Artikel

Exklusiv intervju med Håkon Foss: ”Jag har väl mer eller mindre blivit besatt av MMA och livsstilen”

Vi tog oss en pratstund med svenske fightern Håkon Foss som vann i helgen på Cage 34.

MMA-fightern Håkon ”Döden” Foss gick en på pappret svår match i helgen då han på Cage 34 slog hemmafightern Jussi Halonen (6-3) på riktigt bra ground and pound. Håkon började sin karriär 2012-2013 lite hipp som happ med varannan vinst och förlust. Talangen syntes där men det var ännu en bra bit kvar till den riktiga eliten. 2014 hände något med svensk-norske Håkon i och med att han slog Per Franklin på en triangel på Cage Warriors 66. Trots den imponerande vinsten var frågetecknen många inför Håkons möte med Zebastian Kadestam på IRFA 9 i september 2015. Det var få, väldigt få, som gav Håkon en sportmössa till chans mot den mycket hypade Kadestam. Håkon slog dock Kadestam och var väldigt nära att avsluta matchen men fick nöja sig med ett domslut.

Karl_Håkon
Karl Amoussou och Håkon Foss

Hypen kring Håkon började växa och på kort varsel gick han i december 2015 en match mot Karl Amoussou (21-7) som vunnit en turnering i Bellator och förlorade på en heel hook.

Nu i helgen gick så Håkon en ny fight som sagt och det mot hemmasonen Jussi Halonen på Cage 34. Håkon visade återigen otroligt bra form och att han är att räkna med. Håkon har ett driv just nu som är mycket imponerande. Han är kanske inte redo att möta tidigare Bellator-turneringsmästare men med rätt uppbyggnad vore det konstigt om inte både Håkon och Jack Hermansson är i UFC snart. Jack nämns här då det är en av Håkons träningspartners i Oslo och precis som Håkon en svensk fighter som tränar i grannlandet. Att ha Jack, som är bälteshållare i Cage Warriors som träningspartner måste givetvis vara riktigt bra för Håkon.

”Det hade varit häftigt att fightas för Superior”

Du gick match på Cage igår. Riktigt snygg vinst. Vad har egentligen hänt med dig? Du ser ut som en helt annan fighter nu!

Tack. Jag har väl mer eller mindre blivit besatt av MMA och livsstilen. När man dedikerat sig så till något så utvecklar man sig otroligt mycket. Men jag har långt i från nått min potential inne i buren.

Jack_Håkon3
Jack Hermansson och Håkon Foss

Den här segern var riktigt dominant och du pallade för trycket. Hur var det att gå match på galan?

Riktigt bra gala, Cage hade riktigt bra struktur på allt och var väldigt hyggliga människor.

Jag tycker du skulle passa perfekt att gå match på Superior Challenge i april. Är det något som intresserar dig?

Ja det hade varit häftigt att fightas för Superior. Vi får se vad som händer.

Jack_Håkon2
Jack Hermansson och Håkon Foss

”Vi äter bara ekologisk spenat, det är det som är tricket”

Det är något som hänt med Jack också senaste året. Käkar ni spenat på klubben eller vad är det? Skämt åsido så har ni ändrat träningen eller vad?

(Skratt) Jack har alltid varit en beast. Att inte UFC har signat honom ännu är bara konstigt. Men det handlar väl om timing och så vidare. (Skratt) Ja vi äter bara ekologisk spenat, det är det som är tricket. Det är flera olika grejer som gör vårat team till ett av det bästa i Europa. Kan nämna några 1. Vi har duktiga och kunniga tränare och träningspartners runt oss. 2. Vi tror på det vi gör. 3. Vi är lojala till vår klubb.

”Jack sätter väl ribban ganska högt, så man får väl bara försöka inte vara sämre.”

Har du och Jack funderat någon gång på att kanske också ha medlemskap i en svensk klubb för att ta del lite mer av fördelarna med det? Eller känns det onödigt?

Nej, Frontline Academy är mitt hem.

När Jack gör bra ifrån sig kan man räkna med att du och Moshen gör det också. Är det ofta ni har samma form?

Jack sätter väl ribban ganska högt, så man får väl bara försöka inte vara sämre. Vi tre har väl alltid pushat varandra på träning och har samma seriösa hållning när det kommer till träning och match. Och det ger resultat.

Håkon och Pannie
Håkon Foss och Pannie Kianzad

Vilka är era coacher just nu?

Våra coacher är Eduardo ”teta” Rios som grappling coach, Mohsen och Jack som MMA Coach, Aristo Manzouri som min boxnings-Coach och Joaquim Rasi som strength and conditioning coach.

”Vill tacka Frontline Academy och alla mina stridsbröder på klubben”

Hur var 2015?

2015 Var sådär, hade som vanligt problem med att få match. Först i september fick jag gå match och då mot den hypade fightern Zebastian Kadestam, jag gör väl en hyfsad match, lite besviken att jag inte klarar att avsluta honom. Men nöjd med min insats trots 18 månaders frånvaro från buren. I december tar jag en kortvarsel-match mot Bellator-turneringsvinnaren Karl Amoussou och förlorar på en blixtsnabb heelhook. Shit happens. Men lärde mig mycket av den matchen.

Håkon Foss_väg

Hur långt ifrån är du rimligen från UFC? Du ser ut att platsa gott i UFC redan nu.

Om jag får 4-5 imponerande vinster till mot rätt motstånd så hoppas jag UFC vill ha mig. (Skratt) Tack jag känner mig absolut redo för det.

Är det något du vill tillägga eller tacka så gör gärna det.

Vill tacka Frontline Academy och alla mina stridsbröder på klubben, mina sponsorer highwhey.no och briskebyosteopati. Mina tränare Teta, Aristo och Joaquim.

Håkon_Darce

Tack för intervjun, jag tror mycket på dig och Jack. Ni är framtiden.

Tack Simon det betyder mycket att få såna komplimanger av Sveriges bästa MMA-expert. Trust me, Jag Jack och mina andra bröder på Frontline går i samma riktning och det är uppåt det är bara en tidsfråga innan ni ser oss i den stora ligan.

Fighterpodden Nedslag 29 januari 2021 – McGregors förlust, smuggling och boxning

Kommentarer