Artikel

Mysteriet kring Per Eklund

För alla ni som kanske inte följt MMA så länge är kanske Per Eklund ett namn du knappt hört talas om men faktum är att Per var den förste svensken i UFC. Varför slutade han? Jo  det avslöjas här.

Per Eklund var en aktiv svensk MMA-stjärna som gjorde sin debut 2002 i M-1 där han vann på delat domslut. Per som var en grappler i grunden och länge tränade för Hilti (tillsammans med bland annat David Bielkheden) vann även sin andra proffsmatch, på en dansk gala, och det på en armbar. Redan samma kväll fick Per sedan möta Tchavdar Pavlov (även han en skicklig svensk före detta fighter samt grappler) och vann på en triangel. En månad senare gick Per två fighter, samma kväll, återigen och den gången var det på FinnFight. Per vann båda sina fighter på FinnFight på TKO i rond 1. En av finnarna som Per slog var Tom Niinimäki som i slutet av sin karriär fightades i UFC (gick sin sista match i slutet av 2014).

Under Pers första år som proffs hade han imponerat stort och radat upp inte mindre än sex raka segrar. Det började talas en hel del om Per, men hans personlighet har aldrig varit den varken skrytsamma eller speciellt öppna.

2003 mötte Per norrmannen Thomas Hytten som förvisso nyligen börjat sin proffskarriär men i själva verket gått shoot-matcher som var mer eller mindre samma sak som proffsfighterna. Numera räknas Thomas första 19 fighter som amatörfighter och hans record var 15-3 med 12 raka segrar. Som proffs hade Thomas mött Robbie Olivier (20-10), en engelsk MMA-pionjär (Robbies sista fight gick han 2014 mot Martin Svensson och förlorade på delat domslut). Per och Thomas Hytten gick en oavgjord match (2 rondare).

Per tog ett års uppehåll från matcher inom MMA men återkom 2004 med att vinna båda sina fighter det året. Han var en finisher med farliga submissions först och främst.

Per_EkLUND-

2005 drog Per ut Chico Martinez i första ronden men 2006 fick han sen stryk mot Yuri Ivlev på domslut (2-ronders match) i organisationen M-1. Per ville gå match fort igen efter förlusten och mötte den hypade fightern David Baron (17-4) på ett domslut. David Baron hade ett record på 10-0 med en seger över bland annat Dan Hardy (triangel). Att Per slog David Baron innebar en hel del snack om Per internationellt.

Per fick i oktober 2006 möte världsnamnet Tatsuya Kawajiri (35-8) som slagit fighters som Joachim Hansen, Yves Edwards, Jani Lax (svensk pionjär), Vitor Ribeiro, Charles Bennet med flera. Per förlorade på TKO efter drygt 4 minuter mot Kawajiri.

Som vanligt för den lite hemlige Per Eklund så tog han ingen längre paus utan bara drygt två månader senare var han tillbaka och fightades på nytt. Under 2007 vann alla sina fyra fighter och hans ranking var mycket högt i Europa.

Den 19 januari 2008 klev Per Eklund in som den förste svensken i UFC. Hans motståndare var Sam Stout som slog Per på ett domslut. David Bielkheden kom in i UFC kort efter Per och på UFC 89 gick både David och Per varsina matcher och vann. Då Per öppnade hela matchkortet så fick han därmed också den första svenska segern i UFC på sin meritlista.

Det blev en till fight för Per i UFC och det mot Evan Dunham. En match som slutade med att Per förlorade på TKO.

Per_Eklund_UFC

Efter det att Per fick lämna UFC och även sen David Bielkheden så började snacket gå om att de två gamla klubbkamraterna hade en beef. Det är oklart än idag vad beefen handlade om men hypen om möjlig fight mellan David och Per var enorm. David gick matcher på Superior Challenge och de försökte verkligen få till en fight mellan de två svenska UFC-pionjärerna men det lyckades aldrig.

Per, som mycket ogärna ställer upp på intervjuer, började försvinna lite från folks radar och det kom in andra svenska fighters som började ta plats.

Efter två års uppehåll från matcher så började Per satsa på en comeback. Han gick en match mot Thomas Hytten på Vision FC 2 som slutade med en snöplig (för Per) knockoutförlust i första ronden.  Per skulle dock inte ge upp. De gamla takterna sades sitta kvar och han valde att göra en till rejäl satsning. Han hängde på en bunt svenska fighters till Alliance MMA i San Diego för ett träningsläger.

Väl på träningslägret så kastades Per av Myles Jury (UFC-fightern) så illa på nacken att den skadades. Per försökte kämpa på men något var uppenbart fel. Myles Jury valde ingen ånger.

Per fick dessvärre åka hem igen till Sverige och sedan dess har det varit tyst om Per Eklund.

Per_Eklund

Per är lite av ett mysterium eftersom fansen aldrig riktigt fick chansen att ”lära känna” honom. Han fokuserade främst på att fightas och sen senare på att träna fighters och ägna sig åt kampsport på annat sätt än som professionell utövare.

Hade matchen mellan David Bielkheden och Per Eklund blivit av hade det varit Sverige största interna möte någonsin inom MMA. Matchen var djupt hypad och vi har än idag inte varit i närheten av en sådan match igen. Det är lite som att Alex och Ilir skulle gå match.

Per Eklund kommer för alltid bli ihågkommen för att han var den första svensken i UFC och den förste svensken som vann i UFC. Han var också tidig med att träna utomlands. Han tränade på Team Quest, tränade i Brasilien. I Sverige började han sin kampsportsresa på det som numera kallas Stockholm Muay Thai, men sen på Pancrase, vidare till Hilti och så vidare. När han var på väg att göra comeback så tränade han på Nexus och Stockholm Muay Thai.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer