Krönika

Krönika: Svenska MMA-scenen ska vara stolta över Nyköping

Utan gräsrötter kommer det ingen ny Ilir Latifi, Reza Madadi, Pannie Kianzad, Magnus Cedenblad, Nico Musoke, Niklas Bäckström och ingen Alexander Gustafsson.

Listan kan göras lång på de framgångsrika fighters vi har i Sverige men samtidigt ser vi också fighters lämna sina karriärer. Vi har den senaste sett Hamid ”Akira” Corassani, Mats Nilsson och Tor Troeng hänga upp handskarna. Det behöver komma nya. Vi behöver Amatörgalor!

Motståndaren_Linus

I Nyköping har det länge bubblat om amatörscenen och i centrum (bland många eldsjälar) står Ulf Silverbern på Escalate MMA. Uffe och jag har haft kontakt länge och jag har på håll följt honom och hans engagemang för svensk MMA. Han är en sådan där extraordinär ledare som entusiasmerar men inte heller nöjer sig utan vill att sporten ska växa. Det känns aldrig som att han är inne på MMA för att tjäna pengar eller bli känd, han verkar genuint älska sporten och vilja den väl.

Jag skäms för att jag aldrig kunnat komma till Nyköping för att se en av Escalates galor förens nu. Ofta har galorna sammanfallit med UFC-galor eller med mina jobb. Men jag har följt amatörscenen i Sverige noga sedan Shootfighting var de enda galorna som arrangerades.

Det går att peka finger mot oss som driver sajter och önska att vi ska komma på alla amatörgalor och mindre event men det går inte. Men det kommer till en gräns då en mindre gala gör något stort och inte längre ”bara” har tävlingar på klubben (vilket inte ska förringas). Escalates tävlingar sticker ut i mängden för de har blivit närmast semi-professionella. Semi-proffs är en typ som finns i England och har varit lite av det sista steget innan proffs. I Sverige har det fightingmässigt kanske inte varit ett så stort kliv från Amatörnivå till proffs alltid men däremot när det kommer till galornas omfattning.

Superior Challenge, Trophy, The Zone och IRFA har alla tagit ett ansvar för ge amatörer chansen. Faktum är så gott som alla svenska galor blivit lite av språngbrädor. Superior Challenge sticker alltid ut i Sverige som Sveriges största gala och den som mest banar väg för internationella karriärer. Men våra proffsgalor som har amatörmatcher eller debutanter med i all ära men det behövs välorganiserade amatörgalor.

1O6A3841_fix_1024

Escalate MMA visade i lördags vägen! De presenterade en amatörgala med Shootfighting och Amatörmatcher som närmast kan kallas semi-professionella.

Själv var det återigen jobb som hindrade mig från att komma på galan, men då slog jag slag i saken och tog jobbet till galan istället. Just nu gör jag en antidopingfilm för Svenska Budo & Kampsportsförbundet (som jag kommer återkomma till en annan gång) och Escalate öppnade upp sin klubb och gala med öppna armar. Vi fick filma inne på galan, spela en fight, filma inne på klubben och mycket mer. Nyköping levererade storslaget med att fixa fram en grym amatörfighter vid namn Linus Forsberg till oss som hjälpte till genom att spela vår skådespelares motståndare.

1O6A2750_fix_1024

Publiken öppnade upp sina hjärtan och hjälpte oss när vi filmade och själv försökte jag se så många matcher som möjligt.

En del fighter imponerade stort! Raymond Johansson var favoritfightern för publiken och han visade sig vara en stor talang, men han var inte ensam. På alla nivåer fanns det folk som var antingen grymt duktiga eller hade hjärtan av guld.

Egentligen har jag inte tiden att skriva en krönika just nu men det här var jag bara tvungen att skriva om. Skulle vi få fler galor som ECC13 så skulle svensk MMA blomstra betydligt mer än idag.

Ledare, publik, arrangörer, volontärer och inte minst fighters var alla schyssta och bra. Jag är väldigt tacksam för att Nyköping tog emot mig och filmteamet med så öppna armar. Det kändes stort, men samtidigt är jag inte förvånad. Svenska kampsportsfamiljen är grym!

Det gladde mig också att träffa på Omar Bouiche, Majdi Shammas, Andreas Michael, Momo och många andra kampsportsprofiler inom MMA på plats. Johan Halldin var på plats och domarkåren var imponerande. Ett bevis på att poängdomarna visste vad de sysslade med på riktigt kom i en match då många i publiken sett en fighter som vinnare som kanske rent kämpamässigt var bäst men som faktiskt inte tog mest ”poäng” enligt reglerna.

Läs alla resultat och se på bilder från galan HÄR.

Till alla ni klubbar och arrangörer av amatörgalor ute i landet. Ta och hör av er till Ulf Silverbern och låt er inspireras. Han kommer med glädje förmedla sina erfarenheter det är jag säker på.

Svenska MMA-scenen ska vara stolta över lilla Nyköping som leder utvecklingen framåt inom svensk Amatör MMA med kontinuitet och engagemang.

Hatten av.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer