Artikel

Mats Nilssons Nya Liv

MMA är en grym sport. Detta är något tusentals svenska fans har fått lära sig då svenska stjärnor, en efter en, har åkt på tunga förluster. Mats Nilsson har fått erfara denna grymhet och nu är han klar. Men Mats vet vad kampsporten har gett honom. [Den här artikeln har varit publicerad i Fighter Magazine 1-2015]

Att bli inbjuden till världens främsta MMA- och kampsportsgala kräver absolut världsklass. Mats Nilsson gick två tuffa matcher båda vilka slutade med förlust. Han mötte den långe britten Luke Barnett, kanske mest känd från UFC’s TV-såpa The Ultimate Fighter säsong 17, den 8:e mars förra året och förlorade efter en stark inledning på en teknisk knockout efter att ha blivit träffad av en huvudspark som följdes upp av slag mot buren. Mats säger själv att han mottog en leverspark sekunderna innan, som gjorde att han tappade fokus och därefter också matchen. Matchen gick i 85-kilo, vilket i UFC motsvarar mellanvikt. Konkurrensen som professionell fighter inom UFC är så tuff att Mats bestämde sig för att gå ner ytterligare en viktklass och gå en match som 77-kilos kille, i weltervikt. För Mats, som normalt väger runt 90 kilo, innebär en sådan viktminskning en enorm påverkan på det vardagliga livet. När Fighter pratade med Mats inför hans andra match i UFC gick han konstant på en sorts svältdiet och var inför match dessutom tvungen att tappa de där extra kilona. Kilona som egentligen inte finns.

Mats missade den första UFC-galan i Stockholm på grund av en trasig minisk. Han beskriver hur det känns att gå runt med en ständig smärta.

– Det knäpper ibland, men jag har fått veta att det inte kommer att förvärras mer nu. Man är ju inte helt smärtfri men förutom att det gör lite ont så är det bra. Råden och rönen går ju fram och tillbaka när det gäller menisken, men oskuret är bäst säger expertisen. Vi körde lite kortison och sjukgymnastik och så blev det bra, berättar Mats.

Den andra matchen där han mötte den explosiva och hårtslående ryssen Omari Akhmedov var betydlig jämnare än den första. På ett utsålt MGM Grand Arena i Las Vegas den 3 januari i år var Mats sekunder ifrån att ta hem segern. Efter en tre mycket jämna ronder hade Mats ryssen i en stenhård giljotin och var endast sekunder från att plocka hem en vinst genom en strypning. Marginalerna var på fel sida och ronden tog slut innan ryssen förmodligen hade klappat ut. Mats kom trots detta ut på fel sida av domslutet.

Det är med bakgrund av ovanstående som den 31-åriga Helsingborgaren Mats Nilsson väljer att lägga handskarna på hyllan och sluta tävla i MMA. Han förklarar:

– Det som driver mig att ha möjlighet att vinna, den känslan är oslagbar. Egentligen har det varit två huvudsakliga drivkrafter. Det ena är att hantera en situation som faktiskt är ganska besvärande, att ställas inför en elitidrottsman som kommer att göra sitt yttersta för att ge mig på käften. Det är en stress som ger mig många svar på vem jag egentligen är. Det andra är att se hur långt man faktiskt kan nå. Jag har gått runt 20 fullkontaktsmatcher nu, så lite van håller jag väl på att bli. Då är det intressant att se vad den bortre gränsen ligger, hur långt kan jag nå med mitt hårda arbete och mina färdigheter? Det är frågan jag ställer mig.

Kanske har Mats Nilsson nu fått svar på dessa frågor? En tillbakablick i hans karriär ger bevis för att han varit en av Sveriges främsta kampsportare även utanför MMA.

Mats började som tonåring träna judo i Helsingborg men adderade snabbt brasiliansk jujutsu. Han är i dagsläget svartbälte i båda disciplinerna. Förutom matcherna i UFC har han också gått totalt 16 matcher i MMA och vunnit flera tävlingar inom submission wrestling och BJJ. På sin resumé kan han bland annat lägga trefaldig världsmästare i submission wrestling, ett SM-brons i judo och ett SM-guld i shootfightning. Totalt har han gått över 400 matcher i 16 olika länder. Detta ska läggas mot bakgrunden att han som liten var tvungen att ha specialträning för att utveckla sin motorik. Ingenting har kommit gratis. Träningspassen har avlöst varandra och ofta har man fått kompromissa familjelivet och karriären för att nå resultaten. Detta är emellertid inget Mats ångar.

I en intervju i Helsingborgs Dagblad säger han att ”idrotten har tagit mig jorden runt och har gett mig oförglömliga minnen. Jag har fått ett fantastiskt stöd från vänner och människor som jag inte känner. Det är få förunnat och en ynnest. Det är nästan svårt att sätta ord på hur mycket det betytt och det är sällan jag blir mållös.”

Coaching by Mats

Nu väntar en framtid när tävling inte längre är i centrum. Nu ska Mats istället prioritera familj, vänner och ett ”normalt” jobb. För så är det även för de absolut bästa inom sporten MMA. De stora pengarna trillar in på mästarnas konton. Som nykomling går det inte att leva på sporten. Mats har vid sidan om tävlandet också jobbat deltid på ett lager, föreläst och jobbat som personlig tränare.

Detta kombinerat med den ständiga hetsen att ligga på rätt vikt och att vara i rätt form inför matcher gör det lätt att inse vilken enorm press professionella fighters genomgår. Ovanpå det ligger naturligtvis också risken att förlora matcherna. Mats beskriver känslan efter sin förlust mot Luke Barnett:

– Det var ett jäkla surt äpple att bita i. Det tog hårt på mig, detta betyder mycket för mig. Mycket av min hela identitet vilar i det här och då är det lätt att göra misstag. Jag har tittat på matchen och analyserat den och den stora blundern är att jag blir passiv efter ett tag. Det är som om stundens allvar kommer över mig. Det började bra och offensivt, sen blir det som om jag försöker läsa in honom och det blir fel mot en kille som har så lång räckvidd. Det ger honom distansen och då tar han taktpinnen, förklarar Mats.

Även om tävlingsdagarna nu är över så kommer idrottandet fortfarande vara en central del av Mats Nilssons liv.

– Jag har ingen plan. Mitt idrottsliv har jag till stor del planerat ett halvår i taget. Nu återgår jag till det vanliga. Jag har fortfarande ett extrajobb jag kan gå till och jag ska ge det sex månader för att lista ut vad jag vill göra. Men jag är övertygad om att jag kommer att behöva något att bita i. Det kanske jag hittar där jag jobbar idag eller så finns det på annat håll. Det enda jag vet säkert är att jag alltid vill ha med mig idrotten. Den har gett mig så mycket, avslutar Mats.

Mats hoppas också att familjen kanske kan utökas och att han alltid kommer att vara en förebild för sin dotter. Att hon liksom sin far kan känna att man med rätt inställning kan nå vart man vill i livet.

Ibland hela vägen till Las Vegas.

Foto Johan Rönnow/ Kristoffer Granath

FAKTA MATS NILSSON
Ålder: 32 år Bor: Helsingborg
Kampsportsbakgrund: Judo, BJJ, MMA
Meriter (i urval): MMA 11-2-1, Shootfighting 5-1-0, Trefaldig världsmästaren i FILA Grappling. Har vunnit Kampsportsgalans pris Årets mästare två gånger.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer