Fury Krönika

KRÖNIKA: Fury vs. Joshua var för bra för att vara sant

Anthony Joshua och Tyson Fury har gått på sparlåga den senaste tiden. De har bara varit detaljer ifrån att kunna skriva på sina största ekonomiska kontrakt i deras respektive karriärer, men nu ser allt ut att gå förlorat. Detta är matchen alla vill se, men som ingen lyckas genomföra.

Allt förändrades på en dag

I måndags kom nyheten alla har väntat på. Tyson Fury proklamerade att hans supermatch mot Anthony Joshua nu var bokad. Den 14 augusti skulle den gå av stapeln i ett Saudiarabien som betalat hiskeliga summor för att få stå som värd. En dag senare var allt förändrat. Eddie Hearn satt och var förbannad i en live-sändning samtidigt som den amerikanske promotorn Bob Arum kommit med ödesdigra besked. Deontay Wilders team hade varit stentuffa i förhandlingarna och vägrat vika en tum när det kom till den utlovade trilogimatchen. Detta gör att matchen nu ännu en gång ser ut att gå i kras. Det vore allt för synd.

Matchen har det nu pratats om ända sedan Tyson Furys osannolika comeback till ringen. Ryktena har intensifierats ytterligare efter Furys seger i returmatchen mot Wilder. Under hela Corona-perioden har det också varit tydligt ifrån promotorernas sida, att det enbart varit detaljer som saknats innan matchen kunnat bli officiell. Mötet är just nu det särklass största samtalsämnet i kampsportens värld, den statusen är befogad. Att två brittiska tungviktsboxare ska göra upp om samtliga världsmästarbälten och det i deras respektive prime, kommer kanske aldrig ske igen. Därför är timmen kritisk och varenda motgång matchen stöter på kan vara förödande. Det räcker med ytterligare en knockout-förlust för Anthony Joshua för att mötets status ska falla djupt ner i sportslig betydelse.

Liknar Mayweather vs. Pacquiao

Matchens förhandlingar kan alltmer börja liknas vid de Floyd Mayweather och Manny Pacquiao drog i gång för mer än ett decennium sedan. Då handlade det om allt ifrån dopingkontroller till ekonomisk ersättning som boxarna inte kom överens om. Det dröjde ända till 2015 för att få till just den superfighten, vilket var många år för sent. Båda boxarna hade då börjat lämna sina bästa år bakom sig och de var båda över 35 när matchen väl gick av stapeln. Fury och Joshua fyller 33 respektive 32 under innevarande kalenderår och om vi ska se dem mötas när de båda är som bäst, krävs det att matchen blir av senast 2022.

Matchen förtjänar Wembley Stadium

Det mesta känns just nu mörkt och allmänt skit. Men Bob Arums besked öppnar trots allt upp för en positiv konsekvens. Om Fury väl lyckas besegra Deontay Wilder kan vi räkna med att de båda sidorna vill få till en match tidigt 2022. Då bör det av allt att döma råda en bättre situation i omvärlden och att även Storbritannien ska kunna öppna upp för stora folksamlingar. Det leder till att matchen får den arenan som den egentligen borde ha, Wembley Stadium. För ett dubbelmöte under 2022 inför 90 000 åskådare är precis det de båda boxarna förtjänar.

Tills dess får vi dock konstatera att Tyson Fury inte boxats en match på 15 månader, och att han ännu inte har ett nytt matchdatum. Vi kan också se att den livsfarlige ukrainaren Oleksandr Usyk tar hjälp av sina advokater för att tvinga fram en match mot Anthony Joshua. Därför är det fortsatt en snårig väg kvar att vandra innan vi får se den största av matcher.

Här är min intervju med MMA-stjärnan Fernando Flores: 

INFÖR: UFC Vegas 27 – Jack Hermansson tar sig an talangen – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer