ArtikelNyhet

Svenska reglerna kring Amatör-MMA förändras

SMMAF utlovar flera förändringar angående regelverket kring MMA den närmaste tiden. Den första stora förändringen är nu gjord. Förkunskaperna för att få tävla i Amatör-MMA sänks. Jesper Gunnarsson på Svenska MMA Förbundet kommenterar de nya reglerna.

Svenska MMA Förbundet fick under hösten 2015 tillstånd att pröva regelverket som kallas ”Internationella Amatör-MMA”. De regeländringar som prövades kallar SMMAF för ”snällare” än tidigare och det har nu klubbats igenom att regeländringen ska bestå.

Kortare matchtid

Tidigare var matchtiden 10 minuter, men har nu förändrats till 9. 

Ronderna är nu 3 minuter långa istället för 5 minuter som tidigare.

Rondvilan förändras från 1 x 1,5 minuter till 2 x 1 minuter.

Att knäa någon i huvudet blir inte längre tillåtet.

Heel Hooks blir inte längre tillåtna.

Något som också förändrats är kravet på förkunskaper för att ställa upp i Amatör MMA. Shootfighting och Amatör-MMA närmar sig varandra markant.  För att gå en Amatörmatch krävs nu:

4 matcher i Shootfighting (vilket tidigare var 6) eller 1 MMA-match i utlandet (vilket tidigare var 3) eller 7 (vilket tidigare var 10) matcher i endera Boxning, Thaiboxning eller Kickboxning.  12 matcher i Submission Wrestling och BJJ fungerar också som grund.

En viktig sak som SMMAF gått ut med i och med dessa regeländringar är att de är riktlinjer och inte absoluta krav.

SMMAF_LOGO_NY

Jesper Gunnarsson på SMMAF förklarar om Shootfightingen:

– Shootfighting som regelverk försvinner inte. Det är möjligt att det byter namn men det är bara semantik

Angående regelförändringarna som nu är gjorda säger Jesper att det handlar om att fördela om Shootfighting och Amatör MMA:

– De förändringar vi gör handlar om att omfördela lite mellan Amatör-MMA och Shootfighting så det blir mer 50/50 förhoppningsvis.

På frågan om Shootfightingen nu är historia och hur det känns personligen att det svenska flaggskeppet Shootfighting kanske försvinner säger Jesper:

– Som sagt, regelverket försvinner inte. Det byter möjligtvis namn. Om så är fallet så har jag inga personliga ”problem” med det.

Uppdatering: SMMAF utlovar nu 4-5 till ändringar i reglerna men när de kommer återstår att se.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer