Artikel

UFC Fight Night: Gustafsson vs. Teixeira – Genomgång av tre fighter mellan rätt okända på underkortet

Vi fortsätter våra genomgångar genom att kika närmare på Darren Till vs. Jessin Ayari, Trevor Smith vs. Chriz Camozzi, Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak.

Här följer en gedigen genomgång av fighterna mellan Darren Till vs. Jessin Ayari, Trevor Smith vs. Chriz Camozzi, Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak som går av stapeln i Globen på söndag. Samtliga matcher på galan kommer vi gå igenom på www.fightermag.se. Vi kommer även liverapportera på plats under galan samt tycka till vad vi tycker det står i poäng i matcherna samt mycket mer.

Nu går det ju inte direkt att säga att Chriz Camozzi är en okänd fighter och kanske inte heller egentligen de andra heller som omfattas av den här artikeln men för den stora massan är dessa tre fighter ett ganska stort frågetecken.

Darren Till vs. Jessin Ayari

Darren Till (13-0) är en obesegrad fighter från England som gått två fighter i UFC, en vinst på knock (armbågar) och en oavgjord mot Nicolas Dalby i oktober 2015.

Nicolas Dalby är inte kvar i UFC men det är däremot Till som faktiskt även gick obesegrad som amatör innan han blev proffs 2013. Till är en utpräglad striker 9 vinster på knockout och TKO men han har också vunnit på inte helt vanliga submissions i form av en inverted triangle och ett toe hold.  Darren Till sa i en intervju 2015 att han skulle bli den första engelsmannen med ett UFC-bälte men där fick han ju fel med tanke på Bisping.

Darren är enkel (enligt honom själv) och han vill alltid knocka sina motståndare, men på backen har också Till chans.

Jessin Ayari är en tysk fighter med 16-3 i record som vunnit sju i rad. Han hans debut i UFC gick mot Jim Wallhead och slutade med vinst på delat domslut. Tysken älskar submissions men han är vild stående och backar aldrig undan. Han går alltid efter avslut och pressar konstant. Jessin älskar ground and pound och går alltid in vilt men öppnar så också en del.

Matchen

Darren Till är rätt stor favorit till segern men det går inte att räkna ut Jessin som förvisso blivit avslutad två gånger men det var 4 år sen nu sist.
Jessin säger alltid att han alltid fightas olika från match till match och det tycks stämma till viss del.

Det är en klart svårare match att tippa än oddsmakarna tycks tro men att ge Till mest trolighet att vinna känns rimligt. Jessin är dock tuff och att slå Jim Wallhead är en smärre bedrift i sin debut.


Trevor Smith vs. Chriz Camozzi

Trevor Smith (14-7) är en veteran som gått 4-4 i UFC och gick 2-2 i Strikeforce. Han är en brottare i grunden och för oss svenskar är han mest känd för sitt möte med Tor Troeng 2014 som Smith vann på domslut.
Trevor vinner främst på submissions om man tittar generellt i karriären men det var fem år sen det hände. Istället är det domslut han vinner. Avslutad har han blivit fem gånger varav fyra knockar.
Sist Smith fightades var i december 2016 och då förlorade han mot Andrew Sanchez på domslut. Andrew Smith har gått en match sen dess då han blev knockad.

Trevor Smith ska inte underskattas trots hans något svajiga record de senaste fem åren med där han vunnit 5 och förlorat 6 matcher.
Han är alltid game.

 

Chriz Camozzi

Med ett record på 24-12 och en karriär som varat i 11 år som proffs är det lätt att tänka sig att Chriz är gammal men faktum är att han bara är 30 år. Somliga fighters känns det som att de varit med i evigheter.
Han inledde sitt kampsportande som brottare men hoppade av collage för att träna thaiboxning och BJJ istället.

Chris Camozzi har mött väldigt många kända och stora fighters som Jacare (två gånger), Rafael Natal, Thales Leites,  Francis Carmont, Kyle Noke, Lorenz Larkin, Dan Kelly, Bruno Santos och Dan Kelly  dessa namn är de som stått för hans förluster de senaste 8 åren. Han har dock också slagit fighters som Joey Villasenor, Nick Catone, Luiz Cane, Nick Ring, Tom Watson, Joe Riggs och Vitor Miranda.

I sina senaste två fighter har Camozzi förlorat och därför har vissa ifrågasatt om han verkligen kan hänga på den högsta nivån längre?

När Chris är bra så är han farlig på alla områden och han har vunnit sju gånger på knock (aldrig själv blivit avslutad av slag/sparkar), sju gånger på submissions och tio gånger på domslut. Mot Joe Riggs 2016 vann han Performance of the night.

Matchen

Det här är en match som kan gå åt båda hållen men Chris Camozzi får ses som en rimlig favorit då han är mer erfaren och är den typen av motståndare som Smith har svårast mot. Att matchen går i Stockholm är lite av ett mysterium men den här typen av gatekeepers ska ju förstås också gå matcher. Eller? Kanske det hade varit mer spännande med nytt blod eller återkommande fighters som exempelvis David Bielkheden?  Men å andra sidan blir väl just därför den här matchen superbra bara för att jag just skrev det ovan. Logiskt. Ja, eller nåt.

Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak

Huvudmatchen på underkortet går mellan storfavoriten Pedro Munhoz och Damian Stasiak.

Pedro Munhoz eller The Young Punisher som han kallas är en 30-årig brasilianare som som numera tränar på Kings MMA och tidigare tillhörde American Top Team. Han har ett svart bälte i BJJ och gick sina första fighter i hemstaden Sao Paulo.

Han flyttade sen till USA och vann även där precis som hemma i Brasilien. Rätt vad det var så mötte han veteranen Jeff Curran på RFA 9 och vann bältet i den organisationen. Han försvarade bältet en gång genom en vinst på Giljotin och fick då kontrakt med UFC.

På UFC 170 fick Pedro mycket tufft motstånd i debuten då han mötte Rafael Assucao och förlorade på domslut. En TKO-vinst över Matt Hober stabiliserade kontraktet något och en vinst mot Jerrod Sanders likaså men den fighten blev ändrad till en No Contest då det visade sig att Munhoz var dopad.

Dryga året efter kom Munhoz tillbaka och förlorade på delat domslut mot Jimmie Rivera i hemstaden Sao Paulo. Något hände med Munhoz i och med förlusten och sedan dess har han vunnit två i rad på sin favoritsubmission Giljotin vilka resulterade i bonusar för Perfomance of the Night. Hans senaste match gick mot Justin Scoggins i hemstaden.

Munhoz har ett record på 13-2 (1 NC) och hans förluster har kommit via domslut.


Damian Stasiak

Polska fightern Damian Stasiak (10-3) anses vara en väldigt stor underdog i matchen mot Munhoz och detta trots hans två raka vinster i UFC på submissions.
Damian har ett brunt bälte i BJJ och ett svart i Karate. Han fightades enbart i Polen i början av karriären och gjorde faktiskt sin UFC-debut i Polen och förlorade då på domslut mot Yaotzin Meza. Hans båda matcher 2016 skedde i bantamvikt och det märktes en stor förändring hos Stasiak som imponerat.

Matchen

Galans största underdog är Damian Stasiak och många tror att Munhoz kommer avsluta honom trots att han aldrig blivit avslutad. Munhoz är mer erfaren och har bättre grappling och ser starkare ut men Stasiak är en svår motståndare, men smått enkelspårig.
Frågan är vems grappling är den bästa? Mycket tyder på Munhoz men Stasiak är lurig. Det finns en viss upset-chans här men den är inte stor.

UFC Fight Night 109: Gustafsson vs. Teixeira

Huvudkort (19.00 och sänds på Viaplay Fighting):

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson vs. Glover Teixeira
Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Misha Cirkunov
Weltervikt: Peter Sobotta vs. Ben Saunders
Weltervikt: Oliver Enkamp vs. Nordine Taleb
Mellanvikt: Jack Hermansson vs. Alex Nicholson
Weltervikt: Omari Akhmedov vs. Abdul Razak Alhassan

Underkort (17.00 och sänds på Viaplay Fighting):
Bantamvikt: Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak
Weltervikt: Darren Till vs. Jessin Ayari
Mellanvikt: Chris Camozzi vs. Trevor Smith
Weltervikt: Nicholas Musoke vs. Bojan Velickovic
Lättvikt: Reza Madadi vs. Joaquim Silva
Lättvikt: Marcin Held vs. Damir Hadzovic

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer