Nyhet

Bekräftat: Elin Cederoos går upp mot mästarkollegan Franchon Crews Dezurn – fyra VM-bälten på spel

Nu är det officiellt, obesegrade (8-0) Elin Cederroos, från Västerås bekräftade för Fighter Magazine under fredagen att hon de facto kommer att möta amerikanske mästarkollegan, (WBO och WBC i supermellanvikt) Franchon Crews Dezurn (33) på förmatchprogrammet till den upphajpade ”Triller-galan” på ”Loan Depot Park” i Miami, Florida den 19:e juni, där Teofimo Lopez agerar huvudnummer och försvarar sina VM-bälten (WBA, WBO och IBF) i lättvikt mot obesegrade australiensaren George Kambosos Junior, 19-0, 10 KO:s. 

Cederros har ju som bekant de två andra prestigetyngda bältena i samma viktklass vilket Crews Dezurn naturligtvis vill åt, IBF och WBA, så det är ett regelrätt titel-enande möte mellan Elin och Franchon som det handlar om. ”The Winner takes it all” och segraren kan verkligen positionera sig som en av sportens allra främsta dam-boxare kilo för kilo. Cederroos har så här lång i karriären verkligen levererat och hållit sitt matchfacit helt fläckfritt. Amerikanskan däremot har en förlust i sin proffsdebut mot världsboxaren, superstjärnan och dubble OS-guldmedaljören (2012 och 2016) Claressa Shields i Las Vegas 2016 på poäng.

Fighter Magazine ringde upp Cederroos under söndagen för att höra lite mer om den titel-stinna VM-kampen som nu är mindre än en månad bort för henne, och som potentiellt kan göra henne till en superstjärna.

Kort intervju med Elin Cederroos

Hej Elin, mindre än en månad kvar nu tills den stora fighten mot Franchon Crews-Dezurn, är du taggad? 

”Ja, gud ja, det skall bli jättekul, jag älskar det här och att få visa omvärlden hur bra kvinnlig proffsboxning verkligen är  och kan vara! Det här med jämställdhet inom boxningen är ganska skev, vi har fortfarande en lång väg att gå, men det är kul att det går åt rätt håll.

När fick du reda på att den här matchen, som på pappret är väldigt stor, var aktuell?

Det var för några veckor sedan, först var den ju tänkt att gå den 5:e juni, men sedan flyttades den ju fram till den 19:e på grund av att Mayweather körde samma helg. Så nej jag har inte känt till det jättelänge!

Vem är det som har ordnat så att du får gå den här stormatchen? Har du någon internationell agent eller representant som jobbar för dig? Din motståndare är ju kontrakterad av Golden Boy Promotions!

Nej jag har egentligen ingen speciell sådan mer än mitt team, det är väl Billy Lascano på klubben som sköter kontakterna med USA, min seger över Alicia Napoleon Espinosa gjorde onekligen intryck på amerikanerna och är väl den stora anledningen till att jag nu fått den här möjligheten.

Vilka tjejer och killar har du sparrat med på sistone för att komma i form? Skall ni köra något längre träningsläger utomlands inför matchen?

Jag har ju sparrat med Patricia Berghult men har ganska bra sparring på klubben, vi har en duktig 17-årig kille som jag kör med kontinuerligt och så sparrar jag med de manliga tränarna, rätt mycket med Alexander Wennersten.

Slutligen, om du vinner den här matchen skulle du princip kunna lägga av som obesegrad (9-0), odiskutabel världsmästare i supermellanvikt, du är ju 36 år, skulle det finnas fler utmaningar där ute då som skulle kunna motivera dig till att fortsätta? 

Ja men verkligen, då har jag ju nått dit jag vill nå, det är då det börjar på riktigt allvar. Jag känner att jag fortfarande utvecklas och jag vill absolut köra på några år till efter det, definitivt fram till 40 om jag får vara hel. Savannah Marshall som knockade Maria Lindberg nu senast är ett namn som skulle kunna bli aktuell, t.ex.!

Stort tack för din tid Elin och lycka till den 19:e juni!

Inga problem, tack själv, vi hörs!

I klippet nedan kan ni se Elins kommande motståndare från den 19:e juni när hon vinner det vakanta WBC-bältet i match mot starke amerikanskan Maricela Cornejo 2018. Sedan 2019 är hon kontrakterad av Oscar De La Hoyas Golden Boy Promotions.

Bonusfakta om Elin Cederroos och Franchon Crews-Dezurn 

Elin Cederroos började boxas som amatör 2013 efter en framgångsrik karriär som fotbollsspelare för Djurgården och Hammarby i Allsvenskan. Hon gick 14 matcher som amatör innan proffssejouren tog sin början, 9 segrar för Västeråsklubben BK Rapid blev det. Förlusterna kom till Mikaela Laurén som hon mötte tre gånger.

Franchon Crews-Dezurn var en duktig och rutinerad amatörboxare med ett flertal nationella titlar och landslagsuppdrag för USA, hon var olympisk reserv bakom Claressa Shields 2012. Är en talangfull sångare och har medverkat i den amerikanska versionen av Idol.

Matchen kommer gå att köpa på PPV via FITE i Sverige 

Foto: Karl-Henrik Grön

Läs Philips krönika om Tyson Fury vs Anthony Joshua här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer