Artikel

13 saker du inte visste om Bruce Lee

Chuck och Conor har ingen chans – den mest mytomspunna kampsportaren av dem alla är Bruce Lee. Här är 13 saker du inte visste om denna man, myt och legend.

1. Precision till perfektion
Du vet träningspolaren som slår okontrollerat vid drillar och sparring? Skicka följande klipp till polaren ifråga, videon är från en av Bruce Lees första provfilmningar på amerikansk mark. Må hans hastighet och precision, utan att träffa motspelaren, vara en förebild för oss alla. Tänk om man hade kunna betta på Lee när han fightades i en riktig match, oddsen skulle inte vara höga men det hade varit kul. Man har större chans att vinna lite pengar på Bingo.com. Där finns det för övrigt en spelautomat med Bruce Lee som tema.

2. Traumatiserande hämnd
Alla bossar har en svaghet – Bruce Lee är inget undantag. Be like water, sa han, men Bruce undviker to be in water. När han knuffade systern Phoebe i en pool hämnades hon genom att hålla hans huvud under vattnet tills Bruce lovade att aldrig upprepa hysset.

3. Träningstips från Bruce Lee himself
Bruce Lee tyckte inte kampsportare fysade tillräckligt bra (explosivitet samt segstyrka, flås, rörlighet). Själv tackar han tyngdlyftning för sin mytomspunna explosivitet – de som kände honom hävdar att han var sinnessjukt stark pound-for-pound. Enligt skrönan kunde han utföra 50 repetitioner av enarmspullups.

4. Evigt liv även i spelvärlden
Det finns mängder uppenbara exempel på Bruce Lee-spel som gjort succé: du kan bland annat spela Bruce Lee i UFC 2 eller som de uppenbara Bruce-kopiorna Marshall Law och Forrest Law i Tekken-serien och Liu Kang i Mortal Kombat-serien. En mindre uppenbar referens är möjligen Hitmonlee i Pokémon, men det råder inga tvivel om att Bruce Lee är för alltid förevigad spelvärlden.

5. Snabbare än Demetrious Johnson
Du har säkert hört att Bruce Lee hade så explosiva sparkar att kamerorna inte kunde registrera dem (samt att det såg overkligt ut). Visste du att den exakta tiden det tog för honom att reagera+slå på 90 centimeter avstånd var 0,05 sekunder? Det berättas också om The One-Inch Punch, där han kunde få en kännbar träff trots att hans näve bara rört sig ynka 2,5 centimeter.

6. Du är stolt över ditt DIY-projekt…
… Men Bruce Lee gjorde en film helt själv, typ. Han var manusförfattare, producent, regissör och huvudrollsinnehavare i Way of the Dragon. Han letade inspelningsplatser, gjorde rollsättningen, var kostymör, koreograferade fightscenerna och spelade trummorna i filmens soundtrack.

7. Vågade vägra tevetrams
Under lanseringskampanjen inför The Green Hornet vägrade Bruce Lee göra standardrepertoaren av kampsportsstunt, såsom att knäcka brädor. Han tyckte inte det hade något med kampsport att göra. Amen to that.

8. Father of dragons
Horoskop är en guilty pleasure, kinesiska horoskop är ännu roligare. Bästa beviset för dess exakthet måste vara Bruce Lee, som föddes i drakens år (1940) under drakens timmar (mellan 07 och 09 på morgonen).

9. Du tjöt när du råkade slå dig med nunchucks under din Bruce Lee-fas, men…
Tänk att bli träffad av Bruce Lee himself? Allas vår Jackie Chan har onekligen en brutal ”stunt fail reel” på YouTube. Men Chan menar att ett av det mest smärtsamma han genomlidit är den oavsiktliga nunchuckträffen i ansiktet av Bruce Lee under inspelningarna av Enter the Dragon.

10. Tungvrickare enligt karate
Bruce Lee talade engelska, kantonesiska, mandarin och japanska. Han kunde varje karateterm och uttalade dem med perfektion. Du känner kanske till dojo, gi och sensei, men testa det här: kokutsu dachi, mawashi empi uchi, naname zenkutsu dachi, kaishi ippon kumite… Vi ger upp.

11. Humblebrag about humblebeatings
Enligt eleven Doug Palmer brukade Bruce Lee fjanta sig framför kaxiga snubbar i gatuhörnen. När någon snubbe slängde iväg den första veven brukade Bruce blocka klumpigt och träffa snubbens skrev (till synes av en slump) och därefter mesfnissa medan snubben rullade på marken av smärta. Bruce Lee förklarade: ”en person kan acceptera att bli besegrad av någon som är starkare eller större än honom själv, men om han tror att han blivit besegrad av en fe kommer han vara förbannad resten av livet”.

12. Två oväntade besattheter
Bruce Lee var ett hardcorefan av sjukhussåpan General Hospital, samt Muhammad Ali – enligt utsago var han besatt av att se Alis fighter.

13. Läxade upp ungtuppen
Det var vardagsmat att övermodiga statister utmanade Bruce Lee. Under inspelningarna av Enter the Dragon menade en statist (samt hängiven utövare av tiger crane kung fu) att Bruce Lee var ”fejk”, detta enligt stuntmannen Phillip Ko. Matchen bevittnades av producenten Fred Weintraub och motspelaren Robert Wall (svartbälte i karate). Bruce Lee avslutade matchen på 30 sekunder. Raka slag mot ansiktet, några elaka lowkicks och snart var statisten klistrad mot väggen i någon slags oklart armlås. Istället för att ge den slagna statisten sparken bad Bruce Lee honom att återgå till arbetet.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer