Krönika

Krönika: IRFA 11 var talangernas gala

Det var en härlig MMA-kväll på Berns under lördagen.

Det är alltid kul med MMA på hemmaplan i Sverige. Vi behöver MMA-galor och välarrangerade och publikvänliga kampsportsevenemang rent generellt. Det IRFA utvecklats till är väldigt intressant. De har gått från underground-galor i en sporthall (Solna Hallen) till att bli en både amatör och proffsgala i en anrik och vacker byggnad mitt i centrala Stockholm.

Utsålt flera veckor innan och med en stream som hade tittare över hela världen tar IRFA den svenska amatörscenen på allvar och utvecklar den. Under lördagen fick vi se en del grymt lovande amatörer fightas. Det var bra matchningar och en härlig stämning. Att ha en MMA-gala som slutar rätt tidigt under kvällen känns som ett lämpligt drag när det rör sig om en gala i på ett ställe som Berns.


Bilden är från Kampsportsgalan som varje år också går av stapeln i Berns

World Cup finns (turneringsform) inom amatörscenen men WSOFGlobal har dragit igång en även inom proffs-MMA där mästare från olika länder kommer möta varandra i slutet av året. Under IRFA 11 skedde en titelfight och det var den hypade Joel Moya som gjorde sin proffsdebut mot Martin Fouda som hade 15 matcher i bagaget. Det är givetvis något som aldrig tidigare gjorts i Sverige och talade lite om vilken bild förbundets matchkommitté har om Joel. Men tyvärr var uppgiften för svår för Joel som förlorade på poäng mot en Fouda som lyssnade på sin ringhörna och lyckades hålla sig lugn.

Delshad Morad imponerade med en TKO-seger över Kristian Skogmo från Norge. En Skogmo som har klart bättre amatörmeriter än Morad. Som proffs är det annorlunda än för amatörer det är viktigt att komma ihåg.

En match jag också vill nämna speciellt är den mellan Camila Rivarola och Malin Hermansson. Två grymma strikers som möttes och där Hermansson gått obesegrad under 2016 i MMA och vunnit SM. Det här blev lite som den riktiga SM-finalen och den vanns av Camila på delat domslut men det borde inte varit delat. Under kvällen såg vi en del riktigt skumma poäng av poängdomarna även om det blev lite ordning på det senare under kvällen.

IRFA har slagit in på ett bra spår med sina galor och de kommer komma tillbaka redan i maj.

Några andra intressanta grejer som hände under kvällen var att Guram utmanade Oliver Enkamp på en rematch och att en känslosam Martin Fouda, efter vinsten, bad Momo Babadivand om en rematch.

Resultaten från galan kan ni läsa HÄR.
Foton från galan kommer strax.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer