Krönika

Krönika: Senaste tiden

Det har onekligen hänt mycket i Kampsportsvärlden senaste tiden och här tar Simon Kölle upp några av händelserna.

Det är en uppsjö av nyheter inom kampsporten och för somliga är det riktigt kul att hänga med och veta lite om det mesta. Den sporten (inom kampsport) som utan tvekan det finns mest nyheter om är MMA och därför fokuserar vissa sajter bara på det. Här kommer lite av varje. Då min ena hand är skadad utvecklas inte allting supermycket men låt oss kategorisera krönikan till lite blandade tankar.

Badou Jack lite i skymundan

Vi har en världsmästare i Boxning och han är inte i närheten av tillräckligt hyllad i Sverige tycker jag. Han är nominerad (ensam bland kampsportare) på Idrottsgalan vilket är kul men det räcker inte. Badou är grym!

Tragiken med Erik Skoglund

Boxaren Erik Skoglund ligger i skrivande nedsövd (konstgjord koma) efter att ha fått en hjärnblödning på ett träningspass. Alexander Gustafsson, Frida Wallberg och många andra har offentligt visat sitt stöd för Erik men det är många fler än dom. Det är en hel kampsportsfamilj som står enade och önskar att Erik ska tillfriskna och inte lida allvarliga men för livet. Det är lätt att tänka på Frida Wallberg och även Madde Wall (som aldrig fick en hjärnblödning men som varnades av läkare och uppmanades att sluta). Det är hemskt det som skett och tyvärr har boxningen lidit med sånt här länge.

SM i MMA

Personligen var jag inte på plats med led mig igenom en dålig produktion (men kul kan tyckas i och för sig att det fanns någon som filmade alls). Det drar verkligen ner statusen av MMA tycker jag när den sport som kallats ”Den snabbast växande” har ett SM i en klubblokal och där produktionen och stundtals kommentatorerna är så generiska och tråkiga att klockorna stannar. Inget ont nu mot arrangörerna eller förbundet eller kommentatorerna, men ärligt talat så är det här för dåligt. I Nyköping skedde/sker ju då och då riktigt ”proffsiga” amatörgalor med god inramning. SM i HEMA har större publik än SM i MMA och även om MMA inte är en så sport när det kommer till antalet utövare så är däremot antalet fans säkerligen 100000 gånger så många som inom HEMA.

Själva fighterna var däremot underhållande att se på och jag kan absolut se flera riktigt spännande amatörer. SMMAF ska också erhålla stor cred för sin amatörsatsning och att SM ens äger rum. Det är jättekul och Sverige fortsätter vara världens bästa land när det kommer till Amatör MMA vilket är häftigt.

Ulcerös Kolit

Enligt GSP:s grapplingtränare lider GSP av ulcerös kolit vilket är en inflammation i tjocktarmen. Det går att bli helt eller mer eller mindre symtomfri även om ingen tydlig total bot finns. Att ulcerös kolit skulle hindra GSP och att han, med sitt psyke, inte skulle få bukt på detta och lära sig leva med det låter orimligt. Det är heller inte en sjukdom han troligen fått helt plötsligt. Snillen spekulerar dock på många sajter nu världen över angående att GSP kanske lägger ner. Jag skulle bli mycket förvånad om det skedde faktiskt.

Mobbing

Efter en video med barnet Keaton Jones där han gråter i en bil och berättar om hur mobbad han är har en hel kampsportsvärld reagerat mycket starkt. Det finns nog knappast någon UFC-fighter som inte backar upp honom och även Dana White har tagit mycket tydlig ställning mot mobbing.

Problematiska bantningar

Joanna ‘Violence’ Jedrzejcyk var länge champ tills dess Namajunas besegrade henne. Många påpekade efter matchen att Jedrzejcyk såg ovanligt trött ut tidigt. Hon gick redan 2015 ut och berättade att hon är glad över att leva då viktnedgången var så kritisk. Hon vägrade då göra samma sak igen och menar att hon värderar sitt liv för mycket för att genomgå någon sån bantning igen. Hon gick ner bortåt 10 kg och det är mycket med tanke på den kroppsmassa hon innehar. Jag tycker det är problematisk med dessa viktnedgångar och det är något av det sämsta för sporten MMA. Men hon genomförde alltså en väldig bantning igen och nu visade det sig ha digra konsekvenser. Vi ska dock inte heller ta något ifrån Namajunas vinst.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer