Krönika

Krönika: Hög tid att ta avstånd från skitspridningen inom kampsporten

Det är dags att ta avstånd från skräpet menar krönikör Simon Kölle.

Under loppet av några få år har kampsportsvärlden förvandlats mer och mer (främst MMA som är mainstream och har spetsmedia i störst utsträckning) till hån, spä, trams och en desperat iver att göra narr av idrottare och klubbar. Det är kanske så att det är ”kul” enligt somliga och nätet kommer alltid vara fyllt av folk som gillar att trolla, driva och narras. Att göra Memes om och att faktiskt närmast mobbas är en vardag många kändisar får leva med. Men problemet har idag nått aktörer som i alla fall utger sig för att vara seriösa.

Jag vill passa på att hylla samtliga fighters och kampsportare som går upp och tävlar. Må det vara som amatör eller som proffs. Jag var exempelvis djupt stolt över att se fem krigare till fighters från Sverige på en och samma UFC-gala i Globen. Men mer än så var jag också stolt över att se grymt bra domare från Sverige och ruskigt bra och närvarande team och klubbar. Det var även en till stora delar bra publik och det fanns också många duktiga och bra journalister på plats där de flesta gjorde ett gott jobb.

Jag vill egentligen inte peka ut någon speciell sajt för det här är ett problem som blivit superstort. Till för bara fem-sex år sedan reagerade många spetsmediasajter när massmedia bara lyfte fram MMA och kampsport i negativa sammanhang. Vi ska inte glömma att stora svenska tidningar som Expressen kallat MMA-galor för Dödsgalor och liknande eller att Aftonbladet under ett par månader endast skrev en artikel om MMA och den handlade om att en fighter varit knarkare. Det är för lågt. Det är för dåligt. Men när större tidningar faktiskt lyft sin bevakning i alla fall en del så är det istället spetsmediasajterna som sprider skit.

Det går att skylla ifrån sig och säga att det är att citera exempelvis en fighter som snackar skit om en annan eller liknande men problemet är större än så. Det är nämligen alltid ett val som redaktion om man ska publicera likt tidningar/sajter som Hänt Extra och TMZ eller faktiskt försöka vara seriösa. I slutändan är det läsarna som styr kan man lätt tycka och ja i någon mån är det väl så men det berättigar inte att bete sig illa. Att vara en katalysator och plattform för skitspridning.

Problemet har blivit så stort att även UFC själva lägger upp förnedrande och i någon mån hånande videor i sina flöden, men de är inte i närheten av de som är värst.

Spetsmedia ska givetvis och får givetvis lyfta vad de vill i sina flöden men återigen betyder inte det att det är bra. Frågan kommer tillslut att handla om ifall det goda en sajt gör för sporten väger upp skitspridningen? I Sverige är det ganska tydligt att vi har två sajter som gärna agerar plattform för skitsnack och hån och dessa är Kimura.se och MMAnytt.se. De får hållas, det skrattas och talas om allting gott dessa sajter gjort och ja det stämmer. Båda dessa sajter har gjort en hel del gott. Jag har själv jobbat på båda sajterna och känner väl till hur de opererar. Men jag ser ändå en tydlig vridning åt skräpet. Men de svenska MMA-sajterna är inte bättre än sina amerikanska sajter de kopierar 90% av sina nyheter ifrån.

I en värld där klick och trafik är viktigare (många gånger) än moral och etik så blir det lätt så att click baiting existerar. Det är här fighters själva, management och klubbar kommer in. Även faktiskt förbund. Nu är situationen sådan att Svenska Budo & Kampsportsförbundet skapat en egen sajt (sedan ett par år tillbaka), skapat en egen podd och nu även kommer skapas en webb-TV-plattform där de ska sända från olika tävlingar med mera. Behöver galor, klubbar och underförbund också ha egen media? MMA Landslaget har egen Facebook som är aktiv och så även andra landslag och förbund. Många gånger är det anklagelser åt olika håll. Inte sällan mot relativt ideella sajters skribenter som ändå potentiellt kan jobba med fighters, brands och bettingbolag. Den synergi och det samarbete som var på väg kom lite av sig när konkurrensen ökade. Det är också viktigt att se att även klubbarna är del av utvecklingen och även fighters. Inte minst förbund. Det är inte rimligt att skribenterna inom spetsmedia ska kunna få reda på allting själva. Men när det gäller större nyheter så är det inte sällan så att fighters och managers går till stora etablerade media, även om de på dessa ställen kanske inte ens gillar kampsport och har en långvarig historia av att först och främst dissa kampsport. Målet helgar medlen som det heter och jag kan förstå management och fighters som vill nå en annan publik/läsare än de som är hardcore fans.

Som avslutning vill jag skriva att jag inte tror den här krönikan gör till eller ifrån egentligen. Men samtidigt är det viktigt att höja sin röst och påpeka att det är för dåligt som det är nu! Det suger!

Jag vill gå så långt att säga att hela MMA-scenen har en form av identitetskris som den tonåring den är sedan sporten blev mainstream i någon mån. Å ena sidan är det mycket show och på andra sidan är blodigt allvar. På ena sidan är det skitsnack och på andra sidan god moral och religion. Allting från högt till lågt blandas i en enda röra och mitt i smeten har vi de som bara vill få en inblick i MMA-världen och hänga med i utvecklingen. På de olika skräpsajterna finns det gott om bra folk som älskar sporten och som vill väl. Många vill väl, men det räcker inte med att säga det och sen skriva för eller intervjua för en sajt som till 80-90% skriver om skitsnack och kopierar amerikanska sajter så till den milda graden att de inte ens översätter rubrikerna. Det är för dåligt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer