ArtikelNyhet

25-årsjubileum: Aktuella mästare som haft UFC-titlar längst

Genom åren har det funnits många UFC-mästare. Vissa har innehaft sina bälten i endast några månader medan andra kunnat titulera sig mästare i åratal. Med tanke på att det aldrig tidigare funnits så många klasser som det gör nu, och det såväl på herr- som damsidan, kan det vara läge att titta lite närmare på vilka det är som i dagsläget innehaft sina mästarbälten under längst tid.

1. Demetrious Johnson
Den som i dagsläget innehaft ett mästarbälte under längst tid är den oslagbare amerikanen Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson. Den före detta brottaren inledde sin karriär år 2007 och förblev obesegrad fram till år 2010. Sin första titelmatch, om UFC-bältet i bantamvikt, gick han i oktober 2011 i vilken han dock förlorade mot landsmannen Dominick Cruz.

Betydligt bättre gick det då när han året därpå vann mot såväl Ian McCall som Joseph Benavidez och därmed kunde ta hem titeln i den nyinstiftade klassen flugvikt vid UFC 152 den 22 september 2012. Sedan dess har Demetrious Johnson lyckats försvara sin titel hela elva gånger, vilket är rekord i UFC-historien. Nu senast slog möte Demetrious landsmannen Ray Borg på UFC 216 den 7 oktober 2017. Johnson vann matchen via submission i den femte ronden.

Totalt har Demetrious Johnson innehaft UFC-bältet i flugvikt över 2 000 dagar, vilket innebär att han med god marginal är den som just nu innehaft ett mästarbälte under längst tid.

2. Daniel Cormier
Den 28 april 2015 meddelade UFC att Jon Jones förlorade titeln och stängdes av på obestämd tid efter att ha varit inblandad i en smitningsolycka. Amerikanen Daniel Cormier tog mästarbältet i lätt tungvikt 23 maj 2015 efter att ha besegrat Anthony Johnson via submission i den tredje ronden i en titelmatch om det vakanta mästartiteln under UFC 187 i Las Vegas. Efter det försvarade Cormier sin titel mot svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson vid UFC 192 i Houston i oktober 2015, samt vann en match (inte en titelmatch) på poäng mot Anderson Silva under UFC 200 som fick den 9 juli 2016.

Cormier och Anthony Johnson möttes för andra gången den 9 april 2017 under UFC 210. Cormier försvarade mästartiteln genom att återigen besegra Johnson via submission – denna gång i den andra ronden. Under UFC 214 (som gick den 29 juli 2017) var det så dags för ett returmöte mellan Cormier och Jon Jones. Jones vann titelmatchen via KO i den tredje ronden, men matchen ogiltigförklarades och ändras till No contest då det uppdagades att Jones använt sig av anabola steroider. I samband med detta meddelade UFC att mästartiteln återgick till Cormier. Nu senast gick försvarade Cormier sin titel mot Volkan Özdemir på UFC 220 den 20 januari 2018 – en match som Cormier vann via TKO i den andra ronden.

Den 8 juli i sommar är det dags för Cormier att ännu en gång gå en titelmatch och detta vid UFC 226 som äger rum på T-Mobile Arena i Las Vegas. Den här gången handlar det dock inte om att försvara en titel utan om att erövra en titel och det i tungvikt. Motståndet är dock det tuffast tänkbara i form av amerikanen Stipe Miocic som dessutom är favorit hos spelbolagen. Hos exempelvis William Hill ger seger för Miocic endast 1.53 gånger pengarna medan seger för Cormier betalar 2.50 gånger pengarna.

3. Stipe Miocic

Att 32-årige Stipe Miocic kommer bli en tuff motståndare för Daniel Cormier är inte särskilt konstigt med tanke på att han snart innehaft mästarbältet i tungvikt i två år. Titeln tog han 14 maj 2016 vid UFC 198 i Curitiba, Brasilien efter att vunnit mot hemmafightern Fabricio Werdum på knockout redan i första ronden. Sedan dess har han försvarat bältet vid tre tillfällen. Senast 20 januari i år efter vinst mot Francis Ngannou vid UFC 220 i Boston.

4. Amanda Nunes

Brasilianskan Amanda Nunes är för närvarande den kvinna som innehaft ett UFC-bälte under längst tid. Den 9 juli 2016 tog hon över titeln i bantamvikt efter att ha besegrat Miesha Tate och tvingat denna till submission.

Några månader senare försvarade Nunes titeln och det efter teknisk knockout mot amerikanskan Ronda Rousey efter endast 48 sekunder i den första ronden.

Nästa gång Nunes ska försvara titeln är om ett par veckor vid UFC 224 i Rio de Janeiro, Brasilien, och då mot Raquel Pennington.

Här kan du läsa om några av de största mästarna i UFCs historia.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer