Artikel

Stor dramatik, intriger och maktstrid inom svensk Taekwondo

Det står nu klart att Svenska Taekwondoförbundet fått sitt medlemskap hävt av Europeiska Taekwondoförbundet. Men vad är bakgrunden till det här?

Den 14onde januari gick Svenska Taekwondoförbundet ut med ett dramatiskt meddelande om vad som var på väg att drabba förbundet. Anledningen varför vi inte skrev om det då var för att det helt enkelt fanns så många frågetecken och bilden var ensidig. Nu spelar det ingen roll att bilden är ensidig utan det har blivit dags att rapportera om situationen.

power-struggle-380x2401

Uppgörelsen

Svenska Taekwondoförbundet (STF) hade en uppgörelse med det europeiska förbundet (ETU) från oktober 2015. Den uppgörelsen handlade om att svenska förbundet skulle bli återinvalt i ETU som fullvärdiga medlemmar. STF trodde att den gamla tvisten som då hade varat i 1,5 år skulle vara över.

STF anklagade dock, den 14onde januari i år, svenske Jacob Asp vara ett ”förkläde till ETU” då han ska ha sagt att STF både förhalade och inte arbetade med att komma tillrätta med organisationsfrågan som handlade om att STF inte kunde ha medlemmar som var med i ITF. Okej, nu börjar det här bli komplicerat för alla utomstående (inklusive mig själv). Svenske Jacob Asp uppbär alltså en position inom ETU och anses nu jobba emot STF, enligt dem.

Det finns alltså två stora grenar och dessa två är mer eller mindre i luven på varandra. Wikipedia förklarar organisationerna enkelt:

Taekwondon i organiserad form dyker först upp under 1955 och i organisationen Korea Taekwondo Association. Grunden för denna organisation var de fem originalstilarna, på koreanska kallade kwan och som översatt till svenska motsvarar vårt ord för familj. Dessa familjer eller kwaner var: moo duk kwan, ji do kwan, song moo kwan, chung do kwan samt oh do kwan. En av de mest kända personer som ingick i den ursprungliga styrelsen i Korea Taekwondo Association var ordföranden Choi Hong Hi (1918–2002), född i nuvarande Nordkorea, och var grundaren av oh do kwan och ITF som han grundade 1966. ITF lägger generellt sett ner mer träningstid på handtekniker än vad WTF gör, medan WTF i modern tid mer fokuserat på tävlingsmomentet och sin OS-status.

etu_TKD

Två val

Styrelsen i Sverige ansåg sig stå med två val, under slutet av 2014, och dessa var att fortsätta som vanligt men att då bli avstängda av ETU eller utesluta alla ITF-medlemmar ur STF.

STF överklagade men fick tillsist se sig bli avstängda.

Med det som bakgrund skedde alltså en sorts överenskommelse (enligt STF) i oktober 2015 som skulle lösa detta och STF var återigen med i ETU.

TKD_high_kick

Intrigen tätnar

Det som gör det här än mer anmärkningsvärt är att svenska förbundets styrelse konstant anklagat en tidigare styrelsemedlem för att syssla med ett maktövertagande och intrigspel.

Den utpekade är Jacob Ask och trots upprepade försök att få tag på honom har det tyvärr misslyckats. Men hur som helst menar STF att Jacob ”förberett och bildat ett nytt förbund, Svenska Taekwondo Unionen (STU)”. Enligt STF vill Jacob också att RF ska överlåta medlemskapet i RF till det nya förbundet då principen råder ”En idrott – ett förbund”.

Det nya förbundet ska enligt flera källor ledas av Jacob Ask själv och Ninos Malki. Chakir Chelbat ska erbjudas rollen som anställd Technical Director, menar STF. Hur de vet sådana detaljer är oklart. Vad som är klart är att det just nu pågår ett väldigt intrigspel inom svensk taekwondo.

Såhär skriver STF om Jacob i en kommentar som sändes till honom och presenterades offentligt:

Jacob bedyrar sin ärlighet och goda intention, att han endast vill svensk taekwondo väl och att styrelsen och svensk taekwondo kan lita på att han som advokat och i egenskap av självvald ordförande för STU kommer arbeta för demokrati och rättvisa.

Jag har under dagen varit i kontakt med flera personer inom Taekwondon men antingen vill de inte uttala sig eller uttrycker direkt att de är rädda för att uttala sig. Uppenbarligen är frågorna väldigt infekterade och känsliga. Det rör sig om olika läger som har fundamentalt olika syn på vissa grundläggande saker.

I meddelandet till Jacob från STF påpekar de att det rör sig om ett stadgebrott:

Ett nytt förbund är inte lösningen. Stadgebrottet som STF begår genom sitt samröre med ITF-klubbar är något som många andra förbund i Europa och Världen begår och som ETU är medveten om. Problemet är därför endast av politiskt karaktär, ett ”icke-problem” som skapats för att vissa människor på ett odemokratiskt sätt ska komma tillbaka in i förbundsstyrelsen.

suspended-graphic

Sverige återigen avstängda

Strax innan midnatt den 19onde januari (igår) i år så stod det klart att ETU:s styrelse under helgen hade beslutat att häva STF:s medlemskap i Europa.

Såhär säger STF om situationen:

Först av allt så vill vi vända oss till alla förbundets föreningar, utövare och coacher för att beklaga denna situationen som den internationella politiken och ETUs beslut förorsakat. Ett beslut som påverkar våra gemensamma ambitioner och drömmar om att få delta på taekwondo evenemang utanför Sveriges gränser.

Styrelsen kommer med vändande post överklaga ETUs beslut att stänga av oss till Världsförbundet. Vi ser väldigt allvarligt på saken att ETU lyssnar på hörsägen och väljer att frångå tidigare överenskommelser.

Det är tydligt att ”stadgebrottet” som förbundet begår är av politisk karaktär och drivs av några få personers egna agendor, varpå vi valt att anlita expertis för att förbereda ett case mot Europeiska Taekwondoförbundet och dessa individer.

Svenska Taekwondoförbundets styrelse, tillsammans med RF och SOK är beredda att ta fajten för samtliga medlemmar och våra demokratiska principer vidare till Idrottens Skiljedomstol (CAS) i Lausanne, om det så krävs.

Johan Nilsson som är ordförande för STF låter meddela att kansliet nu har ”begränsad tillgänglighet” då allt fokus ligger på detta.

Brute

Inte unikt för Taekwondo

Dessvärre är inte den här typen av intriger, maktstrid och regelkrig något som bara skett inom Taekwondo. Innan Svenska Budo & Kampsportsförbundet förändrades (i och med de som nu leder och driver SB & K) så fanns det en mängd intriger där med. Jag har talat med folk som berättat om dramatiska årsmöten där alla möjliga förtäckta hot och maktspel låg bakom röstningar.

Det som förändrade saker inom SB & K var att nya krafter fick komma in och gamla lämnade. Dessvärre innebar det att exempelvis Karateförbundet gick ur SB & K men exempelvis Svenska Kyokushinförbundet blev kvar. En gång i tiden var även Judo ett av de största förbunden i SB & K kan också påpekas. Men även de knoppade av och bildade eget.

Det är lätt att säga att alla ”borde komma överens”, men intrigerna är djupt rotade och har med regler och förordningar att göra. Samtidigt är det förstås så att om all kampsport var samlad under samma paraplyorganisation så skulle möjligheten till påverkan och utveckling bli betydligt större.

Stora internationella förbund som kämpar om herravälde är vardagsmat. Även i en ”ny” sport som MMA så bekämpades till en början IMMAF och det fanns flera som ville ta MMA i beslag i just sitt internationella förbund. När det gäller MMA så var det några svenskar som såg till att IMMAF blev det starka förbund det är idag. Bland annat genom att knyta UFC tätt intill sig.

Vi fortsätter följa utvecklingen inom svensk Taekwondo och hoppas att utövarna inte störs för mycket av det politiska intrigspelet.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer