6) gick proffsmatcher mellan 2008 och 2016 i bland annat UFC och Cage Warriors. Han syntes också i The Ultimate Fighter, där han vann alla sina matcher (men behövde dra sig ur på grund av skada).

Niklas Bäckström

”King in the North” från Luleå valde att pensionera sig under 2019, tio år efter hans proffsdebut. Vi minns hans fantastiska UFC-debut 2014 med en rear naked choke i första ronden, vilket gav honom Performance of the Night-bonusen. Tack för showen, Niklas!

Mats Nilsson

Fina meriter i judo, BJJ, SW och shootfighting – ja du hör, Mats var klippt och skuren för MMA där han var en utmärkt svensk ambassadör mellan 2008 och 2015. Hans MMA-record slutade på 11-4, karriären avrundades med två förluster i UFC. Läs här om hans nya liv.

Olof Inger 

En av våra absoluta veteraner, Olof Inger, var en av dom första som tävlade i Finnfight på den tiden reglerna inte så riktigt ut som idag. Olof  har dessutom deltagit och vunnit flera andra MMA-matcher och turneringar.

Jani Lax

Även kampsportsveteranen, och den numera pensionerade MMA-fightern, Jani Lax, var med tidigt och tävlade i Finnfight och besegrade bland annat Joachim Hansen (!).

Arben Latifi

Arben (storebror till ilir Latifi) tävlade i FinnFight och slog bland annat David Bielkheden. Arben Latifi gick även match på M-1 i Ryssland och The Zone. Numera är Arben svartbälte i BJJ (samt tidigare världsmästare) och driver Redline tillsammans med Akira Corassani.

Jörgen Kruth

Han är en av Sveriges mest legendariska strikers (i kick- och thaiboxning: 83 matcher, 68 vinster, 2 oavgjorda, 13 förluster, 31 knock outs), som även klev in i MMA-buren fem gånger mellan åren 2009-2011. Jörgen utdelade fem avslut i första ronden, det mest oväntade draget var en triangel i matchens första minut.

Bobby ”Danger” Rehman

Gick åtta matcher varav sju vinster mellan åren 2003 och 2009 med många fina avslut – ”Danger” visste redan 2003 att heel hooks är framtiden. Efter karriären har han varit pålitlig drivkraft i svensk MMA som tränare, domare och kugge i MMA-förbundet.

Richard Bohlenius

Bohlenius (2-2) gick sin första match 1995, vilket nästan räknas som förhistoriskt i MMA-mått. Han begrep snabbt vikten av bra BJJ, efter en studieresa till Brasilien grundade han SBJJA som i sin tur drillat legendaren Joachim Hansen (23-14).

Musse Hasselvall

Idag känner vi igen honom som en medieprofil tillika programledare (till vår stora glädje har någon lagt upp Rallarsving på YouTube). Efter många mästerskapsmedaljer i jujutsu gick Musse proffsmatcher mellan åren 2004 och 2009, enligt hans egna utsago var han en arg ung man som bara ville sparra som enda träning. Hans record slutade på 3-2-1.

David Lejenäs

Var Europamästare i shooto 2008 och graderades svartbälte i BJJ år 2013. Gick tio proffsmatcher i MMA mellan 2004-2009 där han var en grapplingmaskin: samtliga sex vinster avslutades tidigt med submissions.

Hans Ersson

Rutinerade Hasse har många kampsporter i ryggsäcken, svartbälte i BJJ och hakade på MMA-tåget redan på 90-talet. Som proffs blev det 2-1 och som amatör 3-1 i record. Efter det blev han huvudinstruktör på Fightzone Stockholm. Efter en olycka i slutet av 90-talet blev Hasse rullstolsburen, om någon kan förklara en komplex drill muntligen så är det Hasse. Här är en intervju.

Robert ”Bobby” Sundel

Idag känner vi igen honom som boss på Frontier MMA. Redan 1998 gick han sin första MMA-match, sedan gnetade han på till 2004 med åtta proffsvinster (samtliga submissions) samt fyra förluster. Har också hjälpt driva MMA och BJJ på svensk mark i form av förbundsengagemang.

Daniel Bergman

”Belgian Blue” var en shootfighter och därmed tidigt flitig inom amatör-MMA, mellan åren 1999–2002 gick han tio amatörmatcher där han vann alla utom en. Som proffs vann han tre av fyra matcher. Likt många pionjärer består hans record av en prydlig rad submissions tidigt i matcherna. Those were the days när MMA-fighters var fascinerande handfallna inför BJJ.

Navid Yousefi

Hamnade lite i skymundan, de samtida stjärnorna var David Bielkheden, Reza Madadi och Papy Abedi. Mellan åren 2004 och 2010 samlade han ihop ett record på 4-7-2 och kan skryta med att alltid gått match mot någon med bättre record än honom själv.

Jesper Hallberg

Flitig doldis som gick 22 amatörmatcher mellan åren 1997 och 2002. Han vann 19 av dem med fina submissions, bland annat mot senare UFC-fightern Tor Troeng. Jesper är numera svartbälte i BJJ och tränare på Allstars. Den som kan svensk MMA-historia har skymtat och känt igen honom i burhörnan på några av de tidiga Alexander Gustafsson-matcherna.

Andra supernovor, stjärnor och stigande solar

Har vi glömt någon som du tycker platsar på listan? Ha tålamod, redaktionen har trots allt tagit en del smällar mot huvudet genom åren. Det vore snällt om du ville skicka en vänlig påminnelse via mejl till info@fightermag.se, stort tack!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer