Artikel

Terrence Chan – Från pokerproffs till MMA-fighter

Byte av karriär är något vi ofta ser inom sportvärlden och kanske speciellt när det kommer till kampsport. Genom åren har vi till exempel sett en hel del boxare som gått över till MMA och vice versa. Att gå mellan MMA och boxning är något som förstås inte känns helt oväntat eftersom det finns en hel del likheter mellan de bägge sporterna. Något som dock är betydligt mer oväntat är att gå från poker till MMA, vilket var precis vad pokerproffset Terrence Chan gjorde år 2011.

Terrence Chan föddes i Vancouver i Kanada 8 december 1980, vilket för övrigt var samma dag som den före detta Beatles-medlemmen John Lennon sköts i New York. Redan i unga år fick Terrence Chan upp ögonen för spel och i high school spelade han ofta kort på lunchrasterna.

Efter att ha gå ut high school började Terrence Chan studera vid Simon Fraser University med målet att ta en examen i företagsekonomi. Under den här tiden övertygade hans kusin honom också att hänga med till ett kasino för att spela blackjack. Dock var det något annat som fångade Chans uppmärksamhet, nämligen ett bord där några män, som var betydligt äldre än honom själv satt och spelade kort och satsade marker. Chan blev intresserad och slog sig ner vid bordet, dock utan att känna till reglerna.

Efter detta åkte han hem, läste på och återvände och lyckades vinna 500 dollar på pokerspelet Limit Hold’em, vilket för den 18-årige Terrence Chan var hur mycket pengar som helst.

Började spela online
Även om han fortsatte med sina studier i företagsekonomi blev Terrence Chan allt mer intresserad av poker och lade all sin tid på att lära sig så mycket som möjligt om de olika Hold’em-varianterna. Samtidigt började också de första pokersajterna dyka upp på nätet på vilka Chan så klart öppnade konto. Under de första åren efter millennieskiftet var det nämligen många pokersajter som såg dagens ljus, bland annat 888poker, som i dag är en av de största aktörerna inom online poker med över 10 miljoner registrerade användare.

I onlinepokerns barndom räckte det också med att vara en hyfsad pokerspelare för att göra sig en hacka då många som spelade var totala nybörjare. För riktigt bra spelare, som exempelvis Terrence Chan, gick det förstås snabbt att bygga upp en stadig spelkassa. Detta var innan online poker hade slagit igenom på allvar så Terence Chan tillhörde verkligen en av pionjärerna.

Tack vare att Chan var aktiv på dåtidens största pokerforum erbjöd även en av de största pokersajterna honom ett jobb som support-manager i Costa Rica. Så småningom ville han dock satsa fullt ut på poker och sade upp sig från jobbet.

Efter några års onlinespel kom den första riktig stora framgången vid World Series of Poker i Las Vegas sommaren 2006 när han slutade på åttonde plats i No-Limit Hold’em och plockade hem närmare 75 000 dollar.

Än bättre gick det ett år senare när han den 20 juni år 2007, även detta vid World Series of Poker, knep andraplatsen i No-Limit Hold’em – Six Handed och en prissumma på drygt 287 000 dollar, vilket motsvarar drygt 2 miljoner svenska kronor. Detta är fortfarande Terence Chans största vinst i pengar räknat.

Vann första matchen på TKO

Samtidigt med att framgångarna började komma inom poker började Terrence Chan även bli allt mer intresserad av kampsport och tränade såväl jiu-jitsu som muay thai, men drogs så småningom mer och mer till MMA.

Efter World Series of Poker sommaren 2010 drog Chan ner på pokerspelandet och började istället träna MMA fullt ut. Sin debut gjorde han 17 september 2011 vid amatörgalan Battle Fight League 11 i Vancouver där han besegrade Tony Nguyen på teknisk knockout i slutet av andra ronden.

För Chan blev det här verkligen en vändpunkt i livet då han i intervjuer beskrev MMA-satsningen som det bästa han någonsin kunde göra för sig själv, både fysiskt och mentalt. Samtidigt som han även ville se hur långt han kunde nå inom MMA. I senare intervjuer har Chan även sagt att MMA-karriären stärkt honom vid pokerbordet rent mentalt.

Terrence Chans satsning på MMA inspirerade även andra pokerspelare att ge sig in i fightervärlden. Ungefär i samma veva utmanade två andra pokerproffs, Lex Veldhuis och Bertrand Grospellier varandra på en kickboxningmatch. I potten låg inte mindre än 670 000 kronor. Matchen, som gick i spanska Marbella, var dock över ganska snabbt då Veldhuis vann på knockout redan i andra ronden.

Ett drygt halvår efter debuten i Battle Fight League gjorde Terrence Chan även debut i professionella sammanhang, nämligen vid Legend Fighting Championship 8 i Hong Kong. Även här blev det seger efter att motståndaren Alex Lee tvingats till submission i andra ronden.

Sommaren 2012 tog Chan en paus från MMA för att delta i World Series of Poker. Total spelade han vid tio olika event och vann drygt 100 000 dollar i bland annat Pot Limit Omaha och No Limit Hold’em.

I november senare samma år vann Chan sin andra seger i Battlefight League när han vid BFL 20 tvingade Ryan Comber till submission redan efter en minut i första ronden.

Pensionär?
Efter BFL 20 skulle det dröja ända till BFL 36 i maj 2015 innan Terrence Chans nästa match. Även den här gången blev det seger och det på poäng mot Ali Wasuk. Under 2016 vann Chan ytterligare två professionella matcher innan han i mars 2017 åkte på sin första förlust vid HKFC – Hard Knocks 54 mot Keegan Oliver. Detta efter teknisk knockout i andra ronden.

En liten tröst fick han dock vid World Series of Poker några månader senare när han kom på åttonde plats i Limit Hold’em och även tog hem en prissumma på drygt 32 000 dollar.

I början av september meddelade Terrence Chan via sin blogg att han skulle bli pappa och ett par månader senare även att han inte kommer att göra någon MMA-comeback under 2017. Kanske inte över huvud taget, med tanke på att det även är ett barn på väg.

Samtidigt berättade Chan att han även påverkas av den skada han ådrog sig under sommaren, vilket gjort att han inte kunnat träna som han velat och därmed inte kunnat komma i önskvärd form. Dock utesluter han inte helt och hållet att det kan bli en comeback under 2018.

Frågan är även om det blir en comeback inom poker för Terrence Chan under 2018. Faktum är att han inte spelat någon större tävling sedan World Series of Poker i början av juli förra året.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer