Artikel

Din Bruce Lee-fas

De flesta av oss har nog någon gång haft en Bruce Lee-fas. Om inte så dröjer det säkert inte länge innan du inträder i Bruce underbara värld. Många besöker Bruce-världen ett litet tag och tar med sig något medan andra stannar och förblir eviga Bruce Lee-fans.

Många kampsportare går igenom Bruce Lee-fasen vilket varierar vad det innebär. Ibland rör det sig bara om inspiration att träna och ibland om mer.

Det är något speciellt med Bruce Lee. Han var före sin tid, en pionjär. Att Lee dessutom var en karismatisk skådespelare gjorde att han blev omåttligt populär och är det än idag.

Bruce-Lee-bruce-lee-120955_1024_768

Jag känner folk som någon gång i sitt liv stått i bar överkropp och tränat Nunchukus precis som Bruce. Men vad är det med Bruce som får folk att bli så inspirerade?

Är det kanske alla olika delar av hans speciella liv? Skådis, grym kampsportare, filosof, dog under speciella omständigheter? Oavsett vad så blev Bruce Lee ett kampsports-helgon, en legend som fortsätter att spela roll i folks liv.

Bruce Lee hade och har en oemotståndlig blandning av mystik och faktisk skicklighet. Det går inte att ta ifrån mannen att han var riktigt duktig.

bruce-lee_q
Inte helt olik en viss herr McGregor

Bruce Lee dog tragiskt 1973 och skulle fyllt 75 år i november (2015). Många tror att han med största sannolikhet skulle varit ett fan av MMA om han levde, men oavsett vad så hade han med största sannolikhet utvecklad Jeet Kune Do mer och även förfinat sitt game.

Min personliga Bruce Lee-fas innebar att jag tränade JKD under en  tid och när tränaren flyttade till USA inspirerades jag en del av arbetet med kniv tills dess jag fann Kali. Men oavsett vad så har Bruce Lee inspirerat mig massor och jag har givetvis sett alla filmer och faschineras än idag av hans direkta och omedelbara tilltal. Bruce Lee var en pionjär och en utforskare. Han blandade och gav. Även om Vale Tudo på många sätt var det som låg som grund till MMA, så har Bruce Lee betytt mycket.

Lee_Paint

I likhet med den stora japanska fäktmästaren Miyamoto Musashi (1584-1645) hade han en ide om att det var bra att studera flera stilar för att plocka ut russinen. Det är viktigt att förstå att västvärlden kände till asiatiska kampsporter, men de utövades av relativt få och stilfixering var gällande.

När Bruce Lee började skriva om sitt egna system han kallade Jeet Kune Do så skrev han på många sätt om modern MMA. Han väckte i alla fall många tankar som senare snappats upp inom sporten. Även idag anses han inspirerat många av de absolut största inom MMA.

Bruce Lee var väldigt inspirerad av Kung-Fu och direkta attacker, men det som är intressant är att han ville bryta det eviga stilmonopolet och blanda. Han ville plocka ut det bästa hos alla och skapa en ultimat form – The Style of no Style. Bruce Lee plockade stancen och en del förflyttningar från fäktning och korrigerade en del, han plockade tekniker från boxning, filippinska stilar, Kung-Fu, Judo, brottning och mer. Hade BJJ varit mer känt för Bruce Lee då hade han nog utan tvekan sysslat även med det.

Bruce_q2

Lee menade att ”Jeet Kune Do is training and discipline towards the ultimate reality in combat”. Lee var inte heller rädd att plocka det bästa från olika läger och han skapade både teori och filosofi kring det han lärde sig. Bland annat ansåg han att man skulle kunna omvärdera sig konstant. Just det att blanda och att förkasta några av de formaliserade och ibland ritualiserade rörelserna som kampsporten drogs med är något som banade vägen för framtiden.

Bruce Lee var liten till växten och vägde inte speciellt mycket men var också extremt vältränad. Han var en av de tidiga med att förstå vikten av styrketräning som ett komplement för kampsport. Tyvärr gick Bruce Lee bort redan på 70-talet och fick därför aldrig chansen att uppleva den otroligt snabba utvecklingen av MMA.

Med tanke på Bruce Lees kändiskap och myten kring honom blev kampsport modernt och populärt att belysa inom filmen och många hävdar att Bruce Lee nog är en av de som inspirerat flest folk i västvärlden att börja träna kampsport.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer