Artikel

Fördjupning: Försäljningen av UFC och de nya ägarna

Den nionde juli i år blev det officiellt att Zuffa LLC (som ägde UFC) sålts, med alla sina tillgångar, för fyra miljarder dollar. Köparna, en grupp ägd av WME-IMG som i sin tur ägs av Silver Lake Partners, Kohlberg Kravis Roberts och MSD Capital. Det är det största köpet någonsin inom sport – alla kategorier.

Det kan tyckas lite märkligt att inte Sportnytt gått djupare in på denna historiska affär och att våra sportblad inte lagt ut texten mer kring den. Samtidigt är det förstås synonymt med lite hur sporten MMA betraktas och det lär knappast ändras snabbt.

Medan Lorenzo Fertitta gått tillbaka till Kasinoverksamheten och nu har han en position inom Red Rock som ger honom årslön på 500 000 dollar. Med tanke hur mycket han måste fått ut av UFC-säljet så går det nog ingen nöd på honom i alla fall, den saken är säkert.

WME står för William Morris Endevor och är en av de absolut största agenterna i Hollywood. IMG står för International Management Group och de är en riktig tungviktare när det kommer till sport och mode. 2009 blev William Morris Agency istället William Morris Endevor genom att gå samman med Endevor Talent Agency som drivs av Ari Emanuel och Patrick Whitesell. Sammantaget jobbar de nya ägarna av UFC med Event, sport, film, mode, smakfestivaler, reklam, TV, och spelindustrin.

Det WME-IMG gör är att de tar ett helhetsgrepp när de jobbar med en klient. De började vara främst agenter men har med tiden kommit att äga betydligt mer. I en intervju med Fortune berättade Ari Emanuel hur målet är att göra ett skifte från enbart representation till att faktiskt äga olika företag.

Ari_Patrick

 

Emanuel Ari är alltså den nya Verkställande Direktören för UFC. Han är känd för allmänheten kanske mest genom en karaktär som bygger på honom. Karaktären är Ari Gold i Entourage .

Emanuel Ari är en intressant person som faktiskt så nyligen som för två år sedan hade en hel del skulder (vilket också UFC har: ca 500 miljoner dollar) men genom att sälja av en del av sitt företag till Silver Lake Partners löste sig situationen för honom.

Providence Equity erbjöd 2,8 miljarder dollar för UFC och Blackstone 3 miljarder dollar. Även FOX var intresserade. Det var Emanuel Ari som vann budgivningen som alltså landade på 4 miljarder dollar. Men hur skulle han få ihop den summan?

Enligt källor till Forbes så kommer UFC och WME-IMG nu har olika ”böcker” och finansiella system helt. Det innebär att både vinst och skulder behandlas separat. Genom att det kunde säkerhetsställas så kunde WME-IMG och deras partners långa 1,8 miljarder dollar för att kunna köpa UFC.

Är det något WME-IMG kan så är det att förhandla och representera. Mycket tyder nu på att flera fighters än någonsin förr kommer kunna bli kända världen över även utanför sporten. Det är också som så att när UFC:s deal med FOX avslutas 2018 kommer de 100 miljoner dollar UFC får av FOX varje år kunna dubblas eller till och med tredubblas.

Ari_1

Inte helt ointressant är att Ari Emanuels bror Rahm Emanuel är Borgmästare i Chicago. Deras far Dr. Benjamin M. Emanuel var aktiv medlem av Irgun (1931-1948) som var en paramilitär grupp Sionister i Israel/Palestina  som blivit listade som en terroristorganisation. Deras mamma Marsha Emanuel var en medborgarrättsaktivist.

Huruvida Ari Emanuel är rätt man för jobbet är oklart ännu. Mycket tyder på att han är lite som ett fan ännu, men han har gott om tid på sig att komma in i rollen mer. Dana White kommer minst stanna kvar i 5 år och han kommer lyfta en riktigt bra lön samt att hans 10 % av Zuffa kommer innebära klirr i kassan för att uttrycka det milt. På tal om Dana White så har han ju som bekant gått och ut och visat sympati för Donald Trump. Emanuelfamiljen är demokrater och väldigt tydligt emot Donald Trump. Det lär knappast spela in speciellt mycket dock då det var uppenbart att Dana White stödde Trump mest för att Trump stött honom genom åren.

ari_emanuel

Det är spännande tider nu för UFC och faktiskt för MMA överlag. UFC, det ledande företaget inom MMA, har nu fått ägare som har kontakter och erfarenhet som kan innebära att sporten kommer bli klart större.

WME-IMG-UFC

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer