ArtikelKrönika

Krönika: Tajming går inte att träna… eller?!

Många har påstått att tajming inte går att träna. Det är ungefär samma sak som att säga att teknik inte går att träna. Jo, jo alla blir inte tekniska fenomen eller utvecklar inte en fenomenal tajming. Men en sak är säker, lägger du inte in tajmingträning i teknikträningen kommer du utveckla din tajming mindre än om du gör det. Borde låta ganska självklart? Ändå påstår många att det inte går… att träna tajming?

Hur gör man då? Det kanske inte är lika enkelt att beskriva i ord, men jag försöker ändå. Men vi börjar från början, dvs i början går hela hjärnans kapacitet åt till att förstå hur en teknik skall se ut och utföras. Det sker också stegvis, först börjar du få lite koll på hur du skall göra med exempelvis armen i ett rakt slag. Efter ett tag hör du plötsligt, eller förstår något nytt, att axeln måste med också. Sen kommer nästa insikt, ok jag måste få med höften och vrida in kroppen i slaget… så här fortsätter det. Ni som är tränare har upplevt det här många gånger, fast ni gett samma instruktioner, ok med vissa variationer, det tar tid innan adepterna får till en teknik… och en till, sen en kombination. Jag tror ni börjar fatta galoppen nu. Speciellt om ni hållit på ett tag så känner ni igen hur ni inte bara vecka för vecka, utan år efter år når nya insikter och utvecklas. Fysiskt, tekniskt och strategiskt. Skillnaden i utförande i en första match, mot den tionde, eller den trettionde kan var enorm. Vilket gör det så obeskrivbara kul att träna vidare för så många.

Jo men tajmingen då? Lugn jag kommer dit. Först när den egna tekniken nått en viss nivå räcker hjärnkapaciteten till att ta in vad motståndaren gör, jag menar verkligen gör. Givetvis kan nybörjare tycka att de ser vad motståndaren gör och att de lyckas kontra bra. För det tränade ögat är det ändå en milsvid skillnad mellan nybörjarens kontringsförmåga och en toppnivå fighter. Titta till exempel på den tajming och kontringsskicklighet mottagarna av Martin Holms Minne, Costas Nanga och Abdou Karim Chorr visar på i ett flertal matcher. För att inte tala om Martin Holms själv. Hans tajming och kontringsskicklighet gav honom smeknamnet ”The Sniper” under VM i kickboxing i Spanien 1997. Det gav också en hel del knockout-vinster. Men det var en bonus av att teknik, taktik och tajming satt där de skulle.

Nu…! Ett första sätt att börja jobba med tajmingen är att tränaren lyfter/sätter fram mittsen och det är signalen till att slå eller sparka. Ok ”very basic”. Men det handlar om att du skall träffa mittsen på ’vägen upp’. De flesta reagerar inte förrän mittsen kommit upp, då påbörjas rörelsen ofta genom en balansförflyttning och sen kommer attacken med arm eller ben. För sent!

Först av allt måste fightern ha en redo position, hitta den balans som behövs för att du skall kunna skicka iväg attacken direkt vid minsta antydan till att mittsen är på väg upp (vilket motsvarar en öppning i motståndarens försvar). De flesta jag observerat ser inte denna skillnad, i att vara bered och att regera nästan innan mittsen kommer upp / en öppning visar sig. För att kunna se den på träning, måste du först förstå den helt och kunna se framför dig när och hur attacken levereras (föreställningsträning).

Nästa steg är att göra olika övningar där den ena attackerar och du kontrar. Igen inte efter att attacken gjorts klar, utan mitt i! Ok det finns varianter där du tränar tajming genom att blockera eller flytta på dig för att sen kontra. Också utmärkta övningar och bra i match. Martins son visade i sin första match i Thailand förra året precis hur det kan gå till (tack Sandra för att du delade den på FB). Vad han bland annat gjorde var ett undansteg från en lowkick, för att sedan direkt kontra med en egen lowkick.

Om du tittat på flera av Martins matcher så kan du se hur han allt som oftast mitt i motståndarens attack träffar med en kontring. Eller som mot Ray Sefo, mitt i Rays steg framåt sitter en stenhård rundspark. Träffen gör att Ray ’studsar’ bakåt, gång på gång. Det här varit inte något som hände av en slump, det här var en typisk övning vi körde i åratal. Mittshållaren eller motståndaren tar ett steg framåt, mitt i steget skall rundsparken sitta. Inte efter att han tagit steget fram, utan mitt i! Återigen, något de flesta inte ser skillnaden på. Men som de som förstått vad tajming är, känner igen sig i direkt. Det här kan du översätta till övningar av en mängd tekniker. Exempelvis, motståndaren slår en jabb, du kontrar med att glida lite åt sidan och slår ett slag eller sätter en spark mot magen. Återigen, mitt i den andras rörelse, inte efter att attacken är klar… Utan den här typen av tajmingträning kommer du inte ha en chans att utveckla din tajming optimalt.

Martin Holm tyckte att denna typ av tajmingträning var så viktig att han 2002, kom ner till Mallorca där jag bodde då, för att slipa speciellt på den. Han menade att han måste träna, slipa på och vidareutveckla sin skärpa för att inte tappa något av sin tajming.

Hoppas du fått någon idé om vad du kan göra för att utveckla din tajming, även om detta inte helt kan beskrivas i ord.

Po Lindvall, professionell coach inom idrott och näringsliv.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer