PFL Krönika

Krönika: PFL 2021 är den starkaste upplagan hittills

De har väntat länge, men nu är det dags igen. PFL återvänder på fredag med en ny säsong efter ett års uppehåll. Superstjärnor som Anthony Pettis, Fabricio Werdum och Rory Macdonald har samtliga skrivit på för organisationen. Det banar vägen för att årets säsong bör bli den bästa i historien.                    

Pandemin slog hårt

Det är långt ifrån enkelt att skapa en global MMA-organisation som överlever över tid. UFC är giganternas gigant och organisationer likt Bellator och ONE Championship är numera väletablerade. Professional Fighters League har en bit kvar till dess största konkurrenter, men när 2021 är över kan de ha kommit ikapp. När pandemin slog till på fullt allvar i mars förra året agerade PFL tydligt och bestämt. De ställde in hela säsongen redan under våren och sparade på så vis stora ekonomiska belopp som annars hade gått till spillo. Även om UFC:s genomförande av Fight Island var ensamt i sitt slag, så var PFL:s VD Ray Sefos beslut lika unikt. Han bestämde att man skulle betala ut en fixerad grundlön till alla kontrakterade fighters, så att de på så vis inte var tvungna att gå matcher i konkurrerande organisationer. Det må ha gnagt en del av kapitalet, men det gav dem en lojalitet som var viktig. För nu när de återigen går över till en ordinarie säsong har merparten av idrottarna valt att stanna kvar i PFL, och det ger de förutsättningar att skapa den bästa säsongen i organisationens historia.

Nya tillskott

Den växande talangpoolen har nu också adderats med världsstjärnor av hög UFC-klass. Fabricio Werdum som i somras besegrade Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Anthony ”Showtime” Pettis är båda förre detta världsmästare i UFC. Att de signat kontrakt med PFL ger organisationen en helt ny form av legitimitet då det är fighters som Bellator förmodligen också försökte kontraktera. Kanadensaren Rory MacDonald har varit kontrakterad av PFL sedan början av 2020, men det blir först i år han gör sin debut. Även Macdonald har befunnit sig i UFC:s absoluta topp och matcherna mot Robbie Lawler ses som några av historiens bästa. Dessa tre namn är alla potentiella mästare i slutet av året och det blir intressant att se om någon kan utmana de i deras respektive viktklasser.

Svenskhoppet Sadibou Sy

Med skandinaviska ögon kommer vi också få se stor underhållning. Sadibou Sy kommer in som lite av en veteran då han deltagit i både 2018 och 2019 års säsonger. Sy har bara gått 13 professionella matcher i MMA, men fyller 35 i höst. Därför måste det känna extra skönt för honom att PFL valde och köra på som vanligt under 2021. 2020 var ett förlorat år för alla fighters, men jag tror att Sadibou Sy led mer än många andra. Han har trots sin ålder en pågående utvecklingskurva och mår bra av så mycket matcher som möjligt. Uppgiften i år blir också extra utmanande. Hans säsong inleds den 29 april mot tuffe ryssen Nikolay Aleksakhin som senast besegrade UFC-fightern Jesse Ronson. Därefter lär Sadibou förr eller senare behöva ställas mot Rory Macdonald, en tuff men stimulerande utmaning för vår svenske welterviktare. Jack Hermanssons träningskamrat Marthin Hamlet ska också tävla i årets upplaga. Han är en lätt tungviktare som tidigare slagits om bältet i Cage Warriors. Hans PFL-karriär inleds på samma gala som Sadibous match, då han ställs mot amerikanen Dan Spohn.

Mycket att se fram emot

Andra intressanta punkter är Lance Palmer som ska försöka bli historisk genom att ta sitt tredje raka guld. Han har gått 11 matcher i turneringen och otroligt nog vunnit samtliga. Det har gett honom 2 miljoner dollar på banken och frågan är vilken fjäderviktare som kommer ge han sin första förlust, eller om det visar sig vara omöjligt. Spännande blir det också att få se Kamaru Usmans lillebror Mohammed Usman. Detta blir hans första matcher mot motståndare i världseliten och om han påminner det minsta om Kamaru kan han bli en obehaglig överraskning för tungviktsdivisionen. Ett ännu större utropstecken är det att universums abolsut bästa damboxare ska göra debut i MMA. Claressa Shields har dominerat världsboxningen senaste åren och jag är spänd på att se vad hon kan uträtta i buren. Men hon gör sin debut först den 10 juni. Däremot  får vi se två av de största attraktionerna redan under helgens gala. Lance Palmer försöker få sin tolfte raka vinst mot Bubba Jenkins som tidigare varit verksam i Bellator. Anthony Pettis får på samma gala äran att vara huvudmatch i sin debut. Den långa resan mot 1 miljon dollar startar här. Mycket pekar på att den här säsongen blir den bästa hittils.

Lista: Vem kan Jake Paul möta härnäst? – Fighter Magazine

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer