Derséns tre punkter: Efter Overeem vs. Volkov

UFC Fight Night 184 var en gala som på förhand såg stark ut på pappret. När matcherna till slut genomförts, kan man konstatera att de levde upp till förhandsförväntningarna. Här är mina 3 punkter efter helgens gala. 

1. Alistair Overeem är borta från titelchansen 

Den nedeländska fightingveteranen Alistair Overeem har trots sin höga ålder varit öppen med att han siktar på en efterlängtad tungviktstitel i UFC. Även om tungviktsdivisionen är relativt tunn och att han radat upp två segrar under 2020, krävs det mycket för att nå fram till en titelchans. Att besegra Alexander Volkov var tänkt att bara vara ett steg på vägen. Men redan i matchens inledande sekunder var det tydligt vem som skulle komma att dominera galans huvudmatch. Overeem visade sig passiv och kröp ihop innanför sin täta gardering, istället för att hota med egna kombinationer. Volkovs längdfördel var tydligt djupt problematisk för Overeem och när domaren bröt matchen matchen såg han ut som en slagen veteran. För hur mycket erfarenhet det än bor inuti Overeems snart 41-åriga kropp, så är ålderdomen något som hinner ifatt alla idrottare. Antingen förr eller senare. Med den här förlusten blir nu också hans titeldrömmar för en sista gång krossade.

2. Sandhagen knäade sig till en titelchans 

När en fighter förlorar en match och blir totalt dominerad, krävs det en djup rannsakan av sin egen prestation. När Sandhagen förra året åkte på sin andra förlust i karriären mot Aljamain Sterling var det på ett blixtartat vis. Han blev nedtagen och visade sig ha noll motståndskraft emot Sterlings attacker på marken. Det hade mycket väl kunnat leda till en längre timeout eller ett brustet självförtroende. Istället bokade ”Sandman” snabbt in en ny match där han knockade förre detta titelutmanaren Marlon Moraes redan i andra ronden. När han igår natt ställdes mot Frankie Edgar var det i en match av stor betydelse för UFC:s bantamviktsdivison. Sandhagen svarade då de högt ställda förväntningarna med att knocka storstjärnan Frankie Edgar med ett flygande knä, 28 sekunder in i matchen. Det knäet gör Dana Whites jobb enkelt. Efter Aljamain Sterlings försök mot Petr Yan är det dags för Cory Sandhagen att slåss om titeln.

3. Clay Guida är fortfarande galen 

Det var aldrig på tal om att det skulle bli en ren match när veteranerna Clay Guida och Michael Johnson ställdes mot varandra. Först var det inte ens tänkt att vi i Sverige skulle få se matchen. Men när en annan match på huvudkortet ströks, blev den turligt nog uppflyttad i rangordningen. Både Guida och Johnson är fighters som blandat och gett under sina respektive karriärer. Deras record på 36-20 (Guida) och 19-17 (Johnson) är tydliga bevis på just det. De har de senaste åren åkt allt längre ner på UFC:s galor och idag är de egentligen bara spillror av vad de en gång var. I nattens match var dock Guida inspirerad till att fightas och var frenetisk hela matchen. Han lyckades ta ner Johnson men också att vara bättre ståendes. Segern var välförtjänt och Clay Guida kan visst fortfarande vinna matcher i UFC. Det vi kan konstatera av det här är att galenskapen fortfarande finns kvar i Guidas fighting, men också att de båda idrottarnas bäst-före-datum är passerat sedan länge.

Läs här om Leon Spinks bragdartade karriär!

Se här Clay Guidas imponerande matchrad!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer