Krönika

Krönika: SMMAF och förändringar

SMMAF genomför förändringar när det kommer till proffsmatcher i Sverige och det talas väldigt lite om det. SMMAF har förvandlats till något tryggt som sköter reglering av MMA i Sverige där besluten inte riktigt når längre än den inre kretsen. Men beslut kring MMA-sporten som tas av SMMAF har stor betydelse och nu senast har det största rört proffsmatcher.

Bakgrunden är den att SMMAF såg att många fighters som gör en gedigen amatörkarriär inte har det så lätt att få matcher när de väl blir proffs. Det finns få proffsgalor i Sverige och det finns helt enkelt inte plats för alla proffs eller blivande proffs på dessa galor. SMMAF började därför kika på möjligheten att själva kunna arrangera proffsmatcher och att inlemma dessa på amatörgalor, men potentiellt också arrangera hela proffsgalor med någon förening (det är alltid en förening som står som arrangör, även när UFC är i Sverige eller Superior Challenge har sina stora galor).

140503 Sveriges Simon Skšld jublar efter vinst mot Storbritanniens Salih Kulucan under Superior Challenge den 3 maj 2014 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / Cop 110

Det må flyga lite under radarn det här med proffsmatcher och egentligen mycket annat också som sker inom SMMAF och MMA som inte handlar om matchningar och träning. Detta kan jag gnälla om hur mycket som helst utan att det förändrar speciellt mycket så det lämnar jag därhän. Men det finns sånt som sker under radarn som faktiskt är intressant att belysa. Sedan SMMAF slutat med sina patenterade pressutskick (efter George Sallfeldt) så har också kunskapen om SMMAF och vad förbundet sysslar med minskat. Att förmedla sin verksamhet utåt har sina poänger men tar förstås också tid.

Nu sitter Jesper Gunnarsson som ordförande och pingismatchen mellan Göteborg och Stockholm fortsätter. I Stockholm hörde jag sägas saker som -”jaha nu är det återigen Göteborgarna som tagit över” och säkerligen var det liknande tongångar i Göteborg när George respektive Johan Halldin innehöll ordförandeskapet. Göteborgare har dessutom ofta en förmåga att kasta skit på Stockholm så det ter sig som ett ganska rimligt antagande.

130614 MMA-fightern Alexander Gustafsson assisterar under kampsportsgalan Golden Ring 14 juni 2013 i Stockholm.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 86502

Proffsmatcherna inom MMA-ligan ska förbundet vara matchmaker för och det kan då innebära att exempelvis en fighter som representerar Göteborg möter en fighter från Västerås i Malmö. Det behöver inte alls innebära något problem men visst vet vi att lokala fighters i regel drar mer publik än de från andra platser. I alla fall om det rör sig om mindre kända namn. Detta kan möjligen bli ett problem och det finns redan indikationer på det men det finns också en tydlig uppsida och det är att det från och med nu kommer kunna gå att få matcher som nyblivet proffs. Vad för ersättning vi pratar om för fighters är idag oklart då SMMAF inte direkt varit tydliga om detaljerna kring det här till pressen.

Jesper Gunnarsson har hjärtat på rätt plats det har jag många gånger noterat. Han brinner verkligen för sin klubb, idrotten och förbundet. Han är var med och startade SMMAF och var länge sekreterare och stod (säkerligen står) August Wallén mycket nära. Precis som många andra i August närhet så har han fått dragits med rykten om att vara en ”hejduk” och ”medlöpare” i August välde, men i regel är det förstås ohyggligt och inte speciellt ackurat. Jesper har hållit sig borta från snedsteg och varit sansad men det har ändå vuxit fram en kritik gentemot honom. Kritiken har handlat om att han själv varit den som tagit pengar och suttit i förarsätet som matchmaker inom amatör-MMA. Jag har fått flertalet mail genom åren som tar upp just detta men jag har aldrig riktigt känt att det varit stort nog att skriva om. Jesper var dessutom inte med i styrelsen under ett tag och då torde det funnits all möjlighet att förändra rådande situation men det skedde inte. Nu är Jesper tillbaka i styrelsen och såvitt jag vet är han ännu den som beslutar om matcher för amatörer.

Proffsmatcherna kostar en slant till förbundet för arrangörerna men inte nu i början. Det här ska få komma igång först och sen ska det kosta. Jag är försiktigt intresserad av hur det här ska fungera och det finns onekligen flertalet sätt det här kan gå. Det kan bli något litet som innebär 1–2 proffsmatcher per amatörgala, det kan bli så att det skapas nya proffsgalor och det kan även bli så potentiellt att det i viss mån hotar mindre proffsgalor som nu existerar. Att det någonsin skulle kunna hota exempelvis Superior Challenge kan jag inte se nu. Superior Challenge är idag den i särklass största svenska galan inom proffs-MMA och jag hoppas onekligen att SMMAF verkligen hyllar och backar upp Superior Challenge nu då allting annat vore idiotiskt!

Det går bara att ha bredd om det finns både proffsgalor och amatörgalor på olika nivåer. Det finns nu flera som hört av sig till mig och utifrån sina perspektiv är sura på SMMAF och hur det här ska gå med proffsmatcherna. Uteslutande är det fighters samt en arrangör av en amatörgala. Jag väljer att ta det här med lite med ro och vänta ut hur det blir. SMMAF måste få en chans att testa det här upplägget utan att bli sågade innan de ens försökt. Vi kan inte å ena sidan önska förändring men sen bli motståndare till den när den sker bara för att det finstilta kanske inte gynnar ens egna intressen direkt. Men visst… SMMAF har en jobbig uppgift och att jobba med öppenhet och tydlighet är nog en bra grej. Det räcker inte med att publicera saker på sin hemsida.

En uppmaning till SMMAF:

Styr ert eget narrativ. Återgå till pressmeddelanden och en öppenhet mot press och publiken.

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer