Artikel

UFC Fight Night: Gustafsson vs. Teixeira – Genomgång av Huvudkortet

En genomgång av Huvudkortet…

Här följer en genomgång av huvudkortet som går av stapeln i Globen på söndag. Samtliga matcher på galan kommer vi gå igenom på www.fightermag.se. Vi kommer även liverapportera på plats under galan samt tycka till vad vi tycker det står i poäng i matcherna samt mycket mer.

Huvudkort (19.00 och sänds på Viaplay Fighting, ännu finns biljetter kvar till galan):

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson vs. Glover Teixeira

I huvudmatchen ser vi vår svenske hjälte och ansiktet av nordisk MMA Alexander ”The Mauler” Gustafsson möta Glover Teixeira. Alexanders karriär känner ni alla till och säkerligen även  Glovers.
Här är countdown-videon inför matchen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZNHprebdbwQ

Hur kommer det gå? Ja det är förstås den stora frågan. Glover har inte sett helt snabb ut den senaste tiden men samtidigt var det så att Alexander inte kunde avsluta Jan Blachowicz heller. Men Alexanders fantastika högsta nivå var den som tog honom till en förlust på delat domslut mot Daniel Cormier och dessutom en extremt bra titelmatch mot Jon Jones.

Alexander Gustafsson har ”DET”-faktorn och dessutom fightas han på hemmaplan. Glover å sin sida avslutade fyra fighters i rad innan han blev knockad av Anthony Johnson efter bara 13 sekunder i rond 1.
Av Glovers 26 vinster har 15 kommit via ko/tko och 7 på submission. Det säer en del om hur mycket Glover är en finisher. Att avsluta Alexander Gustafsson är dock svårt.

Det blir en högklass-match där Alexander troligen blir den som går ut segrande.

Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Misha Cirkunov

Volkan Oezdemir (13-1) är ett spännande namn som gått endast en fight i UFC där han vann över Ovince Saint Preux på delat domslut. Han har gått matcher som tungviktare och lätt tungviktare. Hans enda förlust kom mot Kelly Anundson som vann på en neck crank. Oezdemir har vunnit 9 av sina 13 vinster på knock/tko och det är hans striking som är hans farligaste vapen. Volkan kommer från Schweiz och minst sagt en tuff herre. Han älskar ”slugfests” och är en väldigt självsäker fighter. Volkans haka är onekligen stark och det är något han lär behöva i fighten på söndag.

Misha Cirkunov (13-2) är en fighter som onekligen få vill möta i den lätta tungvikten i UFC. Fyra vinster i organisationen och alla fyra på avslut. Hans två förluster kom 2012 respektive 2010 och båda två på submisions.
Nu har Misha 8 raka segrar och 7 av av hans totalt 13 vinster har kommit via submissions. Bland annat har han vunnit på en neck crank, samma submission som Volkans enda förlust.

Matchen

På pappret är det Misha som ska ta hem det här 9 av 10 matcher men det finns indikationer på att detta är den ”tionde” fighten Volkan är onekligen en striker med väldig kraft. Misha vill ingen möta och han har försökt gå fight mot Alexander Gustafsson. Volkan har förmågan att slå vem som helst men saken är att det har även Misha. Mötet mellan dem känns rimligt mycket tyder på att det här kommer bli en riktigt tuff fight!

Weltervikt: Peter Sobotta vs. Ben Saunders

Tysk/polska fighter Peter Sobotta (16-5-1) har varit med i UFC två gånger. En runda mellan 2009-2011 som innebar tre förluster på domslut och nu sedan 2014 då han gått 3-1. En vinst mot Nicolas Dalby i sin senaste match fick honom att studsa tillbaka lite efter förlusten mot Kyle Noge.
Sobotta älskar submissions och har hela 10 vinster på submissions och fyra på knock. Endast två fighter har gått hela vägen och slutat med domslut där Sobotta stått som segrare, men han har förlorat tre domslut också.

Sobotta är ett svartbälte i BJJ under Dean Lister och frågan är om 30-årige Sobotta någonsin sett så bra ut i sin fighting sen nu?

Ben Saunders  (21-7-2) är en veteran som precis som Sobotta fightats i UFC två olika perioder. Hans första började 2007 och slutade tre år senare då (efter en match) han började fightas i Bellaotr. Saunders stil är spännande och han är verkligen som en svamp när det kommer till att ta till sig nya tekniker. Han tränar nu mycket 10th Planet Jiu-Jitsu under Eddie Bravo, men han har en bakgrund i Jeet Kune Do, BJJ, Taekwondo, Karate och Brottning.
Saunders har gått 5-1 i UFC den här gången och hans enda förlust kom mot Patrick Cote, men sedan dess har han vunnit två matcher (Jacob Volkmann och Court McGee).

Matchen

Oddsmakarna ser den här matchen som superjämn och den har all möjlighet att bli det! Det är något av en öppen fight. Ben Saunders nya skills kan vara det som får vågen att tippa över i hans favör men det här är en öppen fight.

Weltervikt: Oliver Enkamp vs. Nordine Taleb

Oliver Enkamp (7-0) känns så kul att ens beskriva. Han är en supertalang och en rolig sådan. Han är vältalig, kommer från en kampsportsfamilj och dessutom obesegrad. Hans bakgrund är Karate men också grappling. Han har rest runt i hela världen och tränat och har nu sin egen klubb och tränat på Pancrase.

Nordine Taleb (12-4) är en utpräglad striker som aldrig vunnit på submission men 6 fighter på TKO/KO, han har även tagit hem 6 vinster på domslut. Han kommer från en förlust mot Santiago Ponzinibbio och innan det en vinst mot Erick Silva på knockout. Den knocken satte verkligen Taleb på kartan.
Innan fighten mot Silva förlorade han mot Warilley Alvers på submission.

Matchen

Detta är ett mycket stort kliv upp för Oliver på två veckors varsel men Oliver är redo. Han har allting som krävs för att vinna den här fighten och det trots att oddsmakarna satt ett odds på 5,00 på Oliver.


Mellanvikt: Jack Hermansson vs. Alex Nicholson

Jack Hermansson (14-3) är en svensk fighter som tränar i Oslo. Han har 9 vinster på tko/ko och två av sina tre förluster kom när han lite för tidigt i karriären hamnade i Bellator. Sedan 2014 har han vunnit 9 matcher i rad, men nu sist blev förlust mot Cezar ”Mutante” Ferreira på submission (armtriangel). Det är nu en revanschsugen Jack Hermansson som kommer möta Alex Nicholson.
Jack är ödmjuk, intelligent och älskar verkligen fighting. Hans egna tankar om fighten kan ni lyssna på i vår podcast Fighterpodden HÄR.

Alex Nicholson (7-3) är en utpräglad knockoutartist som gått tre fighter i UFC och åkt på två förluster. Dels mot och Misha Cirkunov och Sam Alvey på domslut. Han har även en vinst på knockout av Devin Clark.

Matchen

Jack är en liten favorit och kan han undvika Alex hårda bomber i början så brukar Alex svalna lite. Jack har ett väldigt gott läge här!

Weltervikt: Omari Akhmedov vs. Abdul Razak Alhassan

Omari Akhmedov (16-4) är en tuff ryss som kallas Wolverine. Han har avslutat 12 av sina 16 vinster och han hamnar ofta i ”krig”. Han slog senast Kyle Noke i en måstematch, men innan det två förluster i rad på TKO.
Omari är känd för svenskar för att han vann på domslut över Mats Nilsson.
Abdul Razak Alhassan (7-0) är förvisso inte så erfaren men hans debutfight i UFC var så vass (knock på 53 sek) att han blivit hypad. Han har avslutat alla sina motståndare på TKO eller KO i första ronden. Faktum är att han aldrig gått mer än två minter av en match! Endast två gånger över minuten.
Abdul Razak Alhassan är från Ghana ursprungligen och har ett svart bälte i Judo.

Matchen

Abdul Razak Alhassan är favoriten i matchen med ca 1,30 och Omari ca 3,00. Abdul Razak Alhassan är hypad men Omari är rätt person att testa sina skills mot. Omari är en tuff motståndare som är högre rankad än Abdul Razak Alhassan men då han förlorat två matcher 2015 och 2016 på TKO så anser många att det är ett rimligt slut även på denna fight.  Omari Akhmedov är underskattad här! Men många förväntar sig fyrverkerier när Abdul Razak Alhassan går match i Globen!

UFC Fight Night 109: Gustafsson vs. Teixeira

Huvudkort (19.00 och sänds på Viaplay Fighting):

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson vs. Glover Teixeira
Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Misha Cirkunov
Weltervikt: Peter Sobotta vs. Ben Saunders
Weltervikt: Oliver Enkamp vs. Nordine Taleb
Mellanvikt: Jack Hermansson vs. Alex Nicholson
Weltervikt: Omari Akhmedov vs. Abdul Razak Alhassan

Underkort (17.00 och sänds på Viaplay Fighting):
Bantamvikt: Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak
Weltervikt: Darren Till vs. Jessin Ayari
Mellanvikt: Chris Camozzi vs. Trevor Smith
Weltervikt: Nicholas Musoke vs. Bojan Velickovic
Lättvikt: Reza Madadi vs. Joaquim Silva
Lättvikt: Marcin Held vs. Damir Hadzovic

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer