Artikel

Intervju med boxningstränaren Alex Da Silva – ”Det är under Bulldogs flagga vi fightas”

Att ha ett starkt stöd i sin ringhörna är viktigt, kanske rent av avgörande för många boxare. Trollhättans, Marianne Ahlborg har funnit en bra samarbetspartner i hennes coach Alex Da Silva som helhjärtat går in för att föra henne mot toppen eller åtminstone så långt det bara går. Båda två är hungriga efter framgång och än så länge så har det gått som smort. Tre fighter och tre segrar. Naturligtvis är det främst Marianne som ”gör jobbet i ringen” men Alex rutin och erfarenhet spelar högst sannolikt en stor roll i sammanhanget. Jag är ju av naturen väldigt nyfiken på människor. Speciellt sådana  med ett starkt driv och engagemang och så upplever jag Alex att vara som person. Han verkar vara en ”doer”, en sådan som får saker och ting gjorda. Denne skribent fick tag på Da Silva  mitt under ett pågående träningsläger för hans boxare Marianne Ahlborg  på Gran Canaria, Spanien, nyligen och ställde lite frågor. Ta del av intervjun här undertill! 

Q&A Alex Da Silva Proffstränare Boxning (Coach)

Du är ju tränare nuförtiden, främst för Marianne Ahlborg om jag förstått det rätt, men hur började din resa inom boxningen? Har du själv boxats? I så fall för vilken klubb? Vilka år? (när började du och när lade du av?) Vilken viktklass? Vad blev meriterna? Ditt facit?

Ja min resa började 1986 på en klubb som hette Lumpini Gym som låg på Friggagatan  i Göteborg, det var ett thaiboxningsgym och tränaren hette Salah Raomani. Shadrach Odihambo hyrde in sig där och jag började träna med honom. Mitt främsta driv på den tiden var gemenskapen i klubben då alla hängde där, jag hade ingen tanke på att tävla utan det var ett ställe att umgås på.
Jag började som sagt med thaiboxning och gjorde kanske tre matcher med varierande resultat. Shadrach fick mig intresserad av boxning genom sitt engagemang och förmågan att få en att känna sig sedd och bekräftad.
”Hambo” fick mig att tro på mig själv och att känna att allt var möjligt. Jag gjorde några matcher för honom och deltog vid något tillfälle på Sydsvenska Mästerskapen men mitt driv var gemenskapen.
Jag har även gjort två matcher i BJJ, båda vinster, och en MMA-match när jag fyllde 40 i Berlin, Tyskland. I Boxning och thaiboxningen gick jag i welterviktsklassen.

Var är du uppväxt någonstans? Ditt namn klingar ju lite lätt latinamerikanskt, eller möjligen spanskt, är du själv född i Sverige och har föräldrar med rötterna någon annanstans? Eller har du en historia på någon annan plats i världen? 

Jag växte upp i Toronto tills jag var 13 och sedan flyttade jag till min pappa i Sverige där jag levt tills nu. Båda mina föräldrar är från Montevideo ,Uruguay.

Du är väl även licensierad domare (rätta mig om jag har fel!), har du dömt många år? På vilken nivå ?

Ja jag är två stjärnig AIBA- domare och har haft en del uppdrag med landslaget som domare, bland annat dömt Queens Cup, Ústí nad Labem,  Nordiska Mästerskapen, Tammerfors-turneringen och några SM-turneringar.
Har cirka 2000 matcher under bältet som domare.

Du är ju när jag kontaktar dig, på Gran Canaria i Spanien med Marianne för någon sorts tränings-resa, vad är tanken med den? Blir det sparring i någon lokal klubb eller bara ren uppbyggnadsträning / konditionsträning?

Precis som du nämner så är vi på Gran Canaria på uppbyggnads-läger tillsammans med elitskidåkare och rullskidor-proffs , mycket höghöjdsträning.

Ni (du och Marianne) har ju fightats 3 gånger i Tyskland nu och vunnit samtliga matcher, har ni knutit några bra kontakter för framtida matcher? Har arrangören /arrangörerna varit nöjda? Finns det några planer redan nu om nästa match?

Vi har som sagt gjort 3 matcher i Tyskland varav två i Hamburg på Universum Gym, och ja, de har varit jättenöjda, det har öppnat lite dörrar men jag vill inte gå in på detaljer, Daniel Högström på Bulldog Media är ju våran promotor och  Wally Munteanu är vår matchmaker och manager, det är ju under Bulldogs flagga vi fightas.

Hur skulle du beskriva Marianne Ahlborg som boxare, vad är hennes fördelar och nackdelar, vad skall ni förvalta och vad skall ni jobba på för att förbättra?

Marianne är målmedveten och envis, har ett jäkla pannben skulle beskriva henne som aggressiv och lite åt mexikan style.

Näst sista frågan, om du skulle få välja en svensk boxare att matcha Ahlborg emot?  Vem av dessa hade du tagit? Elin Cederroos, eller Patricia Berghult? Motivera gärna varför!

Det är hugget som stucket vem man hade tagit Cederroos kontra Berghult, båda två är grymma boxare.

Berätta något annat intressant boxningsmässigt om dig som person!

Jag startade och drev Borgholms boxningsklubb på Öland från 2003-2013.

Tack, och ha en fortsatt trevlig vistelse på Gran Canaria och tack för att du tog dig tid och snackade med oss på Fighter Magazine!

Faktaruta:

Namn: Alex Da Silva
Yrke:
Stödpedagog
Bor:
Trollhättan 
Uppvuxen:
Toronto, Kanada, Göteborg
Föräldrar från:
Montevideo, Uruguay
Tränare för: Marianne Ahlborg
Kuriosa: Drev Borgholms boxningsklubb på Öland från 2003-2013. Uppmärksammad i TV3 2007 då han blev nominerad som vardagshjälte.

Läs Oscar Books artikel om kvällens EM-fight på DAZN – Martin vs Prosper

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer