Leon Spinks ArtikelNyhet

Tungviktsmästaren Leon Spinks är död

Tungviktsboxningen har haft en hel drös olika världsmästare under historiens gång. En av de mest skrällartade var Leon Spinks. Den 5 februari somnade han in för gott efter en längre tids sjukdom. Leon blev 67 år gammal. 

Den stora skrällen

Leon Spinks är och kommer alltid att vara inskriven i historieböckerna av en enkel anledning, genom sin skrällartade seger mot Muhammad Ali 1978. Även om det var långt ifrån den Cassius Clay man såg tidigare under hans karriär. Matchen som tog plats på Hilton Hotel i Las Vegas var Spinks blott sjunde match som boxningsproffs. Han gick in till matchen som stor underdog men lyckades efter 15 ronder besegra giganten Ali. En av tungviktshistoriens större skrällar var ett faktum och WBC- samt WBA-bältet hade fått en ny ägare.

Karriären blev aldrig densamma 

Men efter toppen kommer nästan alltid ett efterföljande fall. Leon Spinks karriär var inget undantag. Direkt efter sin stora seger valde han att ge Muhammad Ali ett returmöte. Humoristiskt nog var det utanför organisationen WBC:s intresse, och de fråntog därför Spinks sitt bälte direkt efter det första mötet. Med motiveringen att han inte ville försvara bältet mot deras första utmanare Ken Norton. I returmatchen var Spinks chanslös och efter ett enat domslut blev han av med även sitt andra VM-bälte. Spinks skulle därefter trots sin långa karriär på 46 matcher, aldrig röra ett VM-bälte igen.

Blir ihågkommen

Men Spinks förtjänar att bli ihågkommen för mer än bara den där kvällen i Las Vegas. Han lyckades som amatör knipa ett OS-guld 1976 i Montreal, och unikt nog tog hans bror Michael Spinks även han ett guld under samma olympiska spel. De sista åren av Spinks liv innehöll dock mer mörker än ljusglimtar. För fem år sedan diagnostiserades han med cancer, och det var också den som till slut tog hans liv. Efter den 5 februari 2021 är det därför slut på boxningsframgångarna ifrån Leon Spinks sida. Men ihågkommen blir han länge.

Läs om Sveriges 10 bästa proffsboxare 2021 här!

Leon Spinks samlade record ifrån karriären hittar ni här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer