Krönika

Gästkrönika: Kritisk mot hållningen kring Coronakrisen

Jesper Hoffman, tränare på Allstars Training Center och erfaren kampsportare är väldigt kritisk när det kommer till hur Svenska Budo & Kampsportsportsförbundet agerar kring Corona-krisen. Han utgår från en intervju med Svenska Budo & Kampsportsförbundets vice ordförande Elin Bladh och kommer med en replik.

 

 


Jesper ”Jeppe” Hoffman

Av: Jesper ”Jeppe” Hoffman

Fortsätt följ myndigheternas restriktioner

”Coronakrisen påverkar idrotten stort. Också budo och kampsporten, så klart. Elin Bladh är vice ordförande i SB&K och ger sin syn på den rådande tillvaron just nu.
– Vi är en del av samhället och vi behöver alla ta vårt ansvar för att se till att minska smittspridningen, säger hon till 
budokampsport.se.”

Vilket ansvar snackar du om? Den rådande tillvaron just nu är stabilare, läget verkar lugnt och de enda i samhället som fortfarande krigar är sköterskor/läkare samt hela äldreomsorgen. Några krisavtal har precis avslutats mellan sjukhus och regering och det om något är väl tecken för att saker blir bättre?

”Det är ingen lätt tid. För någon just nu.” (Elin Bladh)

Jo det är en lätt tid för de som fortfarande har jobb eller ett bra sparkonto, svårt är det för de som hade arbetstillstånd men som fick sparken, blev av med sitt arbetstillstånd och sedan blev utvisade. Inte heller är det lätt för alla kampsportsklubbar/center som inte kan bedriva sin verksamhet och undrar om vi har något jobb kvar i slutet av året så vi kan försörja oss själva eller våra familjer? Att inte tänka på de friska människorna alls skapar extrem obalans och ett väldigt tungt negativt framtidstänk då jag inte anser att man har rätt att be friska människor ta hänsyn och att sätta sig själv i personlig karantän. Vi behöver tänka framåt och hitta lösningar, inte förbud, rekommendationer eller påhittade skyldigheter som inte håller lagmässigt.

”Svensk budo och kampsport drabbas förstås hårt av corona-krisens framfart och dess uthållighet. Det är fortfarande vitalt, förstås, att följa myndigheternas råd och restriktioner, för att minska smittspridningen. Det håller SB&K:s vice ordförande Elin Bladh helt och hållet med om.” (Elin Bladh)

Nej, Svenska Budo & Kampsportsförbundets medlemmar drabbas hårt av krisen som varit och det enda riktigt vitala är att NI krigar för era medlemmars rätt till att träna, bedriva verksamhet och överleva. Med andra ord måste NI sätta er in i respektive idrott och inspirera, visa samt förklara HUR träningen ska gå till, HUR man kan träna utan närkontakt, HUR man kan ha klass-kontroll och styra utrymmet mellan elever i träningen respektive omklädningsrummet. Det enda budoförbundet gör är skriva skönhetsnoveller om hur man ska följa det man redan följer, ni gör ingenting för att förbättra läget för någon av oss.

Ni har satt hela Sveriges kampsportare i en karantän som inte ens bär en laglig grund utan är baserad på rekommendationer, ansvar gentemot stat och myndighet och medmänniskor. Varför stoppas annars inte SL? De lär vara mer skyldiga till smittspridning än något annan instans i hela Stockholms län iallafall.

Jag håller med om att det är viktigt att försöka följa myndighetens råd och restriktioner men främst för folk i riskgruppen och folk som bär samhällsviktiga funktioner. Att dock blint följa det utan att ifrågasätta eller ha det minsta tänket eller hänsyn till de friska människorna som behöver sin träning tillbaka för att vara mentalt stabila i denna just nu extremt skeva värld är dock enligt mig vedervärdigt och rent ut sagt hänsynslöst.

Det verkar riktigt meningslöst att de friska ska sätta sig i karantän också, för vad händer sen? Vad händer när de som varit friska tröttnar och tappar lusten, hälsan och motivationen eller sina jobb? Jo, de som överlevt måste tas om hand annars VIPS sitter vi alla där som krigsoffer, belånade över öronen. Har du tur som kan betala av innan du dör så kommer ändå dina barn skicka dig till det där ålderdomshemmet där de kan glömma dig tills dödsboet är klart och arvet är fördelat.

”– Det har varit en väldigt prövande tid för förbundet och för våra idrotter sedan coronaviruset bröt ut. Samhällets gemensamma ansvar att minska smittspridningen för att inte överbelasta sjukvården har krävt uppoffringar av alla – och kanske särskilt för många av våra idrotter där närkontakt är själva essensen i verksamheten. Men vi har sett mycket kreativitet bland föreningar som ställt om sin verksamhet för att kunna hålla idrottandet vid liv samtidigt som de efterföljer myndigheternas råd, vilket är inspirerande och glädjande.” (Elin Bladh)

Återigen, ni har inga problem, sluta dramatisera eller berätta om era problem så vi kan förstå!

Ni är inte staten, ni ska inte prata om samhällets gemensamma ansvar ni ska prata om förbundets ansvar gentemot sina medlemmar som årligen betalar era löner. Vi tränare kämpar för att vara kreativa då vi har ett ansvar gentemot våra elever som är friska och vill komma tillbaka till sin vardag eller stärka sin redan svaga mentala hälsa, och det ligger även i ert ansvar att hjälpa oss framåt och utveckla ett sätt så det blir säkert att träna. Hur svårt är det inte att rekommendera exempelvis att införskaffa laser-termometrar för att checka folk en och en som går in i på klubben för att träna? Kanske är de är opålitliga, vad vet jag?

“Inte läge att leta kryphål
Det har dock också kommit till förbundets kännedom att vissa föreningar kanske tänjer på restriktionsgränserna. Något som bekymrar och upprör Bladh.
– Till stor del följer våra föreningar restriktionerna, men vi har också sett fall där föreningar försöker leta kryphål för att undvika att följa råden, det är inte läge för det just nu. Vi är en del av samhället och vi behöver alla ta vårt ansvar för att se till att minska smittspridningen.”
(Elin Bladh)

Hade ni haft någon form av kunskap om träning hade ni styrt upp bättre information hur man kan bedriva träningar, verksamheter och föreningar för att överleva rent ekonomiskt samt krigat för våra rättigheter gentemot staten/folkhälsomyndigheten men ni verkar onekligen vara en bunt pappersriddare i kartongrustning som tror ni gör ett bra jobb och ska ha en fjäder i hatten. Folk letar inte efter kryphål, er information är så transparant och på gränsen av textplagiat från folkhälsomyndigheten/RF/Media och riktigt dålig så vi tvingas improvisera för att överleva och efterfölja REKOMMENDATIONERNA, ok, låt mig skriva det igen REKOMMENDATIONERNA. Det är ingen lag, det är upp till var människa att respektera och följa rekommendationerna men återigen, det är ingen lag och ni är inte Staten och ni tar noll hänsyn till friska människor och lämnar INGET utrymme för att kunna bedriva en korrekt och bra verksamhet inom träning.

Låt mig citera riksidrottsförbundet,

”den 27 mars meddelade regeringen beslutet att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottstävlingar, med fler än 50 personer. Förbudet gäller från den 29 mars och tills vidare. Syftet med förbudet är att minska takten på smittspridningen av coronaviruset i samhället”

Det där är den enda lagen som gäller.

* det finns ingen lag som förbjuder närkontakt,
* det finns ingen lag som säger att friska människor får kramas,
* det finns ingen lag att människor inte får träna i deras privata gym där dom är medlemmar,
* det finns ingen lag som förbjuder kampsport överhuvudtaget.

Ändå hotas det med att anläggningar kan stängas ner, sanktioner kan skapas, bidrag ska inte betalas ut osv.

”Elin, som själv är aktiv idrottare inom förbundet, menar att den här tiden är oerhört tung och oviss.
– Jag är fullt införstådd med hur man kan uppleva den här situationen – jag är både idrottare och ordförande i en av våra föreningar som för tillfället håller stängt. Det innebär dels svårigheter rent ekonomiskt, dels finns det en oro för framtiden och hur vi kommer kunna få tillbaka våra medlemmar när vi sedan öppnar igen. Men det här är inte rätt tid att endast agera utifrån sina egna intressen. Vi behöver vara starka och kreativa för att ta oss igenom det här – det finns pengar att söka hos både RF och SB&K för uteblivna intäkter, och det finns flera exempel på föreningar som gått väldigt långt i sina ansträngningar för att säkerställa att man kan träna på ett säkert sätt som följer myndigheternas råd.” (Elin Bladh)

Att någon ska prata ur ett egocentrisk perspektiv och sedan säga att det inte är rätt tid att agera utifrån sina egna intressen går nog inte att besvara, du kanske mutats med fina kaffebönor och saltlakris av staten eller är rädd att förlora medlemmar från din klubb till andra klubbar som till skillnad från dig, krigar för sina medlemmar?

”Fortsätt följ de allmänna råd och restriktioner som finns.
Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten:

– Se till att kroppskontakt mellan idrottsutövare undviks
– Träna utomhus när så är möjligt
– Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
– Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
– Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Här är informationen från Folkhälsomyndigheten.

SB&K:s gällande riktlinjer i nuläget

– Var noga med att poängtera att personer som är sjuka ska stanna hemma
– Var noga med handhygien, och hygien överlag
– Kroppskontaktsövningar ska undvikas under en tid
– Var noga med följa myndigheters fortsatta information och direktiv
– Undvik fysiska möten, använd video- eller telefonkonferens
– Om det går, försök att bedriv träning utomhus” (Elin Bladh)

Copy Paste är slöseri av alla läsares tid, vi har överdrösts av exakt samma meddelande i två månader, en del av hos är funktionsnedsatta men har som tur var kvar vårt intellekt nog för kunna läsa. Ni vidarebefordrar bara texter från FHM och RF och lägger på egocentriskt perspektiv för att fylla era tomma ord med innehåll.

Slutligen vill jag säga att det är en väldigt speciell och hemsk tid vi lever i och jag och många andra har tassat på tå runt pensionärer, personer ur riskgrupperna och psykiskt labila människor samt visat hänsyn och åter hänsyn, trots på gränsen till antisemitiska tillrättavisningar från folk som troligen röstar på SD. SB&K har gjort ETT riktigt bra jobb och det är att lyckas ta fram pengar så många av Sveriges främst ideella föreningar kan överleva den kris vi nu har. Men ni glömmer att det är er skyldighet som förbund för all kampsport att representera alla, även kampsportsklubbar/Center som har ett AB som årligen betalar pengar för försäkringar, tävlingslicenser och rent ut sagt hjälper er som förbund att utvecklas och förgylla kampsporten.

BJJ/Grappling är de som får äta den största gurkan just nu då de någonstans i era riktlinjer mer eller mindre förbjuds till att träna och folk hävdar att dom är skyldiga till att följa rekommendationerna från FHM samt RF, ingen är skyldig att följa en rekommendation men däremot en lag även om rekommendationen kommer från staten. Det kanske inte ens finns en laglig grund till att förbjuda så det rekommenderas och då teoretiskt sätt tillämpar ni rekommendationen/skyldighetssnacket som en lag och därav begår ett brott moraliskt gentemot alla oss kampsportare.

Ska inte ett KAMPsportsförbund fightas för sina medlemmar? Eller har ni förvandlats i denna kris till förbundet ”Snövit och de 7 deprimerande dvärgarna”?

Jag beklagar och lider verkligen med alla som förlorat någon under denna kris och jag tror på riktigt att ingen av de vi förlorat skulle vilja se oss fastna på plats och inte kriga framåt mot något bättre.

Mitt namn är Jesper Hoffman och detta är min personliga åsikt och jag representerar bara mig själv och mina tre katter.

Peace

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer