Artikel

Omvärldsanalys: De svenska MMA-sajterna skriver nästan bara om UFC

LEDAREN

Ibland är det intressant att kika runt lite på vad andra gör inom samma eller liknande fält som du själv. Jag gav mig ut på en liten ”resa” runt bland de svenska kampsportssajterna, två som jag själv varit stor del utav och byggt upp (givetvis inte ensam). Med drygt 3000 artiklar på mmanytt.se och kimura.se känns det som att jag kan skriva så utan att ta i.

Det finns idag tre större kampsportssajter på svenska; Fightermag.se, mmanytt.se, Kimura.se.

editor-in-chief
Två är helt och hållet fokuserade på MMA. Dessa är Kimura.se och mmanytt.se.
Fightermag är den enda större sajten idag på svenska som skriver lika mycket om det utanför UFC som det i. Faktum är att våra artiklar om svensk kampsport och fighters nästan alltid är mer populära än de om UFC. Okej, givetvis är det stort och populära artiklar alltid när svenskar går match i UFC, så är det.
Men det är intressant att se hur två av de största svenska MMA-sajterna skriver nästan enbart om UFC.

För att kolla av läget i skrivande stund (13:50, 28onde september, 2016) så såg det ut såhär:

  • MMAnytt – sexton artiklar i rad om UFC och sen en om något annat och sen elva till nyheter om UFC.
  • Kimura – sjutton artiklar i rad om UFC sen en om något annat.

Logo_de_UFC

Övriga

På engelska har vi den lysande nordiska sajten MMAviking.com som skriver om mycket annat än UFC och de skriver på engelska. MMAviking är idag inte en större sajt men däremot mellanstor.
Bland de mindre sajterna då? Jo det ploppar upp lite sajter då och då och i regel läggs de ner fort eller öppnar hårt och sen
dalar.

En sajt som såg intressant ut var MMAstory.se som lovade att de ”hyllar texten”, men dessvärre föll de snabbt in i att nästan enbart kopiera
amerikanska sajter samt en hel del svengelska. Även mmastory har nio raka artiklar om UFC och en om något annat för att sen följa upp med sju om UFC igen.

Fighterinterviews är lovande och intervjuar bra men med en intervju i månaden blir det förstås ingen större sajt i fråga om trafik.

Budokampsport.se är Svenska Budo & Kampsportsförbundets egna sajt och den är duktig på att lyfta fram sina respektive idrotter med en ungefärlig frekvens på mellan 1-3 artiklar per dag i snitt, men fler vid speciella händelser.

dana-white-t2.jpg

Är det något fel att skriva om UFC eller?

Nej, givetvis är det inte fel att skriva om världens största organisation inom MMA. Det är naturligtvis som så att många vill läsa om UFC, men det finns verkligen mycket mer också utanför UFC.
Att många sajter idag är lite av en förlängning av UFC:s PR-maskineri är väldigt tydligt och ganska problematiskt när det kommer till mångfald.

superior-challenge-14-eriksdalshallen-8-oktober-2016-web

Galor som Superior Challenge, IRFA, Trophy, The Zone, Battle of Botnia och så vidare har givetvis kunnat få mer uppmärksamhet. Det handlar förstås om att de också måste komma med pressmeddelanden och vara öppna. Två svenska galor sticker ut när det gäller just öppenhet och att vända sig till fans med information och dessa är den mindre galan IRFA och Sveriges största gala Superior Challenge.
Både Superior Challenge och IRFA fungerar bra och är grymma på det de gör och med respektive ambition.

En gång i tiden fanns VISION FC som jag tycker liknande dessa två organisationer just nämnda men dessvärre fick de lägga ner. Trophy har något intressant på gång och kan nog bli en ännu mer intressant lokal gala på sikt.

fighter-magazine-logotyp

Men själva då?

Att bara klaga utåt och sen inte inse sina egna brister vore förmätet och jag är den första att erkänna att Fightermag.se har mycket att jobba med. Som ledande kampsportssajt i Sverige med ett större grepp än bara MMA så söker vi information om era galor, era tävlingar, era fighter, dina framsteg som kampsportare och inte minst information från förbunden. Vi söker också fler samarbetspartners som på allvar vill ta ett helhetsgrepp om svensk kampsport och dess fans. För oss handlar det om att finna rätt partners och inte att bara ta vad som helst. Att ha en sådan inställning är något jag gillar men givetvis är det svårt att ibland säga nej.

read

Läs Läs Läs

Det här är inte skrivet för att vinna poäng gentemot de andra sajterna. För all del, läs dem! Det finns ibland bra grejer på UFC-sajterna mmanytt samt kimura och det är skönt för många att slippa att läsa artiklarna själva på engelska och leta upp dem. Både kimura och mmanytt publicerar också eget material, intervjuer och videor så det också blir sagt.
Kika också in mmaviking som ofta skriver bra om nordiska fighters (på engelska). Angående de mindre sajterna så kan det mycket väl kännas som en frisk fläkt att läsa även de. Jag önskar uppriktigt alla svenska kampsportssajter lycka till.

Bland de svenska sajterna läser jag själv givetvis alla våra egna artiklar, men jag läser också med jämna mellanrum på mmaviking och fighterinterviews.

sverige_uppifrån

Avslutningsvis

Svenska galor, svenska fighters och även amatörgalorna i Sverige behöver mer uppmärksamhet. Det kommer nu en Superior Challenge-gala den 8onde oktober och det går inte att understryka hur bra matchkortet är. Gå och se på galan, se den på viaplay och peppa inför den.

Vi på fightermag.se lovar att från och med nu till och med ännu mer skriva och berätta om svensk kampsport. Med er hjälp och med rätt partners så kommer vi kunna lyfta svensk kampsport till en ny nivå. Vi måste ta vår roll som nordens ledande kampsportssajt på allvar och för det så krävs det tid och resurser. Just nu jobbar vi mest med hjärtat men det är mycket spännande saker på gång som jag får återkomma till senare.
LEDAREN är en artikel som skrivs av Simon Kölle varje vecka på fightermag.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer