Diaz Artikel

INFÖR: Diaz vs. Rakhimov – Två VM-titlar på spel

På Fantasy Sports Casino i California bjuds det under natten till söndag på två VM-matcher i boxning. Mästaren Joseph Diaz Jr ställs emot den ryska vinstmaskinen Shavkatdzon Rakhimov om IBF-bältet. Samtidigt som sydamerikanerna Patrick Texeira och Brian Carlos Castano går om ett WBO-bälte som innehar en hög status. 

Joseph Diaz har under de senaste åren börjat växa fram till en urkraft i super-fjäderviktsdivisionen. Förra året i januari mötte han världsmästaren Tevin Farmer i vad som blev en jämn match. Men efter 12 ronder var domarna eniga, Diaz hade gjort tillräckligt för att sno åt sig Farmers IBF-bälte. Kort därefter mynnade Covid-19 ut till en global pandemi, och Diaz valde att vila resten av året. Diaz enda förlust kom 2018 emot Gary Allen Russell Jr som numera innehar ett WBC-bälte i den tyngre viktklassen.

Diaz ska försvara bältet för första gången

När Diaz nu ska försvara sitt VM-bälte för första gången, är det mot en boxare som ännu inte smakat på någon förlust. Ryssen Shavkatdzon Rakhimov har radat upp 15 segrar sedan debuten 2015 och är van vid att avsluta sina motståndare via knock. Han har hittils bara behövt gå tiden ut 3 gånger i sin karriär. Han har därför en betydligt bättre statistik när det gäller avslut än Diaz, och bör gå in med höga förväntningar i matchen. Han är också bra mycket längre än mästaren vilket inte bör bortses ifrån. Matchen ser på förhand helt jämn ut men  oddsmakarna har ändå valt att lyfta fram Diaz som en knapp favorit.

Sydamerikansk batalj

I galans delade huvudmatch är det inte bara ett VM-bälte på spel. Det är också en match som kommer utse Sydamerikas absolut bästa Super-welterviktare. Brasilien och Argentina är rivaler sedan länge, och den rivaliteten kan spä på matchens status ytterligare. Patrick Texeira är den som vunnit WBO:s interim-bälte, men det är argentinaren Brian Carlos Castano som är rankad högsta av de båda. De är båda vana vid att fightas på den amerikanska boxningsscenen och rivaliteten mellan deras länder sker därför i exil. Castano får nog stå för favoritskapet då han alltid verkar hitta ett sätt för att undvika förluster. En förmåga han inte minst visade upp i sitt oavgjorda möte med Erislandy Lara. Lara som gav ”Canelo” Alvarez en rejäl match för ett par år sedan.

Läs här om Otto Wallins kommande match!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer