Krönika

Krönika: Det Svenska Kampsportsundret

Sveriges framgångar inom kampsport stannar inte upp. I somras ägde svenska landslaget i MMA i Las Vegas och blev världens bästa land och nu nyligen var det thaiboxarna som gjorde ett fantastiskt EM.

Det är något speciellt med svensk kampsport, nästan mystiskt för somliga att den är så bra som den är.

För oss som känner till svenska kampsportsscenen är framgångarna inte konstiga och det finns till och med ännu fler, än de som kommer fram, som är outstanding i Sverige. Vi har nämligen också flera utövare av kampsponster som inte tävlar men som är grymt skickliga.

Vad gör Sverige så bra på kampsport? Jag har varit inne på det förr och det liknar lite varför Sverige med så få invånare kan göra så mycket bra musik. Vi har bra organisation i Sverige, lite att göra under de mörka månaderna om året och dessutom ett rätt stort välstånd. Dessutom har vi en stark kultur kring både idrott och musik.

Budo
Det ironiska är att vi sannerligen inte har politikerna att tacka för framgångarna i alla fall. Nej, från etablerat och politiskt håll är kampsport marginaliserat och lite udda. Ja, Jonathan Broberg lyckas då och då skickligt få in något reportage om kampsport på TV eller TT men det är fortfarande rätt lite med tanke på framgångarna.

fighterpodden-del-8-taekwondo

Det finns en annan väldigt viktig sak som aldrig ska underskattas och det är klubbarna, föreningarna och hur de kan samverka. Ibland frågar sig klubbar och enskilda varför de egentligen ska vara med i ett förbund och betala en slant för det varje år? Förbunden borgar för så mycket gott och är mer än en intresseorganisation. Chago är inne på något bra när han i senaste Fighterpodden pratar om att framgången inom MMA och UFC även gör att exempelvis TKD växer, intresset för kampsport växer.

Du behöver inte längre alltid bara sponsra de största stjärnorna utan att stötta gräsrötterna och de som driver sporterna framåt kommer folk tillsist googla och leta efter produkter samt tjänster. Alla delar i scenen är viktiga. Inte bara elitens elit.

Ibland tycker jag vi borde kommit längre än vi gjort inom svensk kampsport men sådana tankar skjuter jag snabbt ifrån mig för vi har kommit vädligt långt med tanke på vart vi var för 15 år sedan.

Johan-Halldin-580-x-325.jpg
Johan Halldin, ordförande Svenska MMA Förbundet

Det behövs goda krafter inom kampsport. Det behövs sajter som MMA Viking, Fightermag och budokampsport där intresset för sporterna och en välvilja är grundbulten. ”Det behövs mjukmedel” brukar Johan Halldin säga och jag håller med honom. Det behövs de som inte har ett enormt vinstintresse men också kanske de som faktiskt drivs av det? Lika mycket som det är bra med en säkerhetstrappa behöver vi en trappa för tävlingar och galor. Hela idén med bälten går att diskutera men att visa på framsteg är väldigt mänskligt och gör det konkret.

superior-challenge-14-foto-cred-roland-olsson
Efter en framgångsrik gala för Superior Challenge

Jag gillar därför en gala som IRFA då de aldrig tar på sig för stor kostym utan nu presenterar väldigt sköna evenemang som inte försöker för mycket. Jag gillar galor som Superior Challenge och för den delen Rumble of the Kings som vill göra det stort och vågar satsa. Sånt är också inspirerande.

Det finns många lager på löken och Kampsport i Sverige kan ibland kännas som en ankdamm men den lilla ankdammen är fylld av fighters (pun intended) och det inte bara bland idrottarna utan även bland de som finns kring den. Svenska Budo och Kampsportsförbundets styrelse gör massor men de syns inte alltid utåt till fansen utan de agerar lite i det fördolda men med sånt som sedan träder fram i ljuset. Det rör sig om projekt, arbete med mångfald och listan kan göras lång. Även underförbunden och de förbunden utanför Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Det svenska kampsportsundret är ett resultat av hela scenen och alla delar. Jag känner fighters som vinner SM och större tävlingar idag som läst mina krönikor medan de började träna (kanske säger mer om min ålder än något annat? Well well) och såklart påverkats av att se och höra framgångsrika fighters uttrycka sig i media och liknande. Media = de få sajter som tappert vill skriva och täcka kampsport. Somliga gör det bra, somliga fokuserar populistiskt bara på UFC i stort sätt och andra är inriktade på en specifik sport.
Alla behövs och det behövs fler. Fler klubbar, fler utövare, fler fans, fler sajter och även mer betting. Ja, även mer betting.

Kan vi bli bättre? Mitt svar är ja! Vi har bara skrapat på ytan. Vi kan ha 20 fighters i UFC, vinna ännu mer men kanske ännu viktigare än så ha en större bredd. Elitens elit är alltid liten och det är därför bredden och skötseln av bredden och de kommande som är viktigt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer