Artikel

Ingame-coaching – Hörnan!

Vissa hörnor vill styra sin fighter som om där satt en ratt på ryggen, medan andra förvandlas till en skränig hejaklack så fort matchen går igång. Häng med när Fighter Magazine tar en närmare koll på in-game-coaching, samt hur man underlättar istället för krånglar till det för den som ska tävla.

Det går inte att generalisera och sätta en siffra på hur viktig hörnan är under en match. Ronda Rousey har berättat att hennes mor ofta skickade iväg henne på judotävlingar utan att hon hade någon med sig, så att hon skulle bli bättre på att självständigt kunna hantera varje given situation som kunde uppstå. Rousey anses också ha en enorm förmåga att just läsa situationer och agera därefter, Holm-matchen undantagen. Som ett moment i en idrottares utveckling är det givande att bygga upp sådan ”spelintelligens” och självtillit, men på högre nivå är man rörande överens om att hörnan är livsviktig.

Vissa försvinner in i sin hoodie, med hörlurarna på och bra musik, medan andra vill skämta och prata om allt annat än fighting under de sista timmarna. Hörnan ska hjälpa sin fighter att hålla sig på rätt nivå, inte för loj, inte övertänd.

Skånefightern och UFC-debutanten Martin Svensson fäster stor vikt vid att coachen ska känna honom och kunna honom väl. Han lyssnar mycket efter hörnan speciellt i grapplingen. På marken när det kan finnas tid tittar han gärna upp för att få tips och instruktioner. Andra fighters värdesätter närhet till hörnan så pass att de har som medveten strategi att föra fighten så nära den som möjligt.

Flera tar upp att det finns risk att motståndarsidan lyssnar och därigenom kan kontra på instruktionerna. Där borde svenska vara ganska safe att använda internationellt, om man faktiskt använder det istället för engelska.

I en intervju efter fighten mot Alexander Gustafsson sa Anthony Johnson:

– I heard his corner say ”front push kick”, and I’m a kickboxer, so I heard it and I know what I do whenever somebody does something like that, I know how to counter it. It was just perfect timing. When they said ”front push kick”, I was like, alright, go ahead. And boom.

Vissa kommer överens om kodord, andra har en jargong som utvecklats under lång tid tillsammans. Daniel Bäckefält på Primate Lounge i Norrköping berättar om sitt upplägg.

– Vi är alltid två, men jag brukar vara den som pratar. Fightern måste först köpa att vi inte går in i något jämlikt demokratiskt samarbete. Under match gäller det att lyssna till instruktionerna, annars är det meningslöst.

– Min roll är koncentrerad på grapplingen och så har min kollega Mikko Tähtinen koll på det stående. Vanligtvis säger han till mig vad han ser och så är det mest jag som ger instruktionerna. Det är såklart skolboksexemplet, men under SM-finalen i shootfighting som Andreas Tiborson vann kändes det som om alla delar stämde. Vi bestämde från början att jag skulle ägna mig åt Andreas och Mikko ägnade sig helt åt att leta svagheter hos motståndaren.

– Inför andra ronden sa Mikko att killen ofta var vidöppen för uppercut. Matchen blev en split decision vinst, men just att Andreas fick in en uppercut och sedan kunde ta ner killen hade stor betydelse för utgången.

Daniels främsta tips för matchcoaching är att man alltså låter en person stå för instruktionerna för att inte förvirra eller stressa fightern i onödan. Han poängterar gång på gång att han uppskattar ett lugnt och sakligt coachande och lyfter fram Fightzones Jimmie Jensen som ett bra exempel.

Hasse Ersson är ett geni, men honom kopplar jag ihop med uppbyggnaden och helheten. Jimmie är den som imponerar på mig just i matchsituationen. Bland svenska coacher ser jag annars inte så många som håller toppklass. Undantaget Joakim Engberg som tränar topprankade Alistair Overeem i UFC. Joakim är den som står ut från mängden måste jag säga, konstaterar Daniel Bäckefält.

Vidare uppskattar Daniel just tekniskt coachande, samtidigt som han erkänner en svaghet när det kommer till ren och skär peppning. Ibland ser man att orken har tagit slut, eller att fightern har tappat tron på sin egen förmåga.

I det läget är det sällan givande att kommendera fram press och avancerade kombinationer. Jon Jones var riktigt illa däran i sin match mot Gustafsson och kanske borde den rentav ha brutits, men något fick honom att hålla sig kvar, kämpa sig upp och till sist vinna.

Ett annat exempel på mental boost är Holly Holm inför matchen med Ronda Rousey. På telefonkonferensen inför fightern berättade Holm om hur hon tvivlat på sig själv och efter ett dåligt träningspass suttit i sin bil och gråtit ohejdat. Holly fortsatte sedan att förklara hur coacherna lyft henne, liksom omgivningen på gymmet där även personer som Jon Jones, Andrei Arlovski och Carlos Condit tränar. Knappt någon annan trodde på henne, men hon hade varit underdog förut både inom boxning och kickboxning. Bakom sig hade hon dessutom två av MMA-världens vassaste coacher i Greg Jackson och Mike Winkeljohn.

Och vi alla minns ju utgången av Holms skrällmatch mot Rousey.


Ingamecoaching2

TIPS & TRICKS

FÖR IN-GAME-COACHING

Av Johan Herö, 28, Magister i Biomedicin – inriktning fysisk träning, hälso- och träningskonsult, utbildare på Eleiko. Idrottsliga meriter: SM guld Thai -11 -13 Nordisk mästare 2012, VM brons 2012 IFMA B-klass. Johan har bland annat coachat Rikard Pettersson, Adel Ekvall, Madde Vall och Therese Gunnarsson – samtliga SM-mästare i Thaiboxning.

INNAN MATCHEN

Det är ditt jobb som coach att se till att tandskydd, vatten, handskar och eventuella andra skydd finns på plats. Det är otroligt stressande att som fighter behöva tänka på annat än sin match. Det är du ska ska se till att din fighter blir ordentligt uppvärmd och under uppvärmning ska du enbart gå igenom material som ni har tränat tidigare – korvstopning fungerar särskilt dåligt i sista sekunden… Se till att atmosfären är lugn och sansad i omkläddningsrummet och på uppvärmningsytan.

UNDER MATCHEN

Ge tydliga och klara kommandon som din fighter förstår. Igen så är det helt omöjligt och till och med kontraproduktivt att krångla till det för fightern med en massa onödiga ord. Här är ju alla olika och det är väldigt viktig att förstå att det är din fighter som går matchen och inte du som coach.

3 TIPS UNDER RONDVILAN

1. Börja ALDRIG rondvilan med att hälla massa vatten i munnen på fightern. Lite extra vatten spelar inte någon som helst roll för återhämtningen och det värsta som finns när du är andfådd är väl att inte kunna andas? Alltså – låt alltid fightern ta några djupa andetag först och gå ner i puls innan du börjar coacha.

2. När fightern är mottaglig för instruktioners år pata lugnt, självsäkert och tydligt. Det finns få tillfällen som är så uppstressande som att vara i en ring/bur med en annan fighter och det behövs oftast inte mer stress.

3. Ge få och tydliga instruktioner. Istället för att spotta ur dig 10 tips eller börja instruera så ge få instruktioner som du vet att din fighter förstår och kommer kunna ha nytta utav. Säg inte INTE vad fightern ska göra utan vad han/hon ska göra. Be din fighter upprepa vad du har sagt.

EFTER MATCHEN

Oavsett om det är vinst eller förlust för din fighter så vänta med dina omdömen – särskilt om det är förlust. Naturligtvis är det inte kul att förlora, men du som coach behöver verkligen inte ta det personligt och skälla ut din fighter.


Greg Jackson och Mike Winkeljohn

DE 5 BÄSTA HÖRNORNA INOM MMA

1. Greg Jackson & Mike Winkeljohn, Jackson-Wink MMA, USA

Dessa båda driver det just nu mest hajpade campet i UFC. Jon Jones och Holly Holm är spjutspetsarna i en stor samling stjärnor. De har en välplanerad och påkostad helhet i själva gymmet och lämnar inget åt slumpen. Deras matchplanering är toppklass och de verkar även kunna få sina fighters att pressa sig till närmast omänsklig nivå. Tyvärr har detta också inneburit att de låtit matcher fortsätta även när de kanske borde skydda sin fighter bättre och kastat in handduken. En annan kritik de ibland får är att de inte fostrat någon toppfighter från grunden, men när det gäller att matchcoacha de bästa, ja då är de bäst.

Firas Zahabi

2. Firas Zahabi, Tristar Montreal, Kanada

Zahabi har varit huvudtränare för bland annat Georges St-Pierre och hans fightanalyser som finns på nätet är väl värda att titta till. Analyserna ger också en hint om en av hans främsta styrkor, nämligen scoutning av motståndet och taktisk matchplanering. Zahabi uppvisar vidare en skarp blick när det kommer till att se vad hans fighters behöver höra såväl tekniskt som motiverande. Om det finns någon svaghet så är det att hans strikingcoachande inte når upp riktigt till samma nivå som hans grappling.   

Javier Mendez och Bob Cook

3. Javier Mendez & Bob Cook, American Kickboxing Academy, USA

De har tagit stjärnor som Cain Velasquez, Daniel Cormier och Luke Rockhold till mästarbälten. Hörnarbetet är tekniskt och konkret, men campet har kritiserats för sina förberedelser där inte minst Dana White pekat på campets skadefrekvens som han menar är onormalt hög.

Rafael Cordeiro

4. Rafael Cordeiro, Kings MMA, BRASILIEN

Med lång erfarenhet inom sporten har han fostrat en lika lång rad av UFC-stjärnor och hans erfarenhet av toppmatcher går inte att köpa för pengar. Han har haft hand om legender som Wanderlei Silva och Anderson Silva, men även den högaktuella Rafael dos Anjos.

John-Kavanagh-3

5. John Kavanagh, SBG Dublin, Irland

Europas vassaste MMA-coach med Conor McGregor, Gunnar Nelson och Makwan Amirkhani under sina vingar. Påläst med välpreparerade fighters oavsett om det gäller UFC eller BJJ på amatörnivå. Han har inte samma track record som de han har över sig och det fanns andra som skulle kunna göra honom äran stridig även på femteplatsen.

Hedersomnämnanden: Duane Ludwig, Andre Pederneiras, Luke Claudillo, Ricardo Liborio och Conan Silveira.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer