Krönika

Krönika: Kampsport på TV och skärmar, Tobias Harila om sin relation till boxning Usama Aziz mångsidighet.

Om man vill konsumera Boxning och MMA digitalt i Sverige, kunna se så mycket kampsport som bara är möjligt på skärmar och TV-apparater. Vad har man då för möjligheter egentligen? Vilka plattformar kan man vända sig till? Var kan man tillgodose sitt stora intresse för kampsport? Det skall jag försöka bena ut i den här artikeln som också vill uppmuntra andra till ännu mer kunskap i ämnet. Kom gärna med fler alternativ /möjligheter i kommentarsfältet nedan om jag eventuellt har missat något.

 Viaplay är störst

Den störste aktören är naturligtvis Viaplay (Viasat) som har exklusiva rättigheter till UFC:s samtliga galor och kontinuerligt visar UFC:s ”farmar-organisation” om vi lite styvmoderligt får kalla den så, brittisk-baserade ”Cage Warriors” och förstås vår uppskattade inhemska variant  ”Superior Challenge”. 

Nämnda tjänst gör även sporadiska nedslag i andra mindre organisationer som One FC, CAGE MMA Finland o.s.v. Boxningen som varit stor på Viaplay förr om åren har dock på senare år fått se sig något undanskuffad till förmån för MMA-sporten. Det visas dock emellanåt mindre galor från Storbritannien, de flesta av dem i Frank Warrens regi (Queensberry Promotions). De brukar även vara intresserade av att sända större PPV-event som uppvisningsmatchen mellan veteranerna, Roy Jones Jr vs Mike Tyson för att ta ett ganska färskt exempel.
UFC Fight Pass är en tilläggstjänst som man kan köpa extra om man vill, då ingår förmatchprogrammet till samtliga UFC-galor och en hel del andra intressanta galor inom kampsportgenren, den tjänsten har en månadskostnad på 74.90 SEK.

Bellator försvann, in kom DAZN

Paramount Network hade tidigare kontrakt med Bellator MMA vilket kunde ses här i Sverige men de skiftade, under hösten 2020, över till CBS Sports Network i USA och är därmed borta från tablån. Det senaste tillskottet till alla boxningsälskares stora förtjusning är världslanseringen av DAZN den 1:e december, som erbjöd prenumeranterna sin tjänst för en liten symbolisk summa (18 kronor i månaden). En utmärkt tjänst som bland annat är nära knuten till Eddie Hearns Matchroom Promotions. En av världens största aktörer inom proffsboxningen.

Appar och mindre webbaktörer

Utöver detta så har MTK Global (boxning) regelbundna galor live på YouTube. Ofta är boxarna i inledningsfasen av sina karriärer (många debutanter) men huvudmatchen på dessa galor håller ofta hyggligt hög nivå. Vill man köpa enskilda galor på PPV så finns FITE TV (en app) att tillgå. Där finns MMA, boxning och Wrestling. Galor från den svenska scenen såsom Fight Club Rush, Lord of the Cage (MMA) och mindre (och medel stora) boxningsgalor från Europa och USA där svenskar kan vara inblandade som ju Oscar Ahlin och Marianne Ahlborg var nu senast i Spanien respektive Tyskland. Aftonbladets plustjänst har också sporadiskt haft livesända kampsports-evenemang för att locka prenumeranter men produktionerna har, enligt uppgift, ofta varit ganska dåliga och ibland t.o.m. helt utan kommentatorer. 

Grannlandet Norge har en ypperlig streamingtjänst Knockout.no som bland annat varje år sänder de svenska (och norska) seniormästerskapen i boxning, samt stora svenska events som ”King of The Ring”och dess kvinnliga motsvarighet, ”Golden Girl”. Denna tjänst kan man prenumerera på för en mindre symbolisk summa i månaden. 

Fight Sports Max är en annan ”App” (kanal) som finns hos en del abonnemang och som då och då har erbjudit rätt schysta boxningsmatcher, Helenius vs Kownacki, Whyte vs Povetkin, Lomachenko vs Lopez, för att nämna några godbitar.

Fighter TV

FighterTV. Vår egen streamingtjänst på denna sida icke att förglömma , hittills har sändningar från Svenska MMA-ligan, Fight Club Rush, BJJ-SM och Excellence Fighting Championship förgyllt skärmen, men vi hoppas att kunna streama och producera fler kampsportsevent under 2021. Det finns således en hel del ställen online där man kan njuta högklassig kampsport redan och trenden är att möjligheterna kommer att bli fler och fler med tiden, i takt med att vi globaliseras än mer och gränserna suddas ut!

Några boxningsrelaterade frågor till svenska MMA-sensationen, Tobias Harila som nyligen signerade ett kontrakt med Cage Warriors 

Fråga: Har du tävlat eller tränat i någon boxningsklubb? 

Svar: Ja, jag började boxas på Morgongåva boxningsklubb med Kermith Fredriksson för många år sedan innan jag kom in på MMA. 

Fråga: När började du med kampsport, och vad var det som väckte ditt intresse? 

Svar: Jag började när jag var ungefär 19-20 med lite kickboxning för att sedan börja boxas i Morgongåva där jag körde ungefär 1-2 år sammanlagt från och till. Mitt intresse började tidigt men jag bestämde mig för att börja träna efter att ha lärt känna lite människor som höll på med kampsport. 

Fråga: Vilket är ditt favoritslag? 

Svar: Rak höger. 

Fråga: Hur mycket stående (boxning) tränar du i jämförelse med brottning och grappling? 

Svar: Det är olika i perioder. Men jag försöker köra 60-70 procent grappling / brottning och resten boxning / kickboxning. 

Fråga: Sist men inte minst, vad är du stoltast över i din kampsportskarriär?

Svar: Jag har så många saker att vara stolt över, t.ex. mitt första SM-guld, då var jag otroligt stolt. Nu senaste målet, jag är stolt över är att vara rankad som Nr # 1 i Sverige i min viktklass bland proffsen.

Podd-tips

Fastnade denna vecka för en intressant podd vid namn ”Life of WSK” som i början på december hade MMA-proffset Robin ”Pretty Boy” Roos som gäst. Ett intressant snack som ”grottar” ner sig rejält i den färgstarke västeråsarens framgångsrika fighter-gärning, där han bland annat berättar om sin livslånga kärlek till kampsporten, och tidiga, brutalt hårda upplevelser som väldigt, väldigt ung thaiboxare i Thailand, men även om viktnedgång inför match, varför low-kicks är smärtsamt, semiprofessionella fighter i Skottland, och mycket annat. Schyst lyssning verkligen. Hyperintressant skulle jag säga. Samma gäng har även intervjuat dubble världsmästarinnan i boxning, Elin Cederroos.

Multiatleten Uzama Aziz – Brottare, boxare, MMA-fighter 

Det är inte många kampsportare som hållit elitnivå i tre olika sporter men multitalangen Usama Aziz, numera ”idrotts-pensionär” har lyckats med det konststycket och briljerat i både brottning (landslaget OS två gånger) boxning (landslaget) och MMA (proffs). Det är anmärkningsvärt coolt och ganska unikt! Jag pejlade läget med den forne Angereds-boxaren och ställde lite nyfikna frågor. 

Q&A 

Fråga: Först och främst skulle jag vilja fråga dig om du fortfarande är involverad i kampsport numera? 

Svar: Nej, tyvärr inte så mycket men det är ett medvetet val. Men Ibland får jag inbjudningar till intressanta grejer som jag då oftast tackar ja till. 

Fråga: Följer du Boxning MMA och Brottning på TV och Internet ? 

Svar: Följer i stort sett allt inom MMA då jag tycker den är så intressant att följa p.g.a. dess utveckling och bredd. Men ser också gärna på bra boxning när tillfälle ges. Tyvärr så blir det ingen brottning alls nästan, tappade intresset rejält när alla regeländringar kom, något  som jag upplevt har dragit ner sportens utveckling. 

Fråga: Vad har kampsportsutövandet betytt för dig i stort och vilken kampsportsgren har varit roligast att utöva? 

Svar: Det blev en större del av mitt liv faktiskt,  och det har format mig till den jag är idag. Jag har lärt mig mycket  om mig själv och vad som är mina egenskaper, det är först efter min karriär som jag  har insett detta! 

Fråga: Vilka år var du i bäst form tycker du? 

Svar: Jag har haft många toppar inom brottningen. Men de tävlingar och år jag minns allra mest var OS 92 och 96 samt inför min match mot Joachim Hansen och min sista match (MMA) mot Jens Pulver! 

Fråga: Kan du avslutningsvis berätta om dina största meriter!

Svar: Det är svårt att säga då jag aldrig lyckades ta det där VM eller OS guldet som jag har haft som mål. Mina starkaste minnen är mer när jag kvalade till OS 92 och alla världsmästare och Olympiska diton jag slagit i olika viktklasser innan mästerskapen, men som jag sedan inte lyckades besegra på mästerskapen. Det blev ändå mitt kvitto på var jag stod någonstans. Mitt sista SM, som jag vann ganska överlägset efter att ha varit borta i ca 5 år, och knappt ens kört ett brottningspass p.g.a. skador,  där jag också blev utsedd till bäste brottare, är inte min största merit, men ett kul minne. Minnen finns det gott om! 

Faktaruta: 

Namn: Usama Aziz 

Född: 1972 

Bor: Stockholm 

Sporter: Brottning, Boxning, MMA

Familj: Sambo, 2 barn, 3 och 5 år gamla 

Matchroom har knutit till sig engelske landslagsboxaren i tungvikt Solomon Dacres

I mellandagarna offentliggjordes det att 27-årige Solomon Dacres signerat ett långvarigt kontrakt med Eddie Hearns Matchroom Promotions. Den merittyngde tungviktaren (Nationell mästare – Engelsk Champ 2017 WSB-boxare m.m.) har på senare tid verkat som Anthony Joshuas sparringpartner. Vi kommer således  att få stifta bekantskap med den talangfulle britten på DAZN inom en ganska snar framtid då han förväntas göra proffsdebut i början av 2021. 

David Morrell Jr en riktig komet  på den amerikanska  proffsscenen 

Tänk er att gå två proffsmatcher och sedan direkt hoppa på en VM-titelmöjlighet (interim-titeln) i en av världens hårdaste viktklasser, Supermellanvikt, och därtill möta en erfaren obesegrad fighter som är 13 år äldre. Det var precis det David Morrell gjorde och ”fixade biffen ” när han tog sig an Lennox Allen, en tuff southpaw med rötterna i Guyana. Morrell vann efter fullbordad distans (12 ronder). En makalös bedrift så tidigt i karriären.

Den 26:e december var det dags för Morrell att gå i ringen igen, denna gång mot erfarne Mike Gavronski (34) och där visade Morrell, en erfaren amatör med rötterna på Kuba och deras ”boxningsprogram”, var skåpet skulle stå,  tog direkt initiativet, dominerade stort och slog sedan ut den betydlig äldre Gavronski i tredje ronden. Matchen gick ut live på Fox Sports (PBC) i USA – se höjdpunkterna från denna drabbning här nedan. En stjärna har tänts och snabbt har det gått!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer