ArtikelNyhet

Inför ONE FC: Full Circle

Det blir tre titlar på spel, en trilogi för en älskad nationalhjälte och debut för en UFC-veteran. Men viktigast av allt är att våra två svenska fighters – Zebaztian Kadestam och Smilla Sundell – går efterlängtade matcher i ONE under fredagen den 25 februari. Här är uppvärmningen och matchkortet. Heja Sverige – och glöm inte att boka datumet i kalendern!!! 🇸🇪👊🔥

Zebaztian ”The Bandit” Kadestam (12-7-0) från Uppsala är än så länge den enda svensken som kan skryta om att ha haft en titel i en stor internationell MMA-organisation. Efter ett framgångsrikt försvar blev Kadestam till följd av ett enhälligt domslut tvungen att räcka över ONE-bältet till den starka brottaren Kiamrian Abbasov (mer om honom senare).

Därefter rasade Kadestam ner i en svacka, där han i januari förra året klappade i första ronden för Gadzhimurad Abdullaevs neck crank, i december förlorade han på domslut mot dominanta dagestaniern Murad Ramazanov. Ingen fysisk skada skedd, så i januari var Kadestam inbokad mot ytterligare en stark brottare, japanen Hiroyuki Tetsuka. Matchen ställdes dock in på grund av sjukdom.

Den revanschhungriga Kadestam kommer alltså nu i stället välkomna den 25-åriga brassen Valmir ”Junior” da Silva Barbosa (8-1-0) till organisationen. Efter alla dessa brottningsmatcher ska Kadestam (som ursprungligen är en thaiboxare) äntligen få möta en annan stark striker. Valmir da Silva har ett matchfacit på åtta vinster där samtliga varit avslut, samt en rear naked choke-förlust. Om de två avslutsartisterna törs utbyta slag finns god chans att de stjäl showen – och de nya bonusarna. ONE har introducerat en morot för att belöna spektakulära prestationer – minst en ”krigarbonus” på 50 000 dollar delas ut per gala, upp till fem bonusar finns i budgeten.

DEBUT FÖR 17-ÅRING HAJPAD SVENSK

Tidigare på underkortet ser vi den unga thaiboxningtalangen Smilla Sundell (31-5-1) göra sin efterlängtade debut. Redan i fjol skrev hon på ett kontrakt på sex matcher under två års tid, och nu har det blivit dags att se henne kliva in i ringen (ta i trä). Därmed blir hon en de yngsta genom tiderna i ONE.

17-åringen från Sundbyberg flyttade som tioåring till Thailand med sin familj, nu bor hon i Pattaya och håller till på Fairtex Training Center. Hennes mål är ONE-bältet, men hon sneglar också mot MMA och tränar grappling regelbundet. Trots ung ålder har hon hunnit samla på sig många vinster, även mot rutinerade namn, och klippet där hon sänker en kille har blivit lite av en snackis.

Smilla Sundell på nytt inbokad mot australiensiskan Diandra Martin, som gärna förlitar sig på bra sparkar (kan ses här i blåa handskar och här i röda handskar). Det här är duons andra inbokning, egentligen skulle de mötts 28 januari, men australiensiskan ställde in av covidrelaterade anledningar. Enligt WBC-rankingen i thaiboxning är Smilla Sundell nummer ett, och Diandra Martin nummer 14. Sannolikheten är stor att en stjärna kommer födas.

MELLANVIKTARE VILL BLI DUBBELMÄSTARE

Sedan Zebaztian Kadestam förlorade welterviktstiteln till brottaren Kiamrian Abbasov i oktober 2019 har kirgizistaniern gjort ett titelförsvar, i oktober 2020 vann han på TKO mot James Nakashima. Nu tar Abbasov ett steg uppåt i viktklasserna i hopp om att knipa åt sig mellanviktsbältet, men det blir inte lätt. Han ställs mot den långa obesegrade grapplern Reinier de Ridder, som snodde mellanviktsbältet och lätta tungviktsbältet från Aung La N Sang.

– Det är ett stort kliv för honom. Han är mycket kortare än jag är, så hatten av för att han försöker. […] Jag underskattar inte honom, jag ser att han har fin teknik och hjärta. Men när jag väl får tag på den nacken, så avslutar jag vem som helst i världen, säger de Ridder.

Den numera bälteslösa burmesiska nationalhjälten Aung La N Sang gör en trilogi mot Vitaly Bigdash på samma gala. 25 av 27 vinster för den burmesiska pytonormen har varit avslut. Mellan burmesen och ryssen har det blivit varsin domslutsvinst, och nu vill båda sätta definitiv punkt med ett avslut.

UFC-VETERAN PÅ UNDERKORTET

På huvudkortet är ytterligare två bälten på spel. Lätta tungviktaren Roman Kryklia försvarar sin kickboxningtitel mot Muray Eygun, och fjäderviktaren Petchmorakot Petchyindee försvarar sin thaiboxningstitel mot Jamal Yusupov.

Zebaztian Kadestam och Smilla Sundell återfinns på underkortet, där det också är värt att nämna ytterligare ett namn. Veteranen David Branch gör debut i ONE, amerikanen blev extra minnesvärd för svenska publiken under sin andra runda i UFC där han mötte Jack Hermansson, men sprang rakt in i svenskens tripp och signaturgiljotin (och fick därefter sparken från organisationen).

Branch mötte dock eminenta namn under sin andra sväng i UFC: vinst mot Krzysztof Jotko och Thiago Santos, och utöver förlusten mot Jack besegrades han också av Luke Rockhold och Jared Cannonier. Branch ställs mot Leandro Ataides, som mött ONE:s topprankade mellanviktare och nu vill hitta ut ur förlustsviten och tillbaka till de otäcka avsluten han blev känd för.

SÄNDNINGSTIDER OCH FULLSTÄNDIGT KORT

Den 25 februari är det dags. Som vanligt sänds ONE helt gratis på Youtube (https://www.youtube.com/c/ONEChampionship) och i organisationens app. Platsen är Singapore och därmed startar kortet mitt på ljusan dagen i Sverige, närmare bestämt klockan 10:30.

Huvudkort

MMA, titelmatch i mellanvikt – Reinier de Ridder vs. Kiamrian Abbasov

Kickboxning, titelmatch i lätt tungvikt – Roman Kryklia vs. Murat Aygun

Thaiboxning, titelmatch i fjädervikt – Petchmorakot Petchyindee vs. Jamal Yusupov

MMA, mellanvikt – Aung La N Sang vs. Vitaly Bigdash

Kickboxning, fjädervikt – Enriko Kehl vs. Tayfun Ozcan

MMA, bantamvikt – Fabricio Andrade vs. Jeremy Pacatiw

Underkort

MMA, mellanvikt – Leandro Ataides vs. David Branch

Kickboxning, tungvikt – Guto Inocente vs. Bruno Susano

MMA, weltervikt – Valmir da Silva vs. Zebaztian Kadestam

Thaiboxning, bantamvikt – Chris Shaw vs. Vladimir Kuzmin

Thaiboxning, catchvikt – Diandra Martin vs. Smilla Sundell

MMA, mellanvikt – Yuri Simoes vs. Daniyal Zainalov

Kickboxning, flugvikt – Jiduo Yibu vs. Daniel Puertas

MMA, lättvikt – Rahul Raju vs. Drex Zamboanga

 

Bilderna kommer via @zebaztiankadestam och @smilla_fairtex 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer