Krönika

MMA Telegrafens Stora Årskrönika 2020

När man blickar tillbaka på året som gått är det lätt att man stirrar sig blind på nuvarande pandemi och allt den har ställt till med för vår sport. Men Corona till trots har det faktiskt varit ett händelserikt år där våra svenska atleter och även våra domare presterat på topp över hela världen.

Vi kommer beta av året i kronologisk ordning och dyka ner i alla händelser, matcher och prestationer med svensk anknytning…och det är många!

Håll till godo!

Svenska Mästerskapen

Årets första månad startade med en MMA-smällkaramell i form av SM för 2019 i Göteborg. Landslagsplatser stod på spel och vilka matcher vi fick se! Svensk amatör-MMA håller verkligen världsklass och klubbar från hela riket ville visa upp sina färdigheter i buren. När krutröken hade lagt sig efter två dagars burbatalj hade SMMAF korat sitt nya landslag. Vi väljer att lyfta fram några fighters och matcher som fick oss att lyfta på ögonbrynen lite extra.

Matchen mellan Jonny Touma och Oskar Jaskari höll högt tempo och var underhållande rakt igenom. Ett delat domslut till Touma vittnar om en mycket jämn kamp.

Eladio Bravo var övermäktig sitt motstånd detta SM och han har verkligen gått från klarhet till klarhet den senaste tiden. En ung talang med stora förväntningar på sig. Vi tror att han kommer axla sin SM-mästarroll alldeles utmärkt.

Matchen mellan Emil Andersson och Daniyal Shamkhalov var även den en nagelbitare. Daniyal fick ägna första två ronderna åt att försvara sig mot Emils kluriga markgame men kom tillbaka i tredje ronden med ett eget lås i form av ett Ninja choke.

Vi lyfter även matchen mellan Christian ”Lången” Stigenberg och John Oldenqvist, även detta ett jämnt spännande krig som slutade i ett delat domslut i Långens favör. Tyvärr blev det ett misstag av arrangören här, matchen slutade enligt domarsiffrorna lika och man bestämde att en vinnare var tvungen att koras. Men enligt reglementet för mästerskap ska en fjärde och helt avgörande rond gå av stapeln vid ett oavgjort resultat och vi var många som hade velat se en rond till med dessa kombattanter i buren.

Eladio Bravo firar SM-guldet! Fotograf: Stefan Romare

 

Swedish Bad Boy

Februari månad kom och SMMAFs kalender började fyllas upp rejält med svenska galor. Svensk MMA blomstrade som aldrig förr och ingen kunde förutspå vad som komma skulle.

Lyckligt ovetandes körde Västeråsgänget sin sjätte FCR-gala och The Bad Boy of Sweden skulle koras. Fernando Flores hade utmanat Tobias Harila och Fight Club Rush var inte sena att hugga på den kroken. En PR-maskin av rang startades igång och det var många fighters som gjorde sin röst hörd och ville titulera sig Bad Boy.

Men det var som sagt redan klart vilka som skulle göra upp om det åtråvärda bältet. Efter att vi fått beskåda Bad Intention göra en av de fetaste ingångarna någonsin startade matchen igång. Flores lägger alltid mycket press, så även här. Harila höll sig dock lugn och kunde med sekunder kvar av första ronden släppa loss The Purge och inkassera en knockoutvinst. Och så hade vi alltså korat Swedish Bad Boy i Västerås.

Team Sweden Down Under

Nina, Bianca och Bezzie (Privat bild)

 

I månadskiftet februari/mars begav sig en liten minidelegation från landslaget till Australien och Guldkusten. Internationella förbundet hade bjudit in Nina Back, Bezhan Mahmoudi och Bianca Antman att delta i Oceanian Open och efter en nätt liten flygtur på 24 timmar var de på plats för att vaska guld. Och levererade gjorde de, Nina kammade hem ett silver och både Bianca och Bezzie knep guld och kunde därmed titulera sig ChampChamps efter att de även tog VM-guld i slutet av 2019.

 

Kinesiska fladdermöss och ett globalt MMA-mörker

FCR 6 blev den sista svenska galan innan vi alla fick stifta bekantskap med Anders Tegnell och restriktioner. En efter en var promotors runt om i Sverige tvungna att ställa in sina planerade galor. Excellence Fighting Championship 3 hade hela kortet klart och var precis på g att släppa biljetterna. AK skulle tillsammans med Wolf Fight Promotion hålla en gala i Halmstad. Glock skulle anordna sin andra gala i Gävle. Och Superior Challenge skulle återigen producera en stor show i Stockholm.

Alla var tvungna att ställa in. Även svenska MMA-ligan stängde igen. Och gym efter gym började med utomhusträning och andra lösningar för att kunna hålla igång. Hade klubbarna satsat alla medlemsavgifter på aktier i ZOOM eller liknande företag hade våren blivit en dans på rosor. Det var det nog inte många som gjorde. Nej, klubbarna fick verkligen kämpa på under våren men vår känsla är att de flesta hittade bra lösningar för sina medlemmar. När vi gjorde vår Fighterkoll (Fighters privata bilder ovan) fick vi svart på vitt att atleterna runt om i Sverige kämpade på med träningen ändå, ingen som låg på latsidan där inte! Eller ja, kanske svenska mästaren Danyal ”Mr Kalasjnikov” Shamkalov  iofs som käkade godis och tyckte det var för mycket träningstips…”Alla har tips, för många tips!” 😊

 

Sommarljuset i Pandemitunneln

Trots restriktioner och omöjliggörandet att ha betalande publik på sina galor lyckades några promotors hitta lösningar för sina shower. FCR blev första svenska gala att köra med tomma läktare och förlita sig på PPV. Kanske inte deras starkaste kort men väldigt välkommet och den mest efterlängtade galan på länge. Både amatörfighters och proffs fick damma av handskarna när FCR 7 gick av stapeln. Så hatten av till Jörgen, Zlatko och Davor som lyckades genomföra en gala mitt i brinnande pandemi!

Fotograf: FCR

 

Alla promotors storebror UFC tog det hela några rejäla kliv längre, hyrde en ö i Abu Dhabi och Fight Island var ett faktum.

Ur svensk synvinkel blev första rundan till Förenade Arabemiraten en riktig succé! Fem svenskar gick sex matcher och åkte hem med fem vinster. Snurrig matematik? Nej det var bara Khamzat Chimaev som slog igenom och blev storstjärna under loppet av 10 dagar. Två dominanta vinster, två bonuscheckar och en Dana White i extas är en bra start i kampsportens Formel 1 och gjorde Khamzat till en storfavorit och någon att satsa sina pengar på (kanske med en bonuskod från Bet365?)!

Fotograf: UFC
Fotograf: UFC

 

Även Panni Kianzad, Amir Albazi och Jack Hermansson kunde inkassera fina vinster och klättra i rankingen efter sina matcher på Fight Island.

Alexander Gustafsson gjorde efterlängtad comeback, nu i tungvikt där han ställdes mot grapplingesset Fabricio Werdum. Lite för tidigt tappade Alex ryggen och mot motstånd av Werdums kaliber har man inte råd med minsta misstag. Armbaren var ett faktum och Alex får gå tillbaka till ritbordet.

Utöver våra svenska fighters hade vi två officials på plats under samtliga av sommarens Fight Island events. Anders Ohlsson arbetade som poängdomare och Andreas Bodin skötte, sin vana trogen, rodret som Time keeper. Kul att UFC rankar våra svenska officials högt och att de får förtroende på allra högsta internationella nivå.

Anders Ohlsson och Andreas Bodin. (Privat bild)

 

Fyra galor på lika många veckor

Brave CF skulle ha anordnat en gala i Sverige under våren men fick även de ställa in. Några månader senare var de dock tillbaka med full kraft. I samarbete med Bulldog Fight Night anordnade man under augusti månad fyra events i vår kungliga huvudstad.

Elin Öberg. Fotograf: Brave CF

 

Vi fick se en stor del av våra svenska proffs kliva in i buren för att svinga läder. Några av höjdpunkterna:

  • Bianca Antmans som inledde proffskarriären med en av årets snyggaste knockouter
  • Little Thunder (Josefin Lindgren Knutsson) som gjorde en imponerande MMA-debut
  • Hypade svenskmötet mellan Elin Öberg och Malin Hermansson
  • Googlar man ”Tight Giljotin” måste Robert Nyströms vara med i sökresultatet
  • Andreas ”Bane” Gustafssons krig mot Miro Jurkovic, som senare blev utnämnd till årets bästa Brave-match!

 

Årets enda landslagssamling

Även internationella förbundet tvingades skrota samtliga mästerskap efter att världen stängde ner och vårt landslag fick snällt ställa tillbaka resväskorna i garderoben igen. Man lyckades dock få till en elitträff på Bosön med fystester på schemat. Även brottning med eminente Tom Qvarfordt och det obligatoriska besöket i sjöbastun bockades av.

Landslagsbrottning med Tom Qvarfordt. (Privat bild)

 

På hemmaplan hann SMMAF genomföra två ligatävlingar innan ökande smittspridning och striktare restriktioner återigen var realitet. Därav ställdes resterande års ligatävlingar in vilket medför att årets SM inte går att genomföra. Det innebär också att SMMAFs styrelse fattat beslutet att landslagstruppen för 2019 får en ny chans att representera Sverige under kommande år.

 

Dags för internationella prestationer igen

Många av svenskarna som visade framfötterna på Brave i Stockholm fick fortsatt förtroende i organisationen. I September anordnade man tre galor på hemmaplan i Bahrain där David Jakobsson tyvärr fick notera en förlust. Även Brave valde att satsa på svenska officals; Rebin Saber som burdomare, Andreas Grüner poängdomare och Mattias Sjödén som poängdomare/burdomare.

Kahmzat Chimaev fick chans att fightas på klassisk UFCs mark i Las Vegas. Kahmzat förvaltade även denna chansen ypperligt och tystade många när han knockade Gerald Meerschaert med första slaget som svingades.

UFC tog sitt pick och pack och lämnade Vegas för ytterligare fem veckor på Fight Island. Den här gången hade vi Guram Kutateladze på plats. Efter en mycket jämn match vinner Guram på split decision då domarna ansåg att Guram gjorde mer skada stående än vad polacken gjorde på marken. Matchen utses till Fight of the Night.

Fotograf: UFC

 

Våra svenska domare fick skina den här omgången då Kevin Sataki som första skandinaviska domare fick döma en titelmatch i UFC. Kevin delade bur med Dominick Reyes och Jan Blachowicz med Anders Ohlsson som poängdomare. Anders Ohlsson fick under Fight Island 6: Ortega vs. Korean Zombie även göra sin UFC-debut som burdomare.

Kevin Sataki, Andreas Bodin, Daniel de Carvalho, Anders Ohlsson. (Privat bild)

 

Oliver Enkamp drog till Paris och gick match på Bellators första gala i landet. Han passade på att visa sitt stora intresse för österländskt mode och levererade en Japansk slips.

Även Västerås Fight Club fick packa sina resväskor under hösten då Andreas ”Bane” Gustafsson åkte till Polen för att kliva in i KSW-buren. För motståndet stod hemmahoppet Damian Janikowski och efter en jämn actionfylld match fick Bane tyvärr notera sin första förlust i proffskarriären.

 

Superior Challenge tillbaka!

Efter att tvingats ställa in sin show under våren var nu Sveriges största promotor tillbaka. Och man hade laddat kruttunnorna rejält då man hade matchen mellan Tobias Harila och Adam Westlund som Main Event. Här vet ni alla att den matchen levererade Big Time och kommer gå till svensk MMA-historia tillsammans med matcher som tex Tor Troeng vs Mats Nilsson och Matti Mäkelä vs Thomas Valentin.

Fotograf: Superior Challenge

 

Men även resterande matcher på kortet levererade väldigt bra. Anledningen till det skulle vi vilja säga är att de fighters som Superior vanligtvis hade valt att ha på sitt undercard, efter lite bortfall mm, fick kliva fram i rampljuset. Fighters som har gått landslagsvägen eller kombattanter som Robert Nyström, som gått lite sin egna väg, gick in och levererade show med både tempo och grym teknik. Det här är nya generationen svenska fighters med driv, vilja och åldern på sin sida. Och det är de som galor som Superior Challenge behöver boka för att skapa nagelbitar-MMA av hög klass!

 

Juletider, svenskar i Apex och andra svenska MMA-nyheter

Så närmade sig då julen. En annorlunda sådan då restriktioner och råd skärptes ytterligare men en hel del glädjande MMA-nyheter droppade ner ändå. Vi avslutar helt enkelt denna krönika med att sammanställa dessa nedan:

Fight Club Rush skrev avtal med UFC Fight Pass och skapade en större scen för våra svenska fighters att skina på. Utan att veta hur den monetära delen av avtalet ser ut gissar vi ändå på att det säkerställer att man kan anordna ett flertal galor under 2021 utan att ha kniven mot strupen i form av publikintäktskrav. Riktigt viktigt för svensk MMA och ett steg mot att växa sig rejält större.

Landslagsledningen (Anders Ohlsson, Besam Yousef, Cristobal Ubilla) förlänger sitt kontrakt med ytterligare tre år och kommer alltså valla våra svenska landslagsatleter runt om i världen under 2021-2023. Och som vi tidigare nämnde kommer fjolårets SM-finalister utgöra större delen av truppen. Ett redan väloljat maskineri kan alltså fortsätta att skörda internationella medaljer…precis som de brukar!

Två svenskar gick matcher i UFC under december månad. Efter en rad motståndsbyten ställdes Jack Hermansson mot Marvin Vettori. Efter en riktigt tuff första rond började Jack arbeta sig tillbaka men det räckte tyvärr inte hela vägen. Vettori fick handen höjd och kunde inkassera en poängvinst.

Pannie Kianzad tog däremot sin tredje raka seger i UFC då hon lyckades vända en förlorad första rond till vinst genom fin boxning och framförallt ett dominant clinchgame. Pannie närmar sig nu topp 10 i viktklassen och kan under 2021 se fram emot större matcher i organisationen.

 

Det ser ljust ut

Avslutningsvis kan vi konstatera att året, pandemin till trots, varit händelserikt ur en svensk MMA-synvinkel och att våra svenska fighters har stärkt sina aktier i burar runt om i världen. UFC:s lansering av Apex i Las Vegas och Fight Island i Abu Dhabi var viktiga för att hålla igång den internationella toppscenen. Men lika viktigt var det att våra svenska promotors lyckades hålla skeppet flytande med sina galor där våra svenska krigare kunde hålla handskarna varma.

Och inte verkar 2021 bli sämre på något sätt. Redan nu släpps många glädjande nyheter som kommer ge oss många spännande matcher att se fram emot under nästa år. Tobias Harila har skrivit på ett flermatcherskontrakt med Cage Warriors och gör sin debut där i mars. Guram Kutateladze har halvläckt att fight news är på g, vi gissar på kommande Fight Island redan nu i januari? Amir Albazi är klar för Abu Dhabi och UFC 257, samma gala som McGregor tar sig an Poirier. Sebastian Kardestam ryktas återigen gå in i One Championship-buren under januari månad då han ställs mot ryssen Raimond Magomedaliev. Khamzat Chimaev återhämtar sig efter Covid men vi är övertygade om att han fortsätter sitt segertåg snart igen. Internationella förbundet har släppt mästerskapsschemat för året och MMA-landslaget siktar på EM i Ryssland och VM i Kasakstan.

Fotograf: Cage Warriors

 

Ja listan kan göras lång. Vi på MMA Telegrafen önskar er alla en god fortsättning och konstaterar kort och gott att 2021 kommer bli ett bra år!

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer