ArtikelNyhet

Intresset för kampsport i Sverige + Lista över de största kampsporterna i Sverige

Kampsport får allt mer utrymme i Sverige, både när det gäller utövare och personer som vill titta och följa de olika idrotterna. Antalet tjejer och kvinnor som utövar kampsporter fortsätter att öka år för år. Intresset har heller inte enbart kommit av att fler vill lära sig självförsvar, utan också för att man vill testa något nytt. Över hela Sverige har det startats upp nya kampsportsklubbar och utövarnas åldrar varierar från högt till lågt.

Kampsport har vuxit stort i Sverige och budo och kampsportförbundet har sett en kraftig ökning på 50 procent de senaste sex åren. Det blir också allt fler kvinnor som börjar utöva sporten. En anledning till det tros vara för att det kommer allt fler kvinnliga förebilder, vilka har blivit mer synliga i media och på nätet. Exempelvis var Janni Larsson, som är världsmästare i brasiliansk jiu-jitsu, med i TV-programmet Mästarnas Mästare och proffsboxaren Klara Svensson är nu med i Farmen. En stor anledning till medial uppmärksamhet är naturligtvis att svenska kampsportare tar en massa internationella medaljer –  enbart inom Budo och Kampsportförbundets idrotter blev det under 2017 hela 30 guldmedaljer, 16 av dessa under VM-sammanhang. Några av dessa kampsportsstjärnor under 2017 var William Seth-Wenzel (JVM i jujutsu), Patricia Axling (VM-guld i thaiboxning), Maxine Thylin (VM-guld i BJJ), Irman Smajic (VM-guld i MMA), Anna Astvik (VM-guld i MMA), Serdar Altas (VM-guld i MMA), Khaled Laallam (VM-guld i MMA) – inte att förglömma Sofia Olofssons (thaiboxning) historiska kampsportsguld vid World Games. Inom karateförbundet hittar vi världsmästare som till exempel Anna-Johanna Nilsson och i Taekwondo har vi världsmästarna Isabelle Schander och Niklas Marmheden.

Även spelsajterna har fått upp ögonen för kampsport (främst då proffs-MMA) och på bettingsajterna handlar det inte längre enbart om hur Tre Kronor ska sätta ihop landslaget eller om Sverige kommer att vinna VM-gruppspelet i fotboll, vilket oddsen för är 7.50. Dett är naturligtvis på grund av att Sverige fortfarande har en otroligt stark närvaro inom den internationella MMA-scenen och att vi har UFC-stjärnor så som till exempel Alexander Gustafsson, Ilir Latifi, David Teymur och Jack Hermansson.

Ökningen och kampsportsefterfrågan kan ses över hela Sverige. Förra året startades ett stort kampsportsprojekt i Helsingborg där man genom träningen vill lära barn- och ungdomar fokus, disciplin och att respektera varandra. Genom projektet får man inte bara utöva en rolig och givande sport, man får även känna tillhörighet i en grupp, vilket har en stor inverkan på människors utveckling och välmående. Initiativet startades hösten 2017 och har vuxit så pass mycket att man har fått ringa in ännu fler tränare och göra rum för fler tider. Intresset för kampsport varierar väldigt i åldrarna, och det är allt från barn till vuxna som börjar. Viljan att utmana sig själv och att testa på något nytt är bidragande faktor till att många vill börja med allt från thaiboxning till brottning och kickboxning.

Ytterligare en anledning till att fler har fått upp ögonen för olika kampsporter är för att varianter, eller träning som har hämtat inspiration från kampsporter, erbjuds på flera gym. Det är inte ovanligt att man hittar gruppass som innehåller slag och sparkar, och det tros vara en bidragande faktor till att fler vänder sig till de riktiga kampsporterna. Vissa gym har även börjat att samarbeta med kampsportsklubbar, och erbjuder riktiga pass i exempelvis thaiboxning och MMA. I takt med att intresset ökar förväntar man sig att fler träningsmöjligheter kommer att öppnas upp och att man kommer att nå ut till ännu fler personer – vare sig de har målet att tävla eller bara vill utmana sig själva.

Här är en topp-20-lista från 2017 över vilka kampsporter som är störst (i antalet utövare) i Sverige:

1. Karate ca 21 622 (Karateförbundet) (räknas Kyokushin in så över 25000)
2. Judo ca 19600
3. Taekwondo ca 13000
4. Brottning ca 12500
5. Boxning ca 10500
6. Thaiboxning ca 8400 (SB&K)
7. Jujutsu ca ca 8350 (SB&K)
8. Sportfäktning ca 5500
9. BJJ ca 4600 (SB&K)
10. Aikido ca 3900 (SB&K)
11. Kyokushin ca 3700 (SB&K)
12. Kickboxning 3300 (SB&K)
13. MMA ca 2200 (ca 3000 om Shootfighting räknas in) (SB&K)
14. Wushu ca 2500 (SB&K)
15. Submission Wrestling ca 2300 (SB&K)
16. Dragkamp över 1500
17. Capoeira ca 1050 (SB&K)
18. Shootfighting ca 680 (SB&K)
19. Krav Maga ca 570 (SB&K)
20. Kendo ca 520 (SB&K)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer