Årskrönika för UFC 2020

2020 är över och året som har kantats av motgångar har för världens största MMA organisation kanske varit ett av de starkaste åren någonsin. I väntan på nästa gala tänkte jag sammanfatta året som varit, med ett naturligt fokus på våra svenskar. 

McGregors återkomst

2020 inleddes med Conor McGregor och hans återkomst till sporten efter en kortare tids pension. Matchen mot Donald “Cowboy” Cerrone gick som förväntat och McGregor ödslade ingen tid när han redan efter 40 sekunder tvingade domaren att kliva in för att rädda Cerrone. Efter matchen snackades det mycket om McGregors “säsong”. Planen var att han som i “gamla dagar” skulle gå flera matcher under ett och samma år (något som alla andra fighters betraktar som normalt).  Så blev det inte. Om det berodde på pandemin eller om han helt enkelt väntade på rätt match är jag fortfarande osäker på. 2021 kommer återigen att bjuda på Conor McGregor och den här gången ställs han för första gången sedan sin förlust mot Khabib Nurmagomedov 2018 mot bra motstånd. Returmötet med Dustin Poirier är efterlängtat och resultatet där kommer att bli avgörande för McGregors framtid inom sporten. 

 

Mästarna har varit dominanta

Under 2020 så har alla UFC:s mästare hunnit med ett titelförsvar. Mästarna har visat sin klass då inget bälte har bytt hand till följd av en förlust. Nya mästare har dock krönts då vakanta bälten har funnits på spel, och i år har det funnits ovanligt många vakanta bälten på spel. Detta eftersom både Henry Cejudo och Jon Jones har lämnat sina respektive viktklasser. Henry Cejudo bestämde sig för att gå i en tidig pension efter att ha besegrat Dominick Cruz i sitt andra försvar av bantamviktstiteln. Om pensionen blir långvarig eller om det var ett förhandlingsdrag från Cejudo återstår att se. Men då han innehöll titeln i både flugvikt och bantamvikt har två nya mästare behövts krönas. I flugvikt stod det mellan Joseph Benavidez och Deiveson Figueiredo. Efter att Figueiredo misslyckats med att erövra titeln i deras första möte p.ga att ha missat vikten bokades ett returmöte där Figueiredo återigen kunde dominera och avsluta Benavidez i den första ronden. I bantamviktsdivisionen så blev det Petr Yan som fick bältet ett att ha besegrat Jose Aldo. Ett kontroversiellt val av motståndare då Aldo inför det mötet inte hade vunnit en match som bantamviktare. I The Maulers gamla viktklass bestämde sig hans rival Jon Jones för att lämna ifrån sig sin lätt tungviktstitel för att pröva lyckan i tungvikten istället. Jan Blachowicz och Dominick Reyes fick då chansen att slåss om titeln. Den matchen avslutade polacken redan i den andra ronden och visade verkligen att han besitter vad han själv kallar för “the polish power”. 

 

 

Årets nykomling

Årets nykomling har UFC inte officiellt gått ut med men mycket pekar på svensken Khamzat Chimaev. Han tog Fight Island och hela MMA världen med storm när han på tio dagar vann två matcher och stod för två av de mest ensidiga prestationerna jag någonsin bevittnat. Detta följde han sedan upp med en knockout vinst över Gerald Meerschaert i september som bara tog 17 sekunder. Populariteten har till följd av detta skjutit i höjden. I början av året hade Chimaev runt 15 000 följare på Instagram. Idag har han över 1,1 miljoner. Hans nästa match var tänkt att bli mot den nummer tre rankade welterviktaren Leon Edwards. Det faktum att hans första rankade motståndare var en av de högst rankade i divisionen är väldigt talande för UFC:s förtroende för Chimaev. En vinst över Edwards hade betytt att han maximalt skulle vara ytterligare en vinst ifrån titeln och att därmed bli den första svensken att bära UFC-bältet runt midjan. Den möjligheten finns fortsatt kvar, även efter det sena återbudet. 

Svenskarna

För Sveriges del får man väl ändå säga att det varit ett lyckat år. Vi har fått en ny stjärna i form av Khamzat Chimaev, Jack Hermansson har blivit nominerad till årets bästa match, Pannie Kianzad har klättrat på rankingen och Amir Albazi har fått göra sin UFC debut. Det enda vi egentligen saknade var Alexander “The Mauler” Gustafsson. Hans återkomst och flytt till tungvikt gick inte som förväntat men då han fortfarande inte lagt handskarna på hyllan hoppas jag att han 2021 gör ytterligare ett försök. 

2020 var ett bra år för UFC och inte minst för svenskarna. Förväntningarna är nu skyhöga inför 2021. Ska det bli året då Sverige äntligen får sin första UFC mästare? Magkänslan säger JA!

Teddys krönika inför helgens boxningsmatch. 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer