Krönika

Krönika: Behövs en modern tappning av Bareknuckle Boxing?

Bareknuckle fighting, är en kampsportsgren som på senare tid tagit fart i USA. Själva fenomenet har ju sina rötter i boxningssporten och övergavs i slutet på 1800-talet till förmån för den moderna boxningen. Är det en skev utveckling som inte gagnar kampsporten, eller ett uppfriskande tillskott? 

Nävkamp med bara knogar (utan handskar) har ju alltid existerat illegalt på skumma bakgator, i undanskymda källarlokaler med vadslagning som en trogen följeslagare.
Det har, i princip  alltid betraktats som en avart, en sak som ordentliga kommissioner och sportsliga myndigheter inte skall beblanda sig med.

Sporten har vunnit acceptans 

Men det stora landet i Väst har en tendens att låta var man göra vad den så önskar så länge ingen oskyldig kommer till skada, därför har fenomenet som dök upp för ett par år sedan, vunnit hygglig acceptans och är nu en kampsportsgren som får lov att arrangeras i vissa stater med ett utarbetat regelverk.

Den störste aktören just nu heter BKFC och hade ett event (sitt 15:e i ordningen) i Biloxi, USA den 11:e December där deras tungvikts-ess var in action, Sam Shewmaker, en .f.d. boxare och MMA-fighter, han besegrade Bobo O’Bannon illa kvickt på TKO1 (strikes). Det är en rå sport naturligtvis och svår att ta till sig direkt. Det är lätt att känna en viss avsky i början.

BKFC drar till sig MMA och boxningsstjärnor

Jag har sett några events då en hel del f.d. proffsboxare och MMA-fighters testat sina vingar i sporten. Chris Leben och Paulie Malignaggi bland annat för att nämna två ganska så välkända ansikten.

Frågan jag alltid ställer mig när jag kikar på deras shower är om detta verkligen är något som behövs? Tillför Bareknuckle-genren något? Mitt svar är alltid att det känns som en onödig variant att konsumera, förlegad, tillspetsad och aningen våldsförhärligande.

Jag är tveksam men likväl intresserad och kan ändå inte låta bli att kolla. Man är ju bara människa och kampsportsälskare. Det är ändå fight och show, om än i en mer brutal och avskalad form. Borde det spridas till våra nejder? Pallar vi något hårdare än MMA? Ställ er de frågorna innan ni tittar på sporten! Nedan har ni lite höjdpunkter från galan i december!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer