Krönika

Krönika: Tankar om Billy Joe Saunders vs Canelo, Tobias ”Tyson” Persson m.m.

I förra veckan offentliggjordes det att Saul ”Canelo” Alvarez preliminärt kommer att möta brittiske WBO-mästaren i supermellanvikt, Billy Joe Saunders i maj månad, i samband med den mexikanska högtiden ”Cinco De Mayo”. Äntligen skulle man kunna säga. Det är en match som vi alla väntat på. Är den normalt så självsäkre Saunders boxaren som har de rätta verktygen för att rendera Alvarez hans andra förlust i karriären – kanske! 

Gör livet till ett helvete för motståndaren

I mångt och mycket, i sina bästa stunder, är han ju (Billy Joe) en världsklass-boxare i ”spoiler-kategorin”. Dennes styrka ligger ju främst i att han stökar till det för motståndaren, är okonventionell och jobbigt avig i sin defensiva southpaw-stil. Billy Joe Saunders gör i regel livet till ett helvete för dem han möter och är väl värd att spela på (kanske via Kelbet?). I ett inlägg publicerat på Facebooksidan ”Big Boxing TV” nyligen skrev Saunders följande vilket bidrar till folks uppfattning om honom som svårslagen och väldigt speciell.

”One thing Canelo has never done, he’s never fought a gypsy man. I’ve got something inside burning so strong I’ll give my life, soul, everything to win. Don’t want fame, don’t wanna be known by people on the street. I want the win!”

Måste få Canelo ur balans 

Men Alvarez är ju som bekant inte vem som helst. Den stora frågan är: Kommer Saunders kunna orka stå emot, sätta sin plan i verket och hålla sig till den? För Billy Joe gäller det att undvika för mycket okontrollerad slagväxling, tillvägagångssättet måste vara ”in och ut – röra på fötterna”, många jabbar. Kort och gott en stabil kontrollerad boxning utan misstag. Omöjligt är det inte. Men supersvårt såklart. Det gäller att få strategin att fungera – att så ofta som möjligt få Canelo ur balans, ”make him miss and make him pay”. 

Billy Joe är på pappret den som är bäst utrustad för jobbet

Jag har alltid varit av uppfattningen att om det är någon som skulle kunna ”rubba” den mexikanske giganten så är det just Billy Joe , han är rätt man för jobbet – rätt mängd attityd, boxningskunnande och därtill en envis, välbehövlig vinnarskalle. Är han bara 100 procentigt fit, får till en perfekt insats och inte går på något tungt inledningsvis, så kan en skräll definitivt vara inom räckhåll.  Detta är en match ni inte får missa. Men Canelo skall självklart ta itu med Avni Yildirim den 27:e februari först. En sak i sänder!

En 17-årig Adam  Kownacki i Golden Gloves turneringen

Adam Kownacki som enligt ihärdiga rykten snart är aktuell med en returmatch mot Finlandssvenske tungviktaren, Robert Helenius, som han ju överraskande förlorade till i mars förra året (hans första förlust) var även en lovande amatörboxare innan han tog klivet över som proffs. Av en händelse snubblade jag över detta videoklipp med en 17-årig Kownacki i Golden Gloves – check it Out! 

Lillebror Wilders motiga karriär i Deontays fotspår 

Deontay  Wilder, den hårdslående f.d. tungviktsvärldsmästaren, har ju en lillebror som heter Marcellos Wilder (född 1989) således 31 år gammal, en herre som har försökt  att gå i sin några år äldre, mer namnkunnige storebrors fotspår. Han har med andra ord gett sig på en karriär som proffsboxare, i cruiservikt, det har gått sådär! Han har fem segrar och två förluster. Det senaste ”tappet” var tungt, då Wilder den yngre gick på en riktig ”propp” och förlorade på KO mot en helt anonym kille vid namn Dustin Long. Fighten mot Long ägde rum på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas, Nevada som förmatch till Deontay Wilder vs Luis Ortiz, sent i november (23:e) 2019 och lillebror Wilder däckades med en riktig ”pärla” och har inte boxats sedan dess. Se knocken på klippet här nedan! 

Tim Tszyu klar med ny match i mars månad – möter rutinerad irländare

Australiske superstjärnan, Tim Tszyu är klar för ny match fick vi veta i slutet på förra veckan. Denne skall gå upp mot 35-årige, Australien-baserade irländaren, Dennis Hogan (28-3-1, 7 KO:s). En klurig boxare med stor erfarenhet. Matchen är preliminärt bokad till 31:e mars (i Australien). Det blir Tims 18:e match som proffs.

Andre Ward i Al Bernsteins Podd ”Unplugged”

Superstjärnan, eller f.d. Superstjärnan kanske man skall säga för att vara korrekt, Andre Word gästade Al Bernsteins YouTube-podd ”Unplugged” nyligen – ett intressant samtal med den flerfaldige världsmästaren som drog sig tillbaka obesegrad 32-0, 16 KO:s 2017. Den skicklige boxaren skall, tillsammans med Floyd Maweather bland annat ta plats i World Boxing Hall of Fame 2021.  Därav intervjun. 

Mayweathers nya förmåga

I mitten på oktober 2020 skrev Floyd Mayweather på sin Instagram att han hade skrivit kontrakt med en ung, lovande boxare, southpaw, lätt weltervikt  från Cincinnati, Ohio, vid namn Adrian Benton (21 år gammal) med ett proffsfacit på 4-0 och ett amatör-dito på 287-16. Ett flertal turneringssegrar  på nationell nivå, däribland ett nationellt Golden Gloves-bälte från 2018. Mayweather tror att han kan nå hur långt som helst! Kolla in ett reportage om Adrian på klippet nedan! 

Retro-Porträttet – Tobias ”Tyson” Persson (33) från Värnamo

Q&A

Du kallas ju för ”Tyson” hur fick du det smeknamnet? 

Smeknamnet fick jag av några grabbar i årskursen över mig när jag gick i 6;an! Och sedan har det spritt sig och många vet inte vad jag heter! 

Stämmer det att du har en seger över f.d. EM-silvermedaljören, Salomo N’tuve? 

Ja, jag mötte Salomon många gånger och vi hade ett gäng riktigt tuffa o jobbiga fajter! Tror det i inbördes möten slutade med 4-3 till Salomo 

När började du boxas, och vad var det som lockade dit dig? 

Ja började boxas som 9-åring då mamma skickade ner mig till träningen  med sin kompis som var tränare i VBK för hon tyckte nog att  jag hade lite för mycket energi över på kvällarna hemma!

Du är ju en Värnamo-boxare, vilka namnkunniga (duktiga) klubbkompisar hade du omkring dig under din tid som aktiv? 

Vi var ett gäng på 6-7 boxare som åkte Sverige runt och tävlade i alla dessa år! Det bytes ut folk hela tiden i truppen förutom jag som kvarstod! Men jag hade många äldre förebilder i klubben som hade lagt av, som Stig Sjölin (7 sm guld och OS-brons 1952 i Helsingfors) och Göran Andersson  (1 SM-guld).

Hur många matcher blev det för dig? Vilka år var du aktiv? 

Det blev totalt 69 matcher! (+ca 80 talet diplom). Aktiv mellan 1997-2011 (2008-2009  hade jag paus) 

Kan du berätta lite om dina finaste meriter? 

Mina främsta meriter är mina SM-guld, 2007 och 2011, sedan att få representera landslaget i flertalet landskamper och turneringar har alltid stått högt upp på listan. 

Vem var den tuffaste boxaren du mötte under karriären? Har du fått rejält med stryk någon gång, laddat om och gått vidare? 

Mina tuffaste fighter hade jag mot Salomo! Men har även mött Bashir Suber (Hassan), det var en riktigt tuff och jämn match! Riktigt med stryk har jag nog bara fått en gång och det var i finalen av Gävle Box Cup mot Alan Alasadi  där jag gick upp en viktklass för att få ordentligt med motstånd! Och det var precis vad jag fick!

Vad hette din tränare när du var aktiv? Hade du samma tränare hele tiden? 

Min tränare under mina första 8 år var Per Engström som sedan gick över och la mer energi på dömandet, och då tog Ulf Persson över mer! 

Vad var dina styrkor som boxare? du har ju  kammat hem en del tunga meriter! 

Mina stora styrkor var nog min kondition och min skalle, i alla fall på seniornivå! Tidigare under karriären var mitt fotarbete en stor faktor i mina framgångar! 

Har du varit duktig (bra) i någon annan idrott? 

Ja var en jäkel till måltjuv i fotboll fram tills 14 års ålder! 

Du står ju listad på webben i viktklasser från 48 kg upp till 60 kg, vilken var din naturliga viktklass skulle du säga? 

Då jag aldrig behövt att banta mig ner i vikt, eftersom jag de 2 första åren när jag gick i 48kg klassen bara vägde mellan 36-44 kg så hade jag svårt att hitta min naturliga viktklass! Men i slutet av karriären var 60 kg den naturliga viktklassen då jag altid vägde runt 59,5kg! 

Vad gör du civilt jobbar du, pluggar du? I så fall med vad? Vilken inriktning? 

Har jobbat inom restaurang näringen de senaste 13 åren! Men precis bytt spår och just nu jobbar jag på lager i och med  dessa tider vi just nu lever i. 

Slutligen, vad fick dig att lägga av med boxningen? Är du på något sätt fortfarande involverad i sporten?

Jag lade handskarna på hyllan dels för att jag tyckte att byråkratin i förbundet på min tid var stor, de la bara energi på storstadsklubbar! Plus att jag ville skaffa mig en karriär och kunna tjäna pengar. Är inte jätte-involverad längre, men håller mig uppdaterad och följer Agnes Alexiussons karriär med spänning! Och även våra proffs. 

Faktaruta 

Namn: Tobias Tyson Persson
Född: 1987
Bor: Halmstad
Yrke: Truckförare
Favoritslag: Rak vänster, höger uppercut, vänster krok (kombination)
Det visste du inte om mig: Är fett sugen på en comeback.

Läs min intervju med Gabriel Richards här!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer