Artikel

De 100 bästa kampsportsfilmerna – Del 2 av 2

Vi har så efter många långa nätters slit och åtskilliga timmar framför skärmar och TV-apparater kommit fram till del två av två av de 100 bästa kampsportsfilmerna. Här är resultatet – kan du haaaiii-yaaa!!!

>>> Här hittar du del ett av den här artikel-serien!

50 Gladiator (2000)

Det är inte bara soundtracket som är bra till ”Gladiator” – hela filmen är vacker. Det finns många gladiatorfilmer som skulle kunna hamna på listan men ”Gladiator” representerar dem alla.

49 Girlfight (2000)

Michelle Rodriguez som spelar huvudrollen i filmen hade ingen boxningsbakgrund. Med tanke på det är det imponerande hur väl hon genomförde den. Som film betraktat är den inte lika bra som ”Million Dollar Baby”, men den ses som en milstolpe i genren.

48 Alatriste (2006)

I den här spanska historiska filmen spelar Viggo Mortensen huvudrollen. ”Alatriste” utspelar sig under 1600-talet och vi följer Kapten Alatriste på hans äventyr som legosoldat och lönnmördare. Fäktningen i filmen vilar på en realistisk grund och det känns alltid farligt när några ryker ihop. Filmen hyllades av kritiker, vann flera priser och blev en av de mest ekonomiskt framgångsrika spanska filmerna någonsin.

47 Rob Roy (1995)

Om ”Alatriste” var realistisk så är Rob Roy det likväl, men den utspelar sig på Skottland på 1700-talet. Duellerna och fighterna i filmen visar på variation en hel del realism även om den inte är ett mästerverk som ”The Duellist”. Tim Roth nominerades till en Oscar för sin roll som den intrigante aristokraten och fäktaren Archibald Cunningham.

46 Drunken Master (1978)

En av få filmer där film nummer två (som egentligen är en remake) blev mer framgångsrik än ettan. Filmen populariserade drunken boxing och var en av de tidiga framgångsrika kampsportskomedierna. Jackie Chan hade redan blivit stor i Hong Kong när ”Drunken Master” kom, men blev betydligt större efteråt.

45 The Blade (1993)

”The Blade” är en Hong Kong-film som blivit känd för dess experimentella användande av dramatiska närbilder, färgskiftningar och speciella vinklar och kamerarörelser under fighter. Filmen platsar på listan för att den är så egen i stil, men frågan är hur många andra filmer man orkar titta på som är filmade på det här sättet?

44 Once Upon a Time in China (1991)

Jet Li-rulle som bygger på en kinesisk folkhjälte vid namn Wong Fei-Hung. Filmen var en av de mest framgångsrika i den så kallade Golden Age inom Hong Kong-filmer (1986–1993) som innebar kinesisk nationalism och bra kampsport.

43 Zu: Warriors From Magic Mountain (1983)

Kampsportsfantasy – både i versionen från 1983 och den från 2001 så ligger vikten på spektakulära specialeffekter och har inspirerat andra filmer.

42 Moon Warriors (1993)

”Moon Warriors” är en wuxia* om fiskaren Fei som kan slåss magiskt bra med svärd. Av en slump stoppar han ett lönnmord på en prins och hjälper honom sen att återta tronen som prinsens onde bror tagit över. Flashig koreografi samt mycket viftande med svärd. Verkligheten  är aldrig i fokus.

41 The Raid: Redemption (2011)

Denna film visar upp klassiska indonesiska kampsporter och först och främst Pencak Silat. Filmen är innovativ och visade upp en stil som tidigare främst bara glimtat till i andra filmer.

40 Martial Club (1980)

Den här filmen har gått många förbi men det är liten skatt för den som gillar mer lättsamma kampsportsfilmer. Som många andra har den inte den bästa storyn, men de kaotiska fightscenerna har fått många att tappa hakan då det finns så mycket att fokusera på. Inledningen är seg.

39 Best of the Best (1989)

Taekwondofilm med Eric Roberts i huvudrollen. Var ingen jättehit, men många kampsportare såg den och det behövdes verkligen en taekwondofilm. 1992 kom gyeorugi (en form av fullkontaktsparring inom taekwondo) in som sport i OS och har varit med sedan dess.

38 Duel to the Death (1983)

”Duel to the Death” är en wuxia* med en massa kampsport och betraktas som en actionfilm först och främst. Den har hamnat på flera listar bland världens bästa actionfilmer genom tiderna, men aldrig riktigt högt upp.

37 Swordsman 2 (1992)

I huvudrollen ser vi Jet Li och regissören ger med filmen begreppet ”kreativ slakt” en mening. ”Swordsman II” är fylld av svärd, trolldom och är en stor hommage till klassiska svärdsfilmer från Hong Kong.

36 Come Drink With Me (1965)

Cheng Pei-Pei spelar den mystiska svärdsfäktaren ”Golden Swallow” som försöker rädda en man som hålls som fånge i buddistiskt tempel. Filmen satte en ny standard inom kampsportsfilm och den 20-åriga stjärnan blev den första riktiga hjältinnan inom genren. Ang Lee inspirerades av den här filmen när han gjorde ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”, där Cheng också är med och har rollen som den förrädiske Jade Fox.

35 Legendary Weapons of China (1982)

En av de kanske bästa kampsportsregissörerna genom tiderna, Liu Chia-Liang spelar huvudrollen och har regisserat denna milstolpe. Hans rollfigur hoppar av en ond sekt fylld av kampsportare som tror att de kan stoppa kulor från västerländska skjutvapen. I slutet av filmen fightas Liu Chia-Liang mot sin verklige bror Liu Chia-Rong och somliga menar att det är den bästa koreografin när det kommer till kinesiska vapen.

34 The 36th Chamber of Shaolin (1977)

Liu Chia-Liang regisserar sin adoptivbror Gordon Liu Chia-Hui som spelar en rebell under Chingdynastin. Filmen var den första som avslöjade träningsmetoder från ett Shaolintempel och den förändrade landskapet för alla kommande filmer i genren.

33 Highlander (1986)

Odödliga krigare vandrar genom tiderna och kan endast dödas av varandra genom halshuggning, filmen fick stort genomslag. Innehåller även tidstypiska element från 90-talet där duellerna och fighterna mellan de odödliga är själva navet i historien. Filmens tagline ”there can be only one” levde med i filmens uppföljare, spin off-serie och musiken som bandet Queen skrev till filmen har också levt vidare.

32 Kill Bill-serien

Quentin Tarantinos ville hylla många av sina gamla älskningsfilmer såsom ”Shogun Assassin”, ”The Five Deadly Venoms” och en hel radda andra filmer. ”Kill Bill”-filmerna är alltså en ren hyllning till annan film. ”Kill Bill” gjorde också att en hel mängd människor började titta på gamla Hong Kong-filmer. Första filmen spelade in 333 miljoner dollar och hade en budget på 60 miljoner dollar – en enorm succé. Kill Bill är bättre än många filmer som placerar sig högre på listan, men inte som kampsportsfilm och därför får Kill Bill-filmerna nöja sig med plats 32.

31 The Fighter (2010)

Biografisk sportfilm där Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams och Melissa Leo spelar de stora rollerna. Filmen centreras kring proffsboxaren Micky Ward och hans halvbror Dicky. ”The Fighter” tog en klassisk boxningsfilm till en stor mainstream-framgång. Den vann två Oscars och hade flertalet nomineringar.

30 The Last Dragon (1985)

Listans enda kampsportsmusikal förtjänar en shoutout för egensinnighet. Filmen är egentligen inte speciellt bra, men kult och förbannat rolig. För dig som såg filmen som ung – kika på trailern på YouTube. Nostalgi!

29 Rashomon (1950)

Nu börjar vi komma till riktigt starka klassiker som har ett stort värde, även som filmer generellt, inte bara kampsportsfilmer. ”Rashomon” brukar anses vara den film som fick västvärlden att börja uppskatta japansk film och det är Akira Kurosawas genombrott. Filmen är en jidaigeki** med Toshiro Mifune i huvudrollen och den anses av vissa vara världens bästa film. Som kampsportsfilm hamnar den så här högt upp på listan främst för dess betydelse och att den är en föregångare.

28 Yojimbo (1961)

”Yojimbo” är en jidaigeki** som regisserades av legenden Akira Kurosawa. ”Yojimbo” handlar om en ronin, porträtterad av Toshiro Mifune, som anländer till en liten stad där kriminella gäng härjar och strider om herravälde. ”Yojimbo” gjordes 1964 om till en western. Flertalet andra filmer har mer eller mindre rakt av tagit konceptet med ”Yojimbo” och gjort egen film av det – exempelvis Bruce Willis film ”Last Man Standing” (1996).

27 13 Assassins (2010)

Denna japanska jidaigeki** är regisserad av Takashi Miike och är en vacker remake av Eiichi Kudos film med samma namn från 1963. ”13 Assassins” är en samurajfilm som får dig att tänka tillbaka på de bästa i genren. I filmens sista strid, som filmen byggt upp till, får vi under 45 minuter se riktigt grymma fighter.

26 Hero (2002)

I likhet med filmen ”Rashomon” byggs storyn på ett mysterium som berättas från fler än ett perspektiv. När ”Hero” gjordes var den Kinas dyraste film någonsin och hade som mål att bräcka ”Crouching Tiger”, men lyckades inte riktigt.

25 The 8 Diagram Pole Fighter (1983)

Den ena huvudrollen av filmen Alexander Fu gick dessvärre bort under inspelningen i en bilolycka och är därför inte med i denna Hong Kong-films avslutande showdown. Filmen bygger på en kinesisk sägen och är det någon bröderna Shaw-film som du ska börja med att se, om du inte sett någon annan, så är det denna.

24 Game of Death (1972)

Detta är en ofärdig Hong Kong-film som Bruce Lee skrev, producerade, regisserade och spelade huvudrollen i. Då en del är lite oklart hur Bruce Lee ville ha det är det lite vanskligt att ha med filmen på listan, men den film som satts ihop efter Bruce död är värd det. Storyn är enkel och är uppbyggd som dataspel senare skulle bygga sina levels. Varje nivå har en boss i ett torn och Bruce Lee måste sparkas och slåss med dem alla.

23 The Big Boss (1971)

Det här filmen som gjorde Bruce Lee stor i Hong Kong och innebär hans första större roll i en långfilm.

22 Cowboy Bebop: The Movie (2001)

Listans enda animerade film är en rymdwestern baserad på en serie från 1998. Kampsporten och miljöerna ser ut precis som skaparna vill utan att behöva oroa sig för svåra stunts. Kampsporten är alltid närvarande.

21 Cinderella Man (2005)

En inspirerande historisk boxningsfilm som utspelar sig på 1930-talet och handlar om den lätta tungviktaren James J. Braddock som blir tvingad att sluta boxas då han brutit handen. Han fortsätter gå matcher trots sin trasiga hand och till sist blir han världsmästare i tungvikt. Filmen är både vacker och stilsäker.

20 Million Dollar Baby (2004)

Denna boxningsfilm nominerades till hela nio Oscars och vann fyra. Clint Eastwood vann en Oscar för bästa regi, Hilary Swank vann för bästa kvinnliga huvudroll för sin fantastiska rolltolkning och gestaltning av en boxare. Morgan Freeman vann en Oscar för bästa manliga biroll och även filmen vann en. Filmen spelade in 216 miljoner dollar på bio och kostade 30 miljoner att göra.

19 Fight Club (1999)

”Fight Club” förändrade kanske inte en värld, men den kom så otroligt rätt i tiden. Det ploppade upp Fight Clubs runt om i världen och illegala MMA-liknande galor i exempelvis Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike med mera. Brad Pitt spelar sin roll ypperligt, Edward Norton likaså.

18 Dragon: The Bruce Lee Story (1993)

Inspirerande biografisk film om Bruce Lee för att det verkligen behövdes en (då) modern spelfilm om den spännande kampsportslegenden Bruce Lee.

17 Bloodsport (1988)

Jean-Claude Van Damme fick otroligt många att bli inspirerade att träna kampsport i och med den här filmen som kom helt rätt i tiden. En rätt banal historia (som ofta i den här sortens filmer) om en hemlig och inofficiell kampsportstävling i Hong Kong som lockar världens bästa fighters.

16 The Chinese Connection (1972)

Även kallad ”Fist of Fury” och ”The Chinese Connection”. Bruce Lee blev en stor stjärna med den här filmen och den skapade en våg bland kineser världen över då hjälten besegrar massvis med japaner. Filmen är löst byggd på livet och döden av den legendariske kampsportaren Huo Yuan-Chia. När Bruce Lee i en scen sparkade sju olika motståndare (på en karateskola, där somliga motståndare har ruskigt fula peruker och sina japanska kjolbyxor bakåfram) i en enda tagning förändrades fightingkoreografi för alltid.

15 Drunken Master 2 (1994)

Jackie Chan återkom till rollen som Huang Fei-Hung i remaken av ”Drunken Master”. Filmen var klart är bättre än sin föregångare. Huang Fei-Hung jagar smugglare som säljer historiska kinesiska saker till britter. Många stilrena fighter äger rum i filmen – inte minst slutstriden sticker ut.

14 Ali (2001)

Michael Mann skapade den här biografiska filmen dä Will Smith alldeles lysande spelar huvudrollen som Muhammad Ali. Filmen fick två Oscarsnomineringar och även om den inte spelade in tillräckligt för att gå runt (på bio) så gick den bra i övrigt.

13 Karate Kid (1984)

Karate började växa sig stort i västvärlden och en film som ”Karate Kid” ökade intresset. Jag vet inte hur många gånger jag såg ”Karate Kid” som barn och jag har även sett om filmen som vuxen. Egentligen är inte filmen bra, men den tilltalade otroligt många världen över. Filmen kostade åtta miljoner dollar att göra och spelade in 90,8 miljoner dollar på bio vilket säger en del om hur populär ”Karate Kid” blev. Ingen av uppföljarna är riktigt värda att nämna.

12 Raging Bull (1980)

”Tjuren från Bronx” är en boxningsfilm av Martin Scorsese och en alldeles lysande Robert De Niro. Filmen bygger på Jake LaMottas självbiografi och är en berättelse om uppgång och fall, men också mycket annat. Djupet i flera av karaktärerna och inte minst i huvudrollen är imponerande. Som kampsportsfilm är kanske inte boxningen helt i fokus men däremot allting runt omkring. ”Rocky” må ha påverkat världen mer än ”Raging Bull”, men denna är den bättre filmen om man ser bortom kampsportsgenren.

11 Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Den här filmen gjorde att många som inte normalt tittar på asiatisk kampsportsfilm fick uppleva något nytt. Denna wuxia* är byggd på romaner av Wang Dulu och slog världen med häpnad. Den här filmen som satte Ang Lee på kartan och som regissör har han efter denna gjort en mängd framgångsrika storfilmer. Filmen vann fyra Oscars och var nominerad till sex.

10 The Duellist (1977)

Regidebuten för Ridley Scott var minst sagt fantastisk. Hela filmen bygger på dueller med olika vapen och vi följer Harvey Keitels roll Gabriel Feraud genom livet. Även en film som Kubricks ”Barry Lyndon” skulle kunna nämnas här på listan, men ”The Duellist” får representera denna typ europeisk duellfilm så här högt upp på listan.

9 RAN (1985)

Akira Kurosawas mästerverk är en japansk-fransk jidaigeki** i Sengoku-eran. Kurosawa nominerades till en Oscar för bästa regi och även foto, scenografi och kostym nominerades, där den sistnämnda vann. Filmen är fylld av episka fältslag och fighter. Storyn bygger på legender av daimyo Mori Motonari samt Shakespeares ”King Lear”.

8 Five Deadly Venoms (1978)

Tillsammans med ”Shogun Assassin” är detta Quentin Tarantinos favoritfilm bland kampsportsfilmer och det är lätt att förstå varför. I den här klassiska Kung Fu-filmen är varje ”Venom” en mästare inom varsin stil, baserad på ett djur. Detta är utan tvekan en ren kultklassiker idag och Entertainment Weekly placerade filmen på plats 11 på sin topp 50 bland kultfilmer världen över.

7 Samurai 1 : Musashi Miyamoto (1954)

Regisserad av Hiroshi Inagaki och med Toshiro Mifune som världens mest berömda asiatiska fäktare Miyamoto Musashi. Denna trilogi av filmer som kom på 50-talet om Musashi får alla varsitt omnämnande här i topp-10 då de är både viktiga och bra. Miyamoto Musashi, även känd som Shinmen Takezo, Miyamoto Bennosuke eller under buddistnamnet Niten Doraku, var en japansk svärdsmästare och Ronin. Musashi blev känd genom skildringarna om hans förträfflighet i duell med svärd från tidig ålder. Han var grundaren av stilen niten-ryu som den också kallades och författare till ”Fem ringars bok” om strategi, taktik och filosofi som fortfarande studeras av kampkonstnärer och människor inom affärslivet i modern tid.

6 Samurai 2: Duel at Ichijoji Temple Zoku (1955)

Hiroshi Inagaki fortsatte trilogin och ingen blev besviken.

5 Samurai 3 : Duel on Ganryu Island (1956)

Den tredje och sista filmen i trilogin förändrade på många sätt genren. Filmer och serier om Musashi har det blivit många av och den första filmen kom så tidigt som 1929. Hela sex stycken TV-serier om Musashi har producerats och han förblir den viktigaste kampsportaren genom tiderna. Det som gör Musashi så stor är att han dels ska ha varit väldigt bra, men också för att han delade sina kunskaper i bokform, i likhet med västerländska fäktmästare i sina manualer. Musashi var betydligt mer filosofisk i skrift än de västerländska fäktmästarna och hans tankar har sedan hans död 1645 varit en stor inspirationskälla världen över.

4 Shogun Assassin (1980)

Men vänta nu?! Hur kan en B-film hamna så högt upp på listan? ”Shogun Assassin” eller ”Kozure Okami” är en jidaigeki** som gjordes främst för amerikanska och brittiska marknaden. Inte bara är det här en av Quentin Tarantinos absoluta favoriter som omnämns och visas lite i ”Kill Bill”, utan den har sin plats i filmhistorien. Berättelsen om Ensamma Vargen och hans lilla barn som han kör runt med i en barnvagn har det skrivits flera böcker och gjorts seriealbum och filmer om. Projektet var lite galet då oväntade producenter och filmskapare låg bakom det. Andy Warhols ena lärling producerade ”Shogun Assassin” och såg till att filmen blev poetisk, extremt grafisk och egensinnig. Och en sån sak att de första tolv minuterna av filmerna är ett mishmash av tidigare filmer säger en del. ”Shogun Assassin” är en ofantlig kultfilm som hyllas här för sin egensinnighet och stil som efter filmen kom ut inte kan efterapas – inte utan att bli en hälsning till denna film.

3 Rocky-filmerna

Värdet av filmerna om Rocky ska inte underskattas. Visst är de senare filmerna i serien inte alls lika ikoniska som de första, men då de tidiga närmast förändrade en genre klumpas de här ihop. Berättelsen om en underdog, en arbetargrabb som inte kommer bli något men som reser sig och blir världsmästare är själva grunden i så många filmer efter ”Rocky” att det blivit standard. Dramaturgin i boxningen stack också ut även om själva fighterna inte var så bra. Musiken till Rockyfilmerna (främst titelspåret) gjord av Bill Conti är bekant för tränande personer världen över.

2 Enter the Dragon (1973)

Självklart finns ”Enter the Dragon” med bland topp-10. Detta är Bruce Lees bästa film och det är den bästa kampsportsfilmen av sitt slag någonsin. Ingen annan Hong Kong-film med kampsport har varit så här bra och den skulle mycket väl kunnat toppa vår lista.

1 De sju samurajerna (1954)

Världens bästa kampsportsfilm genom tiderna är utan tvekan ”De sju samurajerna” och den håller än idag. Filmen förändrade inte bara en värld och gjorde folk i väst tokiga i allting vad Asien heter – som samurajer och budo – utan den blev också otroligt stor hemmavid. Filmen är tre och en halv timme lång i original av Akira Kurosawa. ”De sju samurajerna” är otroligt vackert fotograferad i en stil som inte drar sig för att vara inkonsekvent (”ändamålen helgar medlen” har på något sätt alltid varit Kurosawas estetiska program, liksom vår egen Ingmar Bergmans). Den har den allt en filmklassiker – detta missbrukade ord – bör ha: tät historia, utmejslat persongalleri, moraliska liksom psykologiska komplikationer, oväntade händelseförlopp och kanske främst, en genuint filmisk känsla för tid och rum. Kurosawa drog sig inte från att låna grepp från andra berättelser och filmer men samtidigt göra dem till sina egna. Filmen har av flera recensenter kallats den närmaste filmiska motsvarighet till Iliaden.

***

*Wuxia betyder ungefär ”beväpnad hjälte” och det är en kinesisk litterär genre som har en tradition som går tillbaka hundratals år. I regel kretsar berättelserna runt en kringresande fäktare med goda färdigheter i stridskonst. Nästan alltid har hjälten en känsla för att kämpa för det goda och mot ondska, men ibland innebär det inte alls speciellt trevliga metoder. Wuxia motsvarar hjältesagor och inte sällan har genren drag av fantasy.

**Jidaigeki är en film/teater/TV-genre i Japan och innebär ett historiskt drama. I regel utspelar sig filmerna i edoperioden (1603-1868) då klanen Tokugawa hade makten. En del jidaigeki-filmer utspelar sig i tidigare perioder än edo, men det är inte denna genre om historien utspelar sig senare. I jidaigeki följer vi samurajer, bönder, hantverkare, köpmän och så vidare. Ibland kallas en jidaigeki för chambara vilket innebär att det förekommer strider med svärd.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer