Krönika

Niclas om sin tid i HAIS: ”Vi hade ett fint gäng i mitten på 90-talet”

Jag minns att jag stötte på honom frekvent ute på mästerskap och turneringar som en uppskattad och respekterad ledare genom åren när jag var ute och besökte evenemang som skrivande reporter. Det kändes som om det var ordning och reda på hans klubb (Halmstad AIS). HAIS möttes överlag med respekt från de andra klubbarna, de kanske inte var bäst alla gånger men det var en klubb att lita på, utövarna stod oftast för bra insatser och teamet kändes sammansvetsat och nästan ”hel-ylle” för att använda en sliten fras (på ett positivt och ödmjukt sätt). Jag vet inte om det var dagens intervjuobjekt, f.d. HAIS-tränaren Niclas Ekeroth som var den som odlade den positiva andan utav ordentligt uppträdande och sportslighet, men han presenterade den i alla fall för omvärlden, och har varit en stark kraft i halländsk boxning. Jag approcherade Niclas för några veckor sedan om en intervju och det var OK. Min Q&A med f.d. boxningstränaren Niclas Ekeroth finner ni här nedan!

Q&A Niclas Ekeroth

Först och främst, vi får ta det interna först, vi har ju faktiskt mötts i en diplom-boxningsmatch på åttiotalet, en minnesvärd sådan. Jag gjorde nog ungefär 25 diplom-matcher totalt och det var definitivt den roligaste jag var med om, eftersom de släppte oss så totalt fria att bara banka på varandra! Minns du den och minns du var någonstans den tog plats? 

Ha ha jag minns mycket väl den matchen, den var sevärd! Det var i Hisingens lokal och jag minns också tydligt att det var första mötet med den sympatiske tränaren Ove Antonsson och att jag fick en klubbnål av honom.

Jag har alltid undrat över vad som hände sedan med din karriär, hur många diplom-matcher blev det och hur många vanliga matcher blev det?

Jag började ju lite sent att boxas och var runt 17 år, och gjorde fem diplomkamper som överårig. Du var faktiskt den enda som vann över mig i diplomboxning!
Sedan blev det 12 riktiga matcher, inte så lyckosam men några vinster blev det ändå.

Vem (vilka) sparrade du i HAIS som yngling?

Det var väl oftast med några jämnåriga men också  mot ganska  erfarna som mot Rino Lando till exempel, Det kändes! Han var äldre och väldigt tuff! Sparrade faktiskt t.o.m. en gång med den berömde Mille Markovic som var på besök i sin gamla hemstad. Han var väl i Puma (Stockholms-Gym) och proffs på den tiden. Men har var snäll, jag prickade honom bra i pannan minns jag.

Du sadlade ju om till tränare i HAIS senare, det vet jag, hur gammal var du då när du gjorde den switchen? Och hur länge var du tränare i klubben?

Jag var ung! Började hjälpa till redan 1989 när jag gjorde lumpen och när den var över blev jag tränare på riktigt 1990 så 22 år gammal. Var väl mer eller mindre ansvarig tränare från 1992 . Sen rullade det bara på fram till 2016.

Du hade ju även hand om J-landslaget under en period, vilka svenska toppboxare passerade revy under din tid som förbundstränare? Nämn några namn!

Jag blev förbundstränare 2005 och hade hand om herrjuniorerna i ca 1 1/2 år nånstans mellan 2005-2007. Fortsatte att vara förbundstränare och hjälpte till i alla kategorier faktiskt ända fram till 2013. Även om det var sporadiskt de sista två åren där. Många härliga killar passerade revy i juniorlandslaget under den tiden. Yasser Abdo Arriba var en stor talang som slutade för tidigt. Salomo Ntuve, Nasri Poteh, Neshan Seifkhani, Akilles Adnan är några av alla de fina killar som var med i början, sedan fylldes det på underifrån med Erik Skoglund, Anthony Yigit som sedermera kom väldigt långt i sina respektive karriärer.
Där var ju så många fler men kan ju inte nämna alla!
Sedan finns det många andra som man haft förmånen att få coacha bland både damer och herrar. Badou Jack till exempel som blev en stor stjärna med tiden. Om jag inte minns helt fel så var jag bl.a. med och coachade honom till hans första internationella turneringsseger i Copenhagen Box Cup! Var där själv med honom och Erik Roth.

Kan du berätta någon schyst anekdot från tiden i blågult!

Det var en härlig upplevelse att få vara med på Junior-VM i Marocko med Neshan, Nasri, Akil och Isac Stjerna! Neshan gjorde en fantastisk upphämtning mot en vitryss och vann den matchen med ett grymt tryck på arenan! Sedan var en annan skön lirare med där som imponerade stort i det mästerskapet, nämligen Vasyl Lomachenko som sopade rent fullständigt.

Jag vill förstås även fråga dig om du stötte på någon / några (du får gärna nämna flera) extra färgstarka boxare i HAIS under din tid som aktiv och tränare, någon / några  som stod ut talangmässigt eller som bara hade roliga karaktärsdrag på något sätt?

Kan inte nämna HAIS utan att nämna den oförglömliga Knut Winbladh som var med och startade föreningen 1945 och var den trogen och  aktiv fram till han var 89 år gammal. Körde plattor i den åldern.
Pelle Ljunglöf, Rino, Mats Runhammer var där när jag började och sedan många fina och duktiga individer som vi tog fram! Vi hade ett fint gäng i mitten på 90-talet med Geza Soos, Elias Johansson och Niclas Strömberg för att nämna några. Hade sedan grymma diplomare, Ali Simmo, kusin med alla Semmo från Angered! Han vann tre guld i diplom SM och ett silver i sista mästerskapet. Sedan hade vi ett grymt gäng på 00-talet med bröderna Bengtsson i spetsen. Edo Tamojan var en annan talang. Min högra hand Joakim Möllerström gjorde grymt arbete lite i skymundan som tränare och ledare!

Vad jobbar du med civilt nuförtiden?

Jobbar på Arbetsförmedlingen sedan 12 år tillbaka.

Är du fortfarande engagerad i boxningen?

När jag slutade så dröjde det bara ett halvår innan jag tänkte återuppta mitt uppdrag som boxningsdomare vilket jag gjorde och blev förbundsdomare, men när jag separerade så kände jag att jag inte längre fick ihop det tidsmässigt! Så nej är svaret på din fråga! Hade jag bott närmare hade jag definitivt kikat ner på någon av alla klubbarna då och då.
Är numera tränare för sonens fotbollslag för 11 åringar här i byn sedan fem år tillbaka. Och är engagerad i barnens andra aktiviteter!

Hade du något speciellt intresse (hobby) vid sidan av boxningen när du höll på, eller tog det upp all din tid?

Tittar en del på fotboll! Då som nu!

Kollar du på annan kampsport än boxning? Gillar du MMA och thaiboxning t.ex.?

Jag gillar fight med nävarna och kan väl uppskatta lite sparkar och så men tycker ofta att de låser varandra för mycket i dessa två kampsporter så nej kollar inget nämnvärt på det.

Stämmer det att du stött på Billy Joe Saunders ?

Japp, man kan väl säga att han visade upp en speciell karaktär. EU mästerskapet för juniorer i Warszawa var det i alla fall, kommer inte riktigt ihåg vilket år det var. Efter turneringen blev vi körda till flygplatsen av arrangören och vi åkte med engelsmännen. Jag satt fram bredvid chauffören och Billy Joe i raden bakom i minibussen. Det skedde lite mer eller mindre smickrande saker initierade av Saunders under den resans gång kan jag säga.

En sista fråga, vem är den bäste tungviktaren i världen (proffs) just nu i ditt tycke?

Tyson Fury kanske inte tekniskt eller estetisk men bra känsla och tuffhet! Var också med i Warszawa b.t.w. (när Saunders var med).

Faktaruta

Namn: Niclas Ekeroth
Född: 1968 i Halmstad
Bor: Slöinge mellan Halmstad och Falkenberg
Fanilj: Frånskild två barn 9 o 11
Yrke: Arbetsförmedlare
Favoritslag: vänsterkrok
Favoritlag i fotboll: HBK och Aston Villa

Läs om Fight Life Promotions juli-gala (Boxning) här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer