Krönika

Replik till Burspråk om Simon Sköld och Superior Challenge

Ibland uttalar sig folk okunnigt och ibland är det svårt att inte ge svar på tal. Här kommer Chefredaktör Simon Kölle med en replik på Burspråks krönika.

Här följer min replik på Burspråks Patrick Jenkinsons krönika om Superior Challenge och matchningen mellan Simon Sköld och Japanen Juntaro Ami.

Här läser ni krönikan av Jenkinson.

Kära Jenkinson,

Vi är två av de äldre och mest erfarna i Sverige när det kommer till att skriva om MMA. Du har varit på otaliga galor och drivit en av Sveriges största sajter (MMAbloggen) när det begav sig. Du har läst massor om sporten (kanske även min bok?) och skrivit desto mer. Du har dessutom sett enormt mycket MMA. Men ändå är det något som går dig förlorat. Kanske är det lathet eller kanske är det en illvilja mot Superior Challenge? Kanske är det så att du inte vill förstå regelverk? Eller möjligen vill du dra trafik till din sajt? Jag vet inte riktigt din agenda här men någon speciellt knivskarp analys av läget har du inte gjort den här gången.

Du tittar på statistik och framförallt att det handlar om sin senaste fight. Du uttrycker tydligt i undertext att Superior Challenge daltar med Simon Sköld men än mer att Simon Sköld själv vill ta den enkla vägen då han är känd och mest intresserad av att vinna och behålla kändisskapet. Jag tycker du har fel på alla punkter och ska förklara varför.

Simon Sköld har ett record på 6-5 och ja han har vunnit flera matcher i rad och ser bättre och bättre ut. Att han möter en mer erfaren, mycket tuff japansk fighter som fightats sin karriär i Pancrase-organisationen känns rimligt och ett steg uppåt för Simon! Ja, Juntaro Ami som Simons motståndare heter har ett record på 9-8 och ja han förlorade sin senaste match mot en fighter som vunnit tre i rad och har ett record på 8-4.

Pancrase

I Japan bildades Pancrase-organisationen samma år som UFC men lite innan. De har haft 283 numrerade galor och ett otal andra galor. På varje gala sker ungefär 18-20 matcher. Deras rooster är stor men inte lika stor som UFC:s. Detta gör att fighters går många matcher. I en fightingkultur där kampen i sig är viktigare (många gånger) än att vinna så är det så att många fighters har en hel del förluster på sina records. En av deras mästare har ett record på 10-7 exempelvis vilket säger en del. Records är helt enkelt inte allt. Det där med att records är viktigast är något som bland annat boxningen anklagas för och jag  kan delvis hålla med om det.

Matchning

Enligt regelverket i Sverige, något som Superior Challenge måste följa, så kan inte folk matchas hur som helst. Du tar upp Daniel Teymur (6-0) och påpekar att det vore en bra match. Jag håller med om att det skulle vara en bra match men det är en match som Teymur i dagsläget inte bör ta med tanke på hans och Simons respektive records. Simon har precis fått ett positivt record för första gången i sin proffskarriär. Det här är en väldigt bra matchning och helt och hållet enligt regelverket.

Win vs. Loss ratio

Men låt mig ändå gå till den nivån Jenkinsons kritik befinner sig på. I den världen så är det ändå, oavsett vad, 1.2 vs. 1.25 i Win vs. Loss Ratio.  Med andra ord har japanen en statistisk fördel gentemot Simon Sköld.

Superior Challenge – nästan alltid bra matchningar

Jag vill dessutom påpeka att Superior Challenge troligen är ledande när det gäller matchningar i Sverige. De har en historia av tuffa matcher för svenska fighters som är baserade på vilken nivå de ligger när det kommer bland annat på records. Bör Simon Sköld, på hemmaplan, vara favorit mot en japansk fighter som aldrig fightats utomlands = ja. Men kan Simon redan nu räkna med vinst = hell no. Simon Sköld kommer möta en Japan som vunnit 9 fighter, förlorat 8 och gått en oavgjord.

Juntaro Amis senaste fight

Jag undrar om du Jenkinson tagit dig tiden att titta på Juntaros senaste fight? Den han förlorade på domslut. Den finns på Fightpass om du inte sett den. Ja, Juntaro blev nedslagen i rond ett men bland annat kommentatorerna frågar sig efter fighten vem som egentligen vann fighten? De går så långt som att påpeka att Juntaros motståndare ”ser lättad ut av att höra att han vann”. Jo, det var en jämn match. Jag hade Juntaro som förlorare i matchen men rond 2 och 3 var väldigt jämna. Att bara titta på record är inte aldrig bra. Matchmakern för Superior Challenge gör sitt jobb och kollar verkligen upp fighters och deras matcher.

Foto: Jörgen Jönsson/info@creativesoulmedia.org

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer