ArtikelNyhet

Kampsport som sjukgymnastik

Karatekan Pontus Johansson står bakom en spännande ny behandlingsmetod där Karate och Budo står som grund.

Pontus Johansson är en spännande person. Han är kampsportare och hans Cp-skada har han lyckats rehabilitera sig själv med genom att träna Budo.

Pontus har skapat en behandlingsmetod som institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet just nu utvärderar. En förstudie har inletts och det förhoppningar är stora.

Annika Näslund som är universitetslektor och leder studien berättar för Norrbottens Kuriren:

– Vi är sjukgymnaster men vi förstår inte vad det är i hans träningsmetod som fungerar så bra, det är det vi ska ta reda på.

Hon förklarar också att kampsportsträningens olika teorier om träning fungerar bra som rehabilitering för strokepatienter.

– Kanske bygger kampsportsträningen upp självförtroendet. Dessutom stärker patienterna varandra, förklarar Annika Näslund.

Nu jämför alltså Annika Näslund sjukgymnastik med övningar från kampsporter. Det är ingen hemlighet för kampsportare att många övningar liknar de som finns inom sjukgymnastiken exempelvis olika moment av repetitionsövningar.

Det finns dock något, en ytterligare dimension, som tycks vara bra för de som drabbats av Stroke. Forskarna ska nu försöka ta reda på mer om just det.

– Vad det än är så handlar det om en unik behandlingsmetod som Pontus Johansson tagit fram. Vår utvärdering kommer helt säkert att få stor betydelse och på sikt påverka rehabiliteringen av dem som drabbats av stroke.

Pontus håller behandlingsmetoden hemlig ännu, då han vill skydda sitt arbete, men intresset är stort för den. I Japan och har exempelvis Pontus väckt stor uppmärksamhet vilket lett till att flera universitet hört av sig.

– Det här kan bli hur stort som helst, säger Annika Näslund på Luleå tekniska universitet.

Norrlänningen Pontus Johansson är en minst sagt intressant person. Han är Karatemästare med svart bälte och instruktör i egen karateklubb. Han är en väldigt framgångsrik simmare som har tävlat i flera VM, EM och två Paralympics. Han är tacksam mot Karaten och har sagt vid flera tillfällen att han idag inte skulle kunna gå så bra om det inte var för den. Han tränade Karate med vitt bälte under 10 år men tillsist började det lossna för honom och varje år sen dess graderades han. Tillsist stod han där med svart bälte. Men det var inte helt enkelt.

– Svart kunde jag ju inte ta. I alla fall inte om man tittar på det tekniskt. Rent tekniskt är jag inte bättre än en nybörjare som inte är cp-skadad. Men samtidigt är graderingen även en slags hedersgrad eller förtjänstmedalj. Jämför en person som inte har de fysiska förutsättningarna, men som kommer på alla träningar, är dedikerad, motiverad och anstränger sig med en person som är atletisk och har lätt för sig men inte tränar så mycket. Vem har gjort den största bedriften? Vem har utvecklats mest? Berättar Pontus till Svenska Dagbladet.

– En del klubbar tycker inte att funktionshindrade ska hålla på. Men vi har haft turen att få det sanktionerat på högre ort, förklarar Pontus Johansson.

När någon bryter ny mark finns det alltid en risk att vissa ogillar det.

– Karaten kan vara en form av rehabilitering. Hos oss uppnår man samma saker som på sjukgymnastiken, men har roligare. Sjukgymnastiken fokuserar på skadan istället för att fokusera på att ha kul. Och vi har tagit det ett steg till – även icke funktionshindrade tränar hos oss, säger Pontus .

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer