Artikel

De 100 bästa kampsportsfilmerna – Del 1 av 2

Fighter Magazine gav sig ut på en lång resa bland världens alla kampsportsfilmer med målet att skapa den ultimata topplistan. Här är resultatet efter många långa nätters slit och åtskilliga timmar framför skärmar och TV-apparater. Enjoy del ett av två av de 100 bästa kampsportsfilmerna.

Låt oss börja med definitionen av kampsportsfilm. En del tycker att dessa behöver handla om kampsport, men för den stora massan räcker inslag av kampsport. När vi nu går igenom de bästa kampsportsfilmerna är det givetvis subjektivt och det är garanterat så att filmer saknas, men hur svårt det än varit så har vi nu en lista på de bästa 100 kampsportsfilmerna i genren. I somliga fall har en hel filmserie placerat sig på samma plats då de är starka i sin helhet.

100. American Ninja (1985)

Denna kultfilm är resultatet av att en amerikan såg Enter the Ninja. En rätt töntig film i det stora hela, men den påverkade många i västvärlden under det kampsportstokiga 80-talet.

99. Enter the Ninja (1981)

Filmen är otroligt dålig, men den startade en våg av kampsports- och ninjaintresse. Under 80-talet var Enter the Ninja kanske den mest imiterade filmen i genren och ligger bakom själva stereotypen av en ninja i allt från utseende till stil.

98. Hard to Kill (1990)

Det är ett mysterium att Steven Seagal blev så poppis. Hard to Kill fick rätt dålig kritik, men filmen innebar att Seagals plats som kampsportsskådis blev cementerad.

97. House of Flying Daggers (2004)

Den första wuxia*-filmen på listan är riktigt vacker och bygger på en dikt skriven under Handynastin av poeten Li Yannian. Då filmen är mer kärlekshistoria än kampsportsfilm placeras den inte bättre även om den tekniskt är klart bättre än många andra.

96. Tokyo Zombie (2005)

Tokyo Zombie är baserad på manga, i denna japanska film följer vi två slackers som jobbar på en fabrik och tränar jujutsu på rasterna. En dag mördar de sin chef och dumpar liket på en plats för giftigt avfall som kallas Black Fuji. Det dröjer inte länge innan en armé av döda reser sig upp och börjar attackera allt och alla. Rollfigurernas jujutsu håller dem levande (såklart). Denna absurda film förtjänar ett hedersomnämnande då den är kult.

95. Undisputed (2002)

I den här boxningsfilmen spelar Wesley Snipes och Vin Rhames huvudrollerna. Det är lika mycket en ”fängelsefilm” som en boxningsfilm.

94. Diggstown (1992)

Diggstown är något så ovanligt som en komisk film med inslag av blåsningar, gambling och boxning. Filmen är långt ifrån ett mästerverk och den försöker alldeles för mycket, men den representerar sin egen subgenre av kampsportsfilm.

93. Creed – The Legacy of Rocky (2015)

Ett nytt kapitel i den ”oändliga” berättelsen om Rocky Balboa. Sylvester Stallone spelar givetvis Rocky men i huvudrollen syns Michael B. Jordan som Adonis Johnson. Bortsett Rockys mumlande så bjuds vi på några rörande scener mellan honom och Adonis. Filmens behållning är att boxningen är riktigt bra.

92. By the Sword (1991)

I By the Sword är Eric Roberts en världsklassfäktare och detta är den första större spelfilmen om sportfäktning. Kritikerna hatade manuset, men många gillade kampscenerna. Fäktmästaren som tränade och gjorde koreografin var legenden Bob Anderson som bland annat låg bakom fäktningen i Star Wars, Highlander, The Princess Bride, Sagan om Ringen och Pirates of the Caribbean.

91. One-Armed Swordsman (1967)

Musikaler och romantiska filmer var stora i Hong Kong när den här filmen kom till världen, signerad numera legendariske regissören Chang Cheh. Filmen är en hämndhistoria av blodspill och våld och inspirerade många kommande rullar. Filmen tillhör genren wuxia* men var den första i sitt slag som handlade om en antihjälte. Huvudrollen spelades av Jimmy Wang som blev en superstjärna – filmen gick ruskigt bra. One-Armed Swordsman producerade av Shaw Brothers som mellan 1958-1987 producerade cirka 1.000 filmer.

90. The Blood of Heroes (1990)

The Blood of Heroes får representera filmer om hittepå-sporter på listan (en annan sådan är Rollerball). Filmen är också känd som The Salute of the Jugger (på svenska: Dödsmatchen). Rutger Hauer spelar huvudrollen och genren är sci-fi. Det är en dystopisk framtid där krig har lämnat jorden svedd och hård. Den enda glädjen folk har är en sport, känd som The Game. Kringresande lag utmanar städers lag i sporten, vinnaren tar hem prispengar. The Game spelas av fem spelare i varje lag som försöker placera en hundskalle på motståndarens målpinne. En obeväpnad spelare springer med skallen medan hans lagkamrater försöker skydda honom. Alla lever dock inte det hårda livet på ytan. Under marken finns nio städer med överlägsen rikedom som har sin egen liga, The League. Målet för varje kringresande band av spelare är att bli bra nog att ta kunna ta sin plats i ligan. I en snäll variant, med vadderade vapen, spelas detta och kallas Jugger, som beskrivs som en blandning av rugby och fäktning. I världsligan tävlar i skrivande stund 581 lag!

89. Shaolin Soccer (2001)

Filmen lyckades få storpublik med ett ganska löjligt upplägg – några munkar som börjar lira fotboll på sitt minst sagt överbra sätt. Den här lättsamma rullen representerar flera kampsportsfilmer av det här slaget.

88. Blade-filmerna

En kampsportande och svärdssvingande halvvampyr dödar andra vampyrer. Kampsporten är inte unik utan det är mer settingen och stilen. Även om Matrix klart påverkade betydligt fler och mer direkt med sin stil så går det inte att bortse från Blade-filmerna. Wesley Snipes, som spelar Blade i både film 1 och 2, fick gott mottagande för serietidningshjälten. Det är ovanligt med en mörkhyad actionhjälte och Wesley har själv sagt att han närmade sig rollen ur ett socialpolitiskt perspektiv.

87. Shaolin Temple (1982)

Krigsherrar i strid leder till att General Hou, som spelas av Andy Lau, tar sin tillflykt i ett Shaolintempel där han får en ny moralkodex och blir ”god”. Andy Lau är känd från filmer som Warlords och House of Flying Daggers och i filmen har Jackie Chan en roll i templet. Filmen är en ny variant på temat Martial Zen. Shaolintemplet blir givetvis anfallet och det visar sig att Shaolin Kung Fu är grymt bra, vilket knappast förvånar.

86. Bourne-filmerna

Bourne-filmerna är inte alls självklara att vara med på listan, men samtidigt så moderniserade de kampsport på film mycket i utförandet. Det råder dock delade meningar om det var till det bättre.

85. Braveheart (1995)

Braveheart representerar filmer som typ Conan, där  kampsporten främst består av historisk krigsföring (ofta medeltida eller fantasy) och dessvärre är inte ofta själva den historiska korrektheten speciellt stor, men scenerna är så pass mäktiga att en film som Braveheart ändå platsar på listan. Den här typen av film skiljer sig lite från exempelvis Highlander, The Duellist och Rob Roy som mer specifikt fokuserar på dueller.

84. Zatôichi (2003)

Zatôichi är en karaktär från Ken Shimozawas böcker. Det finns närmare 30 filmer om den blinde massören samt svärdsmästaren Zatôichi. Film nummer 17 i serien har rätt många i västvärlden sett då den även gjordes i en amerikansk version (TriStar Pictures). I USA fick filmen heta Blind Fury och hade Rutger Hauer i huvudrollen. Det har även gjorts en serie om Zatôichi på 70-talet där hela 100 avsnitt skapades. I en mängd andra filmer, TV-spel och böcker finns det referenser till Zatôichi som uppenbarligen gjort avtryck.

83. Azumi (2003)

Azumi är en film som tillhör genren jidaigeki** och bygger på en mangaserie med samma titel. Som liten flicka börjar Azumi att bli upplärd i kampsport och lönnmörderi av en gammal mästare. Som vuxen är Azumi en riktigt grym fäktare och hon är minst sagt en dödlig brud som kan spöa alla.

82. The Matrix (1999)

Den här sci-fi filmen med Keanu Reeves i huvudrollen fick otroligt genomslag och förändrade mycket runt hur fightingscener porträtteras på film. Bullet time, wire fu (det vill säga kung fu i kombination med wire) och andra effekter i filmen har kommit att användas av många efter The Matrix. Neo lär sig jujutsu, taekwondo, drunken boxing, kempo och kung fu på nolltid genom ett dataprogram. Neo:s replik ”I know kung fu!” när han just tränat kampsport och vaknar upp/kommer ut ifrån dataprogrammet fick många kampsportare att le. För filmens kampsport anlitades Yuen Woo Ping, en stuntman från Hong Kong som är expert på kung fu och bruket av vajrar. Yuen Woo Pings pappa Yuen Sin Tin var stuntman och kampsportsexpert åt Shawbröderna.

81. Korpens Skugga (1988)

Den här grymma vikingafilmen från Island bjuder på råa strider och en uppskattad äkthet i kampelementen. Den var den absoluta motsatsen till orealistiska asiatiska filmer – förlitade sig istället på skitiga kamper där alla inte är skickliga. Som kampsportsfilm betraktat brukar inte Korpen Flyger och Korpens Skugga lyftas fram, men här platser den då den står för ett försök att visa på skitig och realistisk fighting.

80. Southpaw (2015)

Boxningsfilmer är en egen genre som aldrig tycks dö. Southpaw har en hel del standardmaterial, men själva fighterna fungerar bra. Precis som flera andra boxningsfilmer är den lika mycket drama som fighting men det som sticker ut är Jake Gyllenhaals prestation som boxaren Billy Hope. Oscar De La Hoya recenserade filmen och hyllade Gyllenhaals boxning även om han ansåg att vissa saker var överdrivna.

79. Batmanfilmerna

Batmanfilmerna skiljer sig från mångden, men det råder ingen tvekan om att de bör ha sin plats på listan. Batman är en superhjälte utan egentliga krafter annat än en del prylar och riktigt bra kampsport.

78. Blood & Bone (2009)

Michael Jai White spelar huvudrollen Isiah Bone i den här filmen om illegala gatumatcher. MMA-fighters som Gina Carano, Bob Sapp, Kimbo Slice och Maurice Smith har alla roller i Blood & Bone, karatevärldsmästaren Matt Mullins och andra idrottare likaså. Filmen är inget mästerverk, men fightscenerna hyllades och den var bättre än vissa andra försök att visa upp MMA (exempelvis Redbelt och Never Surrender).

77. The Street Fighter (1994)

Trots att denna film blev negativt mottagen och stundtals är ruskigt usel så har den inspirerat många. Street Fighter är en amerikansk film baserad på TV-spelen med samma namn och filmades i Thailand. Jean-Claude van Damme lyckades inspirera massor av blivande kampsportare med filmen och även vi som inte direkt gillar den måste erkänna att den har sin plats bland de, i alla fall, mest inflytelserika kampsportsfilmerna.

76. Fighter in the Wind (2004)

Filmen handlar om en koreansk kampsportare som anländer i Japan mot slutet av andra världskriget för att bli pilot i kriget. Istället för att nå sitt mål blir han utsatt för rasism, organiserad brottslighet, dryga amerikanare (efter kriget) och får brottas med sina egna tvivel på sin förmåga som kampsportare. Han drar sig tillbaka i vildmarken för att härdas och träna upp sig. När han återkommer är han otroligt bra och börjar åka runt och gå matcher mot skickliga mästare. Hela filmen är en hyllning av karaten och mer specifikt av kyokushin som grundades av koreansk-japanske Masutatsu Oyama.

75. The Three Musketeers (1973)

Berättelsen om de tre musketörerna har berättats i många olika former och med mer eller mindre lyckat resultat. Filmen från 1973 får representera den här typen av fäktningsfilmer som aldrig försöker vara realistiska eller så gott som alls bygga på riktig rapirfäktning, men trots det inspirerar och kommer att inspirera massor av människor. Äventyr och fäktning har länge hört ihop på film och den kändaste berättelsen är den om de tre musketörerna. Den här typen av fäktningsfilmer förknippas ofta med en av de kändaste skådespelarna under 1900-talet, nämligen Errol Flynn.

74. Princess Bride (1987)

Komedier som bygger på kampsport är inte ovanligt, men Princess Bride står ut då den verkligen lyckas vara rolig. På listor brukar denna fäktningsrulle hamna högt bland de roligaste någonsin. I filmen namedroppas riktiga svärdsmästare och stilar friskt, regissören Rob Reiner har lyckats hitta en charm som är oemotståndlig för många. Själva fightingen i filmen är teaterfäktning först och främst men är ibland riktigt bra.

73. Magnificent Butcher (1979)

Filmen brukar anses vara Sammo Hungs bästa insats. Somliga anser att Magnificent Butcher är topp tio bland kampsportsfilmer, men riktigt så bra är den inte. Regisserad av Yuen Woo Ping som koreograferade Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Matrix med flera.

72. Foxcatcher (2014)

Denna Oscarsnominerade filmen om brottning gjorde stort intryck när den kom 2014. Många har försökt fånga brottningen på film, men lyckats sisådär. Hade Foxcatcher handlat mer om brottning så hade filmen hamnat klart högre upp, nu är den mer ett porträtt av några riktiga brottare och den galne självutnämnde brottningscoachen John Eleuthere du Pont. Filmen bygger på en sann historia och namnen på karaktärerna har inte ändrats. John Eleuthere du Pont sköt ihjäl olympiska guldmedaljören Dave Schultz 1996.

71. Musa (2001)

Den här episka sydkoreanska filmen bygger i viss utsträckning på riktiga händelser. Musa utspelar sig år 1375 och handlar om en grupp som reser till Kina på ett diplomatuppdrag. Det bjuds på spektakulära fightingscener i ökenmiljö och 2001 hamnade den på plats åtta av filmerna som spelade in mest pengar det året.

70. Ip Man-filmernA

2008 kom Ip Man och regissören Donnie Yens känsla för genren till sin rätt. Den delvis biografiska historien handlar om en legendarisk stormästare inom Wing Chun som sedan blev instruktör för en hel radda av framgångsrika kampsportare, där Bruce Lee sticker ut lite. Filmen är vacker och att den är delvis historisk skapade en extra dimension till den.

69. Warrior (2011)

Med tanke på att Warrior kanske är den första och enda filmen där MMA inte bara blir en grej så bör den hamna på listan. Nick Nolte fick en Oscarsnominering för bästa manliga biroll för sin roll som pappa till två bröder som till sist går en match. Den ena brodern förlitar sig mer på BJJ medan den andre är en knoc out-maskin. Filmen var poppis när den släpptes men var dyr att göra och lyckades inte gå runt av biointäkterna. Den berömde filmkritikern Roger Ebert skrev att filmen hade likheter med Rocky, men att man mot slutet inte riktigt kunde hålla på någon av bröderna. Många menar att Warrior är den bästa MMA-filmen någonsin.

68. Sherlock Holmes (2009)

Stilen bartitsu hade kanske inte alls varit känd idag om det inte vore för just Sherlock Holmes. I filmen Sherlock Holmes från 2009 är det främst nedbrytningen av fightsekvenser som är blir ett nydanande grepp och ny dimension.Sherlock Holmes kan i filmen förutse väldigt mycket hur olika sekvenser ska gå till, så vi som tittare får se allting utspelas i slow motion. Samtidigt hör vi Sherlock Holmes gå igenom detaljerna i sekvensen och senare återkommer vi till nutid då (nästan alltid) det i full fart blir så som Sherlock förutspådde.

67. Oldboy (2003)

Oldboy är en Koreansk thriller med inslag av mystik och neo-noir. Filmen bygger på en manga-historia och vann Grand Prix på filmfestivalen i Cannes. 2008 röstades Oldboy fram, av CNN:s tittare/läsare, som bästa asiatiska film. Den mest berömda kampscenen från filmen utspelar sig i en korridor då huvudrollen får slåss själv mot cirka 20 personer. Han får en kniv i ryggen, blir sparkad på när han ligger och tar emot mycket stryk, men med hjälp av sin hammare och en massa jävlaranamma så lyckas han övervinna alla. Helt realistiskt är det förstås inte, men det är inte det viktigaste.

66. Sword of the Beast (1965)

Denna jidaigeki kallas ibland Samurai Gold Seekers och handlar om en samuraj på rymmen efter att ha dödat en viktig man i klanen. Den kan inte jämföras med de bästa samurajfilmerna. Filmen är enkel i uppbyggnaden och har i efterhand främst hyllats för sättet den är filmad och hur ondska och godhet porträtteras.

65. Iron Monkey (1993)

Den här Hong Kong-filmen regisserades av Yuen Woo-ping och i huvudrollerna syns Donnie Yen och Yu Rongguang. Precis som en del andra filmer på listan gjordes en del minst sagt kontroversiella och märkliga klippningar när filmen klipptes om för marknaden utanför hemlandet. En efterträdare rent stilmässigt till denna film är Crouching Tiger, Hidden Dragon.

64. Ong-Bak (2003)

Visar upp thaiboxning på hög nivå och brukar ses som ett svar på de mer komiska Jackie Chan-filmerna från 80-talet och framåt. Många som såg Ong-Bak kände hur slagen tog och det sägs att många av scenerna är så nära verkligheten det går att komma. Många ben bröts under inspelningarna, men filmen kommer inte högre upp då den egentligen främst är en hälsning och uppdatering på en del klassiska Hong Kong-rullar.

63. No Retreat No Surrender (1986)

Jean-Claude innan han blev en superstjärna. Filmen blev ingen hit och fick mycket negativ kritik. Filmerna som kom efter med Jean-Claude blev klart större – med framgångarna av Bloodsport, Kickboxer och så vidare såg många No Retreat No Surrender.

62. Kung Fu Hustle (2004)

Filmen brukar idag jämföras med filmer som Crouching Tiger, Hidden Dragon när det kommer till hur mycket den påverkat folk över hela världen. Kung Fu Hustle spelade in 101 miljoner dollar på bio (kostade 20 miljoner att göra) och det gjorde den då till den mest ekonomiskt framgångsrika filmen från Hong Kong.

61. Kiss of the Dragon (2001)

Jet Li var superstjärnan som kom från Hong Kong som reste till USA för att ta följa i Jackie Chans fotspår. Det gick inte riktigt lika bra för Jet Le i början men Kiss of the Dragon fick det att vända. Med stor emfas på traditionellt koreograferade scener och mindre på CGI var filmen uppfriskande. Filmen blev en hit världen över och Jet Li blev en storstjärna inom kampsportsfilm.

60. The Grandmaster (2013)

Wong Kar-Wai älskar det vackra och stilrena med kampsportfilm och det är just det han skapat med The Grandmaster. Filmens kampsport har drag av dans men lyckas ändå fånga brutalitet. Det existerar en sämre klippning av filmen på ställen som Netflix – det kinesiska originalet är klart bättre. Precis som flera andra filmer handar filmen om Ip Man om den legendariske Wing Chun-mästaren. I ett större perspektiv handlar filmen om kinesisk historia och den är berättad på ett minst sagt vackert sätt.

59. Tai Chi Master (1993)

Jet Li spelar både huvudroll och var producent för Tai Chi Master som historiskt (ofta inkorrekt) bygger på Zhang San Feng som skapade tai chi chuan. Konstigt nog visas inte mycket tai chi chuan upp i denna episka film.

58. Tom-Um-Goong (2005)

Kham åker till Australien för att leta upp en stulen elefant. Till sin hjälp får Kham en thailandsfödd australiensisk detektiv. Tillsammans tar de sig an ett gäng ledda av en ondskefull kvinna. Tunn story, men en klassiker som är sevärd för kampsporten och actionsekvenserna enbart. Bortsett thaiboxning så presenteras också stilen elefantboxning, som fokuserar på grappling först och främst – varning för benknäckarscen!

57. Way of the Dragon (1972)

Listans första Bruce Lee-film faller mot flera andra Bruce Lee-filmer, men den är ändå klart sevärd. Bruce Lees fight med Chuck Norris är en av de mer klassiska inom kampsportsfilm, men som film betraktat är den inte så märkvärdig. Filmen var en enorm succé med tanke på vad den kostade att göra. Med en budget på endast 130 000 hong kong dollar spelade den in 30 miljoner hong kong dollar på bio. Bruce var och är förstås den största kampsportsfilmstjärnan någonsin.

56. 300 (2006)

Spartanernas kung Leonidas (Gerard Butler) och 300 spartaner strider till siste man mot den persiske kungen Xerxes (Rodrigo Santoro) och hans armé av över en miljon krigare. Samtidigt i Sparta försöker drottningen Gorgo (Lena Headey) vinna stöd åt sin man. Genom att filmen är gjord som en återberättelse av en av de deltagande soldaterna introduceras flera övernaturliga varelser, vilket gör att 300 hamnar i genren historisk fantasy. Fightscenerna i filmen är grafiska och skapade nästan en egen stil. I verkliga Sparta (och i filmen) sysslade många med pankration, det vill säga den MMA som utövades på antikens OS.

55. Prodigal Son (1981)

En Sammo Hung-film om en rikemansson som halvhjärtat tränar kung fu och går läggmatcher. Tekniskt så var Prodigal Son en film som förändrade mycket genom att delvis överge ett tvådimensionellt perspektiv för ett tredimensionellt. Det sättet att fotografera kampsport används än idag i Hong Kong.

54. The Shaolin Temple (1982)

Shao Lin Si som är filmens originaltitel var Jet Lis debut på vita duken. När härskaren i landet blir förrådd av en general och blir störtat så börjar han använda folk som slavar. En ung slav lyckas fly och han tar sin tillflykt till ett Shaolintempel. Stilen och uppbyggnaden av filmen har vi sett många gånger, men  kampsporten är riktigt snygg och blev extra viktig då det var den första Hong Kong-film som spelades in på Kinas fastland.

53. Wing Chun (1994)

Wing Chun är en viktig kinesisk film då den fokuserar på kvinnor och kampsport. Stuntarbetet i filmen är mästerligt med vajrar och lite andra tricks, men egentligen skulle det inte behövas. Storyn är inte den bästa men fightingen är snygg. Filmen är inte riktigt den feminist-kampsportsfilm som vissa önskar.

52. Kickboxer (1989)

Klart att Kickboxer måste finnas med på listan! Detta är en av de stora Jean-Claude Van Damme-filmerna om kampsport och kom året efter den stora succén med Bloodsport. Filmen Kickboxer anses vara en kultfilm och då spelar det ingen roll hur tunn storyn egentligen är. Det finns de som senare blivit världsmästare i inom flera olika kampsporter som inspirerades kraftigt av filmer som Kickboxer. Filmen handlar om Kurt Sloane som måste lära sig thaiboxning för att kunna hämnas sin bror. I dess remake-tider så har det just spelats in en som nu befinner sig i postproduktionen.

51. Master of the Flying Guillotine (1976)

Master of the Flying Guillotine är en taiwanesisk wuxia med Jimmy Wang Yu som huvudroll/regissör/manusförfattare. Filmen är en uppföljare till One Armed Boxer och Quentin Tarantino har flera gånger sagt att det är en av hans absoluta favoritfilmer någonsin.


*Wuxia betyder ungefär ”beväpnad hjälte” och det är en kinesisk litterär genre som har en tradition som går tillbaka hundratals år. I regel kretsar berättelserna runt en kringresande fäktare med goda färdigheter i stridskonst. Nästan alltid har hjälten en känsla för att kämpa för det goda och mot ondska, men ibland innebär det inte alls speciellt trevliga metoder. Wuxia motsvarar hjältesagor och inte sällan har genren drag av fantasy. Ett av de mer kända klassiska verken är en 1300-talsroman vid namn Berättelser från träskmarkerna. I modern tid, inom film, så brukar Crouching Tiger, Hidden Dragon och Hero lyftas fram.

**Jidaigeki är en film/teater/TV-genre i Japan och innebär ett historiskt drama. I regel utspelar sig filmerna i edoperioden (1603-1868) då klanen Tokugawa hade makten. En del jidaigeki-filmer utspelar sig i tidigare perioder än edo, men det är inte denna genre om historien utspelar sig senare. I jidaigeki följer vi samurajer, bönder, hantverkare, köpmän och så vidare. Ibland kallas en jidaigeki för chambara vilket innebär att det förekommer strider med svärd.

>>> Här hittar du del två av den här artikel-serien!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer