Nyhet

Alternativa julfilmer med mer slagkraft

Jultiderna 2020 är inte som vanligt så varför inte pusha gränserna ytterligare och byta ut de vanliga gamla dammiga jul-rullarna till ett gäng goa filmer med lite mer punch i? Vad sägs om Bruce Lee, Toshiro Mifune – eller varför inte gå all-in med ett Rocky-maraton? Kanske du har missat den svenska kultkortfilmen Kung Fury? Ta vara på tiden och bocka av några av dessa underhållande pärlor.

Nu är det dags att runda av 2020 – ett år som trots omständigheterna har bjudit på en del minnesvärda ögonblick i kampsportsvärlden. Nu ber vi till krigsguden Mars att 2021 blir en väg tillbaka till fler och större event och matcher att njuta av. Som det ser ut nu blir nästa års upplaga av UFC av precis som planerat, med start den 16 januari. Den som redan nu vill hitta ett spelbolag att vända sig till när det är dags, kan läsa allt om sportbetting via den här länken.

Men innan dess är det dags att säga hej då till 2020 med lite julledighet. Vi föreslår att du fimpar de gamla trötta julfilmerna och ser någon av de som listas i den här artikeln istället. Om du inte hittar något som du gillar i listan nedan så kan du alltid botanisera i cineasten, filmskaparen och fightermedarbetaren Simon Kölles kamsportsfilm-topp-100-lista (del 1 och del 2).

Enter the Dragon (1973)

I Enter the Dragon spelar Bruce Lee en hemlig agent som reser till en knarkbarons privata ö för att delta i en turnering på liv och död och samtidigt hämnas för mordet på sin syster. Enter the Dragon blev Bruce Lees sista fullbordade film och torde även vara den som gjorde honom till en superstjärna. Filmen är kort och gott en enkel, njutbar och rimligt fjantig popcornfilm med delvis magnifika actionscener och klassiska one-liners.

Lee föddes 1940 och var med i sin första film redan vid tre veckors ålder. Som 18-åring hade Lee redan hunnit medverka i inte mindre än tjugo filmer och var något av en tonårsidol i Hong Kong. Parallellt med sin filmkarriär så studerade Lee diverse kampsporter och fördjupade sig i filosofi. Som trettonåring började Lee att träna wushustilen Wing Chun under ledning av den då ledande instruktören, Ip Man, på plats i Hong Kong. Lee startade sedermera en egen klubb i USA där han undervisade i sitt eget kampsystem, Jeet Kune Do.

Bruce Lee hann medverka i 30-talet filmer och TV-serier innan han dog, endast 32 år gammal. Det finns en mängd idéer runt Lees död och en kvalificerad gissning är att även detta har bidragit till mytbildning och popularitet. Fascinationen för Bruce Lee verkar inte avta så här 47 år efter hans död och det finns mycket, mycket mer att lära sig om tidernas kanske främsta kampsportsfilmhjälte och om hur han har influerat och inspirerat generationer av fighters, men om du inte har sett Enter the Dragon ännu så bör du börja där.

Rocky (1976)

Den kändaste boxningsfilmen genom tiderna är utan tvekan Rocky från 1976. Här följer vi den mediokra boxaren Rocky Balboa i sin resa mot mästartiteln. Han får nämligen chansen när den dåvarande världsmästaren i tungvikt, Apollo Creed, utmanar Rocky i en titelmatch. Apollo, som gör detta för PR-uppmärksamhet, räknar inte med att ”The Itallian Stallion” ska vara något faktiskt motstånd. Men efter några peppiga träningsmontage, ser det ut som att han har missbedömt situationen.

Sylvester Stallones succéfilm ynglade av sig i en filmserie och efter Rocky V (1990) blev det paus på några år innan Rocky gjorde comeback. Först med en film om boxningshjälten som gammal, Rocky Balboa (2006), och sedan med två spinoffer med fokus på Apollo Creeds son Adonis Creed – Creed (2015), och Creed II (2018). Sylvester Stallone medverkar i samtliga filmer och för sina skådespelarinsatser och sitt manusarbete har han belönats med tre Oscarsnomineringar. Det finns med andra ord en hel del filmer i Rocky-universumet, men den allra bästa, är som det så ofta är, den första.

De sju samurajerna (1954)

Grundstoryn är enkel: en liten by terroriseras gång på gång av ett rövarband. Men den här gången har byborna fått nog och väljer att istället slå tillbaka. För att kunna besegra banditerna behöver de förstärkning och bestämmer sig för att värva en grupp frilansande samurajer. Även om historien må vara enkel så blir ingen enkel resa för den brokiga skaran och det är en komplicerat gäng karaktärer som vi får lära känna. Om historien känns bekant så beror det på att Hollywood har varit duktiga på att göra omtag på Kurosawas originalidé. Bland annat har De sju samurajerna legat grund för Pixar-filmen Ett småkryps liv (1998) och western-klassikern 7 vågade livet (1960).

Filmsajten IMDb:s läsare har röstat fram De sju samurajerna till plats 17 på en lista över de 250 bästa filmerna genom tiderna och Akira Kurosawa (1910-1998) anses som en av tidernas största filmregissörer, med verk som Demonernas port (1950), Yojimbo – Livvakten (1961), Kagemusha – spökgeneralen (1980)…

Det är intressant hur stort inflytande Kurosawas filmer har influerat de amerikanska westernfilmerna. Det är från dessa Hollywood hämtade de intensiva duellerna där två män stirrar ut varandra innan någon drar först, men med revolvrar istället för svärd. Kurosawa förnyade även sättet att göra film på och har betytt extremt mycket för exempelvis Steven Spielberg och George Lucas – den sistnämnde baserade faktiskt Star Wars på Kurosawas film Den vilda flykten (oftast kallad The Hidden Fortress)! Kurosawa gjorde även själv omarbetningar av flera klassiska verk, till exempel anpassade han William Shakespeares Macbeth (Blodets tron) och Kung Lear (Ran) till japansk samurajmiljö. 

Kung Fury (2015)

Kung Fury är ju inte en fullängdsfilm, så det här får bli en liten bonus. Trots sin ringa speltid på 31 minuter blev David Sandbergs Kung Fury en omedelbar internationell megasuccé. I filmen, som både hyllar och driver med 1980-talets sköna actionrullar och smällfeta musik, följer vi en Miami-snut som en dag ställs inför sitt svåraste uppdrag hittills när han måste resa tillbaka i tiden och besegra Adolf Hitler, även känd som “Kung Führer”. Alltså ”Kung Fu-hrer”… Fattar du? Just det, nämnde David Hasselhoff är med på ett hörn i rollen som Hoff 9000 och dessutom så spelar både Magnus Betnér och Björn Gustavsson nazister!

Extra kul att veta är att filmen har blivit ett så pass stort fenomen att en långfilm är på gång. Och denna gången är det ingen Kickstarter-budget som bekostar kalaset utan självaste Drömfabriken i väst! Arnold Schwarzenegger och Michael Fassbender är klara för roller och givetvis återvänder ”The Hoff” för att ännu en gång ”stjäla våra hjärtan”. När filmen får premiär är i dagsläget okänt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer