Ryan Garcia KrönikaNyhet

Ryan Garcia – Du är ännu ingen mästare

Det var upplagt för folkfest. Supertalangen Ryan Garcia skulle förvandlas ifrån just en talang, till en världsstjärna. Efter ett leverslag i den 7:de ronden var förvandlingen ett faktum.

Galan var en folkfest

Gårdagens match var upphypad av flera olika anledningar. En OS-guldmedaljör mot boxningens framtidshopp, USA mot England och det unga mot det gamla. Men det var också här folkfesten kom tillbaka till boxningen. Efter snart ett helt år av inställda publikarrangemang, var det i Texas en ny verklighet vi presenterades för. En publik på 6000 personer gav matchen den sista kryddan som krävdes för att skapa en supermatch i dess breda bemärkelse.

Mina tankar inför mötet var rätt klara. Ryan Garcia skulle så länge hans hårda slag hittade in på Campbell, lyckas avsluta matchen i förtid. Då Campbell helt enkelt inte borde ha den slagstyrka som krävdes för att vinna ynglingens respekt. I matchens andra rond ändrades premisserna på en sekund. Ett hårt slag ifrån britten paralyserade Garcia som snabbt föll till marken. Det finns vanliga nedslagningar och sedan finns det nedslagningar som kan avbryta en match. Den smällen Garcia tog emot hade mycket väl kunnat avslutat matchen redan där i den andra ronden, men efter att Garcia lyckats komma på benen igen höll matchen om möjligt, en ännu högre nivå kvalitetsmässigt.

Garcia motbevisade tvivlarna

Ryan Garcia kämpade sig tillbaka in i matchen och från rond 4 och framåt började hans slagkombinationer på riktigt bryta igenom Campbells täta gardering. Den stora åldersmässiga skillnaden mellan boxarna blev också tydlig ju längre matchen fortsatte. Garcia var den som ständigt pressade tillbaka britten in i ringhörnan och såg ut att vara den mest pigga fightern. Leverslaget som till slut avslutade matchen var också ett vackert sådant. Campbells gardering hade förflyttats allt högre upp emot huvudets norra regioner, och att Garcia utnyttjade den öppning som uppstod vid levern är ett tydligt bevis på IQ i ringen.

Det firandet som därefter uppstod i ringen var ett bevis på segerns betydelse för den unge superstjärnan. Ringen förändrades snabbt till ett folkhav där Canelos medverkan i firandet av förståeliga själ dokumenterades av DAZN:s kameror. Men enligt mig var firandet av allt för stora proportioner. Garcia gick in till matchen med en kungakrona men han är ännu långt ifrån att bli någon kung av lättviktsdivisionen. Nattens seger innebär egentligen bara en enda sak. Att Ryan Garcia hör hemma i världstoppen. Men för att faktiskt bli ”boxningens framtid” som DAZN:s kommentatorer envisades med att beskriva han som, krävs det större segrar än så här.

Kan bli en VM-fight redan 2021

I intervjun efter fighten var han öppen för att möta Devin Haney eller Gervonta Davis härnäst. Men det är ingen stress. Ryan Garcia och Devin Haney är fortfarande bara 22 år gamla och den matchen hade nog mått bra av att göras när de båda innehar ett världsmästarbälte. Och om jag skulle ge Garcia ett råd för att bli långvarig i branschen, hade det varit att undvika Floyd Mayweathers adept Davis något ytterligare år. För han besitter en helt annan slagstyrka än den som slog ner Garcia inatt.  Det finns nu fullt av olika utmaningar i divisionen och det finns två olika alternativ för Garcias framtida karriär. Antingen går han den traditionella vägen och försöker bygga ett legacy med så många världsmästartitlar som möjligt i prisskåpet, eller så väljer han att tjäna i princip lika stora pengar men möter fighters under den absoluta världstoppen. För varumärket Ryan Garcia är redan så starkt att han på egen hand kan sälja ut arenor. Men med tanke på hans mentor Canelo Alvarez karriärsråd, vore jag chockad om han inte utmanar om ett VM-bälte redan under 2021.

Läs krönikan om vem som kan slå Canelo Alvarez här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer